CHP'li Başevirgen: "Son 5 Yılda Huzurevlerine Yapılan Başvurularda Yüzde 41 Artış Yaşandı"

"KİRALARINI ÖDEYEMEYEN YAŞLILARIMIZ ÇAREYİ HUZUREVLERİNDE ARIYOR"

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, son 5 yılda huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan başvurulardaki artışa dikkat çekti. Başevirgen, ekonomik sıkıntılar nedeniyle huzurevlerine yönelen yaşlıların sayısındaki artışı vurguladı.

CHP'li Aliye Coşar "Fırsat eşitsizliğinin yarattığı sonuç kadınlardaki yoksulluk oranını artırmaktadır." CHP'li Aliye Coşar "Fırsat eşitsizliğinin yarattığı sonuç kadınlardaki yoksulluk oranını artırmaktadır."

Başvuru Sayısı 19 Bin 670’e Ulaştı

Buluşma noktasında, 2023 yılında huzurevi ve huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan başvuruların 19 bin 670'yi bulduğunu belirten Başevirgen, “10 bin liralık emekli maaşlarıyla temel gereksinimlerini bile karşılamakta zorlanan emeklilerimiz, fahiş kira artışlarından dolayı barınma kriziyle karşı karşıya kaldı. Kiralarını ödemekte zorlanan yaşlılarımız çareyi huzurevlerinde arıyor. Son 5 yılda huzurevlerine yapılan başvurularda ortalama yüzde 41 oranında artış yaşandı” dedi.

Kapasitenin Üstünde Başvuru

2023 yılında huzurevlerine yapılan başvuruların kapasiteyi aştığını ifade eden Başevirgen, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı 168 resmi yaşlı bakım merkezinin toplam kapasitesi 17 bin 499 iken, bu kurumlarda 14 bin 696 yaşlı hizmet alıyor. Ancak 2023 yılı itibariyle başvuru yapanların sayısı 19 bin 670’e ulaştı. Bakanlık, 2 yıldan fazla sıra bekleyen yaşlı bulunmadığını belirtse de, bu başvurular kapasitenin çok üzerinde” dedi.

Özel Huzurevi Fiyatları Uçuşa Geçti

Özel huzurevi ve yaşlı bakım merkezi fiyatlarına da değinen Başevirgen, “2024 yılında özel huzurevi fiyatları yüzde 130'dan fazla zamlandı. 2024 fiyatlarıyla özel huzurevlerinde konaklamanın maliyeti 22 bin liradan 66 bin liraya kadar değişiyor. Bu fiyatlarla, emekli maaşına yapılan yüzde 49,25 zam bile yeterli değil. Emekliler, yüksek ücretler nedeniyle özel huzurevlerinden yararlanamıyor ve devlete ait huzurevlerine yöneliyor. Ancak kapasite doluluğu nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

Bekir Başevirgen'in açıklamaları, yaşlıların artan ekonomik zorluklar karşısında huzurevlerine yönelmek zorunda kaldığını ve bu durumun çözüm bekleyen ciddi bir sosyal sorun olduğunu gözler önüne seriyor.

Editör: Haber Merkezi