DÜZENLEME YAPILMAMASI ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL Mİ?
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından öğrencilere verilen burs ve kredilerin, ülkemizde sürekli olarak artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eridiğine, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda yetersiz kaldığına dikkat çekti.
Tanal önergesinde, öğrencilere verilen KYK burs ve kredi miktarları hesaplanırken hangi kriterlerin baz alındığını sordu.
Tanal, Bakan Osman Aşkın Bak’a, “Enflasyonun sürekli artış göstermesi sebebiyle, asgari ücret miktarının bir sene içerisinde 2 kez belirlenmesi kararının, Bakanlığınız tarafından öğrencilere verilen kredi ve burslar için de alınması gerekmez mi? 2 eğitim ve öğretim yılı arasında yükselen enflasyon karşısında öğrencilere verilen kredi ve burs miktarlarındaki alım gücünün düşmesi ve Bakanlığınızca bu hususa karşı herhangi bir düzenleme yapılmaması, Anayasa’mızın herkesin eğitim ve öğrenim hakkı olduğunu ve Devletin, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilere yardım etmesinin emredildiği ‘Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi’ başlıklı 42. maddesine ve İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmeye Ek 1 No’lu Protokol’ün ‘Eğitim hakkı’ başlıklı 2. maddesine aykırı değil midir?” sorularını yöneltti.
YOL YARDIMI EKLENECEK Mİ?
Öğrencilere verilen burs ve kredi miktarlarının, bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde birden fazla kez artırılarak belirlenmesine ilişkin düzenleme yapılıp yapılmayacağını Bakan Osman Aşkın Bak’a soran Tanal, devamında “Bu düzenlemelere, birçok öğrencinin kullandığı toplu taşıma araçlarındaki ücret artışları da göz önüne alınarak yol yardımı gibi ek yardımlar eklenecek midir? Şayet böyle bir düzenleme yapılmayacaksa, Bakanlığınız öğrencilerin yaşadığı bu mağduriyetleri nasıl giderecektir?” sorularını yöneltti.