Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gece yarısı otomobil ve elektrikli araçlardaki ÖTV oranlarında yaptığı değişiklikler siyasette de yankı buldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i sert sözlerle eleştirdi.
“Rasyonel Zemin Değil, Zorbalık Zemini”
Karabat, göreve gelirken “rasyonel zemin” söylemiyle öne çıkan Bakan Şimşek’in, uyguladığı ekonomik politikaların halkı ezdiğini ifade ederek, “Bu iki yılda halka kan kusturmaktan başka bir iş yapmadı” dedi. ÖTV artışlarının gece yarısı açıklanmasına da tepki gösteren Karabat, “İnsanlar iyi bir arabaya binmesin, gezmesin, kaliteli zaman geçirmesin diye elinden geleni yapıyor. Bunun adı artık zorbalıktır” ifadelerini kullandı.
“Vergi Vergi Üstüne: Deli Dumrul Sistemi”
Karabat, açıklamasında hükümetin vergi politikalarını “Deli Dumrul düzeni” olarak niteledi.
Şimşek’i hedef alarak, “Geçtiğin köprüye vergi, geçmediğine garanti ödeme, araba alırken vergi, benzin alırken vergi, yolda giderken vergi, kaza yaparsan yine vergi” diyen Karabat, “Nefes almaya henüz vergi konmadı ama onun da adı ‘karbon salımı’ diye dolanıyor ortalarda” diyerek hükümetin politikalarını alaycı bir dille eleştirdi.
“Bütçe Açığı Halktan Kapatılıyor”
Halkın sırtına bindirilen vergi yükünün “şatafatlı yaşamları, faizcileri ve kamu gücüyle zenginleşenleri” finanse ettiğini savunan Karabat, şunları söyledi:
“Araba bir lüks değil, ihtiyaçtır. Vergiyi tabana yaymak bahanesiyle toplumdan toplanan her kuruş yukarıdaki lüksü besliyor. Devlet halkına yük bindiren değil, yükü hafifleten ve adilce paylaşan olmalıdır. Ama AKP, Deli Dumrul’un hikâyesini yeniden yazıyor.”
“Yüce Divan’a Hesap Verecek”
CHP’li Karabat, açıklamasının sonunda Bakan Şimşek’i doğrudan hedef alarak, “Zorba Mehmet Şimşek de günü gelecek, yaptıklarının hepsini tek tek Yüce Divan’da verecek” dedi.
Yeni ÖTV düzenlemesinde bazı araçlarda indirim ve mevcut oranların korunması söz konusu olsa da, geniş araç gruplarında yapılan artışlar ve bu artışların zamanlaması muhalefetin tepkisini çekmiş durumda. Tartışmaların önümüzdeki günlerde de Meclis ve kamuoyunda devam etmesi bekleniyor.