KESK; İktidar AYM ve Danıştay Kararlarına Rağmen Yüzde Bir Barajı Hukuksuzluğunda Diretiyor KESK; İktidar AYM ve Danıştay Kararlarına Rağmen Yüzde Bir Barajı Hukuksuzluğunda Diretiyor

CHP’li Evrim Karakoz’dan TMO’nun Buğday Alım Fiyatlarına Sert Tepki: “Girdi Maliyetini Karşılamaz”

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı hububat alım fiyatlarına sert bir tepki gösterdi. Karakoz, buğday alım fiyatlarının açıklanan seviyelerde çiftçilerin maliyetlerini bile karşılayamayacağını belirterek, iktidarı çiftçiyle dalga geçmekle suçladı.

“Buğday Üreticisiyle Dalga mı Geçiyorsunuz?”

Karakoz, açıklanan buğday alım fiyatlarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Tarım politikalarının çiftçiye zarar verdiğini ve üretimden uzaklaştırdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanlığı'nın bu yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledi. Karakoz, “Buğday alım fiyatı tonu en az 15.000 lira olacak şekilde güncellenmelidir,” dedi.

“Buğday Üreticisi Girdi Maliyetlerini Karşılayamaz”

Karakoz, daha önce yaptığı açıklamalarda buğday üreticisinin karşılaştığı yüksek girdi maliyetlerine dikkat çekmişti. Tohum, gübre, kira, mazot, ilaç ve işçilik gibi giderlerle birlikte 1 ton buğdayın girdi maliyetinin 10.000 lirayı bulduğunu hatırlattı. TBMM’de bu konuyu defalarca gündeme getirdiklerini belirten Karakoz, “15.000 liranın altında açıklanacak bir fiyat buğday üreticisinin zararına olacaktır,” diye konuştu. Ancak AKP hükümetinin bu çağrılara kulak tıkayarak, 1 ton buğdayın fiyatını 9.250 lira olarak açıkladığını ve çiftçinin bu fiyatlarla girdi maliyetlerini dahi karşılayamayacağını belirtti.

“AKP’nin Tarım Politikaları Üretimi Değil İthalatı Önceliyor”

Karakoz, Türkiye’nin bir zamanlar üreten ve ürettiği ürünlerle hem kendine yeten hem de ihracat yapan bir tarım ülkesi olduğunu vurguladı. Ancak AKP’nin kötü ekonomi ve tarım politikalarının, ülkeyi buğday ithal eden ve kendine yetemeyen bir duruma getirdiğini ifade etti. TÜİK’in enflasyonu yüzde 75, girdi maliyetlerindeki artışı yüzde 12 açıkladığı bir ortamda buğday alım fiyatlarına sadece yüzde 12 zam yapmanın çiftçiyi cezalandırmak olduğunu söyledi. Karakoz, AKP’nin tarımdaki bu yanlış politikalarıyla üreticiyi üretimden vazgeçirip ithalata yönlendirdiğini belirtti.

“Buğday Fiyatı 15 Lira Olarak Güncellenmeli”

Son olarak Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanına çağrıda bulunan Karakoz, çiftçilerin maliyetlerini karşılayabilmeleri ve sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için buğday alım fiyatlarının kilogram başına en az 15 lira olarak güncellenmesi gerektiğini söyledi. Üreticilerin daha çok desteklenmesi ve ithalata dayalı tarım politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. “Üretimden tasarruf olmaz. Yandaş müteahhitlere harcanan paralar, garantili geçişlere ödenen paralar çiftçiden esirgenmemelidir,” diyen Karakoz, hükümetin çiftçilere kemer sıktıran politikasını asla kabul etmediklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi