CHP’Lİ TANAL: ŞÜPHELERİMİZ DAHA DA ARTTI

BAKAN KURUM’DAN “KAYIP CAMİ” AÇIKLAMASI

CHP’li Mahmut Tanal’ın Meclis gündemine taşıdığı Şanlıurfa’da peygamberler beldesi Eyyüp Nebi’de ihalede belirtilen caminin yapılmadığı, buna karşın cami yapılmış gibi müteahhide ödeme yapıldığı iddiasına cevap veren Bakan Murat Kurum, caminin inşa edilmediğini doğruladı. Caminin yapımından köylülerin araziyi bahçe olarak kullanması, yakınlarda bir caminin bulunması nedeniyle vazgeçildiğini iddia etti. Kurum, yapılmayan caminin parasının ihale bedelinden düşürüldüğünü savunurken, herhangi bir rakam vermedi.

Bakan Murat Kurum’un açıklamalarını gerçekçi ve ikna edici bulmadığını belirten CHP’li Tanal, “Şüphelerimiz daha da arttı” dedi.



CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın Meclis gündemine taşıdığı Şanlıurfa’daki “kayıp cami” iddiasına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

Bakan Kurum, CHP’li Tanal’ın kendisine soru önergesi yoluyla yönelttiği, AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin TOKİ’den devralıp adına ‘Sabır Evleri’ projesi dediği projede, ihalede açıkça belirtilen caminin inşa edilmediği, buna karşın cami yapılmış gibi müteahhide ödeme yapıldığı iddiasıyla ilgili, “ihale kapsamında yapımı planlanan caminin inşaatından, caminin planlandığı arazinin köylüler tarafından bahçe olarak kullanılması ve yakınlarda mevcut bir caminin bulunması nedeniyle vazgeçildiği” şeklinde savunma yaptı.

Kurum, iş kapsamından çıkarılan caminin bedelinin, ihale bedelinden düşürüldüğünü iddia etti. Önerge cevabının ulaştığı CHP’li Mahmut Tanal ise Bakan Kurum’un açıklamalarını gerçekçi ve ikna edici bulmadığını belirtti.

 

“SABIR EVLERİ” PROJESİ VE “KAYIP CAMİ” İDDİASI MECLİS’E TAŞINMIŞTI

Aslen Şanlıurfalı olan CHP’li vekil Mahmut Tanal, TOKİ’nin Viranşehir ilçesinde Hazreti Eyyüp Peygamber ile eşi Rahime Hatun ve Elyasa Peygamber’in kabrinin bulunduğu Eyyüp Nebi Beldesi’nde yaptığı 86 konutun, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından “Sabır Evleri” projesine dönüştürüldüğünü duyurarak, devirde usulsüzlük, müteahhidi kurtarma operasyonu iddialarını Meclis gündemine taşımış, akabinde ise projedeki ise “kayıp cami”nin peşine düşmüştü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, önerge metninde, TOKİ tarafından 2014 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesine bağlı Eyyüp Nebi Beldesi’nde “Şanlıurfa Viranşehir Eyyüpnebi 86 Adet Konut Projesi”ne başlanıldığını hatırlatmıştı.

TOKİ’nin 86 adet konut, 1 cami inşaatı, altyapı ve çevre düzenlemesi işi için 24.02.2014 tarihinde ihaleye çıkıldığını, işin süresinin 09.05.2014 – 01.10.2015 olarak belirlendiğini aktaran Tanal, “Fakat proje, belirtilen sürede bitirilememiş, yaklaşık 7 yıllık bir gecikme yaşanmıştır. TOKİ’nin, ihaleyi alan firma ya da firmalar aracılığıyla yapımını sürdürdüğü Viranşehir Eyyüp Nebi 86 konut projesi, 2022 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınmış ve TOKİ’nin konut ve cami projesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce ‘Eyyüp Nebi Sabır Evleri’ projesine dönüştürülmüştür” bilgisini vermişti.

TOKİ’nin inşa ettiği 86 konutun, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 20 Ağustos 2022 tarihinde ‘Sabır Evleri’ adı altında açılışı yapıldığını vurgulayan Tanal, “Fakat TOKİ’nin ‘Şanlıurfa İli Viranşehir İlçesi Eyyüpnebi 86 Adet Konut, 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’ başlıklı ihalesinde açıkça belirtilmesine rağmen caminin inşa edilmediği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne sadece 86 konutun devredildiği tespit edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.


BAKANDAN HAFTALAR SONRA GELEN CEVAP 

CHP’li vekil Tanal’ın soru önergesinde yönelttiği soruları, Bakan Kurum, haftalar sonra yanıtladı. Bakan Murat Kurum, şu açıklamayı yaptı:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından İnşa edilen 'Şanlıurfa İli Viranşehir İlçesi Eyyüpnebi 86 Adet Konut, I Adet Cami İnşaatı İle Altyapı ye Çevre Düzenlemesi İşi” kapsamında 86 adet konut ve 1 adet cami yapımı ihale edilmiş olup, caminin planlandığı arazinin köylüler tarafından bahçe olarak kullanıldığı ve planlanan caminin yakınında mevcut bir caminin de bulunması nedeniyle söz konusu cami inşaatı iş kapsamından çıkarılmıştır. İş kapsamından çıkarılan caminin bedeli yürürlükteki mevzuatlara uygun olarak İhale bedelinden düşülmüştür. Cami inşaatı için yüklenici firmaya ödeme yapılması söz konusu değildir.”


PROTOKOLDE CAMİ YOK

Bakan Murat Kurum ayrıca, “Konutların inşaatı tamamlandıktan sonra Kentsel Dönüşüm Projelerinde kullanılmak üzere 05.05.2020 tarihli protokol kapsamında konutların 29.09.2020 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne eksiksiz olarak teslim edildiğini” savundu. Bakan Kurum, “Protokol kapsamında İdaremizce yapımı tamamlanan 86 adet konut karşılığında mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait olan Şanlıurfa İli Haliliye İlçesi Sırrın Mahallesi 561 ve 563 parsel nolu taşınmazlarla takas edilmiştir. Belediye ile yapılan protokol kapsamında cami yapısı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.


TANAL’DAN TEPKİ: CEVAPLAR YANILTICI

Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, soru önergesine cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarını gerçekçi ve ikna edici bulmadığını söyledi.

Önergeye verilen cevapların yanıltıcı olduğunu savunan Tanal, “Bakan Murat Kurum, TOKİ’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği 86 konut ve inşa edilmeyen cami için şüpheleri giderici bir açıklama yapmamıştır. Aksine şüphelerimiz daha da arttı. Bakan bey, inşaat başladıktan sonra inşaatın yerinin sahipleriyle çıkan anlaşmazlıktan bahsediyor. Devletin şahısların özel arsasının üzerine inşaat yapmadığını Sayın Murat Kurum bilmiyor mu? Kurum, ‘Cami yeri, bahçe olarak kullanılıyordu, diyor. Böyle bir gerekçe olabilir mi? ‘Devletin arsası işgal edilmiş’ demenin farklı şekilde itirafıdır bu beyanlar. Yine Bakan bey, soru önergesinin cevabında ‘Yakında bir cami vardı’ diyor. ‘İhale yapılmadan önce aklınız neredeydi?’ diye sorulmaz mı adama?” değerlendirmesinde bulundu.


YAPILMAYAN CAMİ İÇİN İHALEDEN KAÇ TL DÜŞÜRÜLDÜ?

CHP’li Tanal, Kurum’un yapılmayan caminin parasının ihale bedelinden düşürüldüğünü açıkladığını, ancak düşürülen miktarın kaç TL olduğunu net olarak belirtmediğini, bu durumun da zihinlerde soru işareti oluşturduğunu kaydetti.


EKSİZSİZ TESLİM VARSA BELEDİYE NEDEN HARCAMA YAPTI?

Bakan Murat Kurum’un “Sabır Evleri”ni konu edinen diğer soru önergesine de “Şanlıurfa Viranşehir Eyüpyüpnebi 86 adet konut işi, sözleşme ve projelerine uygun olarak 08.05.2017 tarihinde yüklenici firma tarafından tamamlanmıştır” şeklinde cevap verdiğini, mevcut önergede de “konutların 29.09.2020 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne eksiksiz olarak teslim edildiğini” savunduğunu aktararak, “Madem müteahhit eksiksiz iş teslim etti, o zaman neden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca lira harcayıp eksiksiz işleri yaptırdı. Baktığımızda hala bir metre çevre düzenlemesi de ortaya yok. Eksizsiz iş teslim edilmişti de neden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tadilat yapım işi, çevre duvarı yapım işi, çevre aydınlatma ihalelerine çıktı ve dünya kadar para harcandı? Sayın Bakan, gitsin bizzat Sabır Evleri’ projesini incelesin, yerinde görsün. Ondan sonra bize tekrar cevap versin. Kendisini yanıltanlardan da hesap sorsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi