BE HEY VİCDANSIZLAR, AHLAKSIZLAR!

CHP’li vekil Mahmut Tanal, AKP iktidarının depremdeki sorumluluğunu unutturmaya çalışan yandaş medyanın, kentsel dönüşüm projeleri üzerinden muhalefet partileri aleyhine başlattığı algı operasyonlarına sert tepki gösterdi: “
“Be hey vicdansızlar, ahlaksızlar!
 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Kahramanmaraş merkezli deprem afeti öncesi ve sonrası görevini yerine getirmeyerek binlerce kişinin enkaz altında can vermesine sebep olan AKP iktidarını aklamaya çalışan yandaş medyanın, iktidarın rant gözüyle baktığı kentsel dönüşüm projeleri üzerinden muhalefet partileri aleyhine başlattığı algı operasyonlarına sert tepki gösterdi.


TANAL: BE HEY VİCDANSIZLAR!

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın, yandaş medyanın kentsel dönüşüm algısıyla ilgili sosyal medya hesaplarındaki tepkisi şöyle:

“Be hey vicdansızlar, ahlaksızlar!

İktidarın, AKP’li belediyelerin kentsel dönüşüm projelerinin, rant projelerine çevrilmesine karşı çıktığı için depremin faturasını muhalefet partilerine keseceğinizi mi sanıyorsunuz?

Topunuza pabuç bırakmayız!

Depremdeki yıkımın sorumlusu, liyakatsiz kadrolar, doymak bilmeyen rant anlayışınızdır.


KENTSEL DÖNÜŞÜME RANT ODAKLI BAKILMAMALI

Depremzedelerin acılarını önemsemeyen, feryadını duymayan yandaş tayfa, iyi okuyun: 

CHP olarak bizler, kentsel dönüşümü afet riskine karşı ciddi bir hazırlık niteliğinde görmekle birlikte, konuyu daha büyük kapsamda ele alıyoruz.

Kentsel dönüşüme karşı değiliz.

Aksini iddia eden müfteridir, alçaktır, ahlaksızdır!

Sağlıklı ve güvenli barınma herkesin hakkı.

Ancak halk ikna edilerek, talepleri karşılanarak kentsel dönüşüm projesi hayata geçirilir.

Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır.

Esas olan yerinde dönüşümdür. Kentsel dönüşümde temel ilkeler şeffaflık, uzlaşı ve adalet olmalıdır.

Rant için kentsel dönüşüm olmaz.


180 DAİRE NİYE BAKANLIĞA KALIYOR?

Ancak AKP iktidarı ve elindeki ilçe belediyeleri, özellikle İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerine rant odaklı bakıyor.

Daha önce ifşa ettik.

Beykoz Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesinde de AKP’li ilçe belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kar hesabı yaptı.
 

Rantı öncelediler.

Mesela AKP’li Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın kendi açıklaması var.

Murat Aydın diyor ki: “600 küsur kişi var. 600 küsur daire onlara vereceğiz. 180 civarında bakanlığa kalacak.”

180 daire niye bakanlığa kalıyor?

Sosyal devlet ilkesi gereğince kentsel dönüşümde kâr amacı güdülmez.

Kentsel dönüşümde vatandaş kar yapsın, 180 daire vatandaşa kalsın. Belediyenin, bakanlığın, müteahhidin zenginleşmesine karşıyız.

 

BUNA KARŞI ÇIKMAYALIM MI?

Vatandaşın bileziğini, takısını satarak aldığı gayrimenkuller, vatandaşta kalsın. Yani kentsel dönüşüm yerinde olmalı. Siz ise yerinde dönüşüm yapmıyorsunuz. Vatandaşı doğup büyüdüğü yerden uzaklaştırıyorsunuz. Kentsel dönüşüm diye deniz manzaralı, getirisi yüksek mülkünü kendinize aldığınız vatandaşı, başka yere sürüyorsunuz ve konut için yüksek meblağlı borçlandırıyorsunuz.

Buna karşı çıkmayalım mı? Sizi gidi deprem fırsatçısı yandaşlar! Zaten öncesinde vatandaşın malını mülkünü yok pahasına alıyordunuz. Şimdi deprem üzerinden algı yaratarak gariban yurttaşın kentsel dönüşümlük yerini üç kuruşa mı kapatacaksınız?

Bu ucuz algı operasyonlarınız karşısında susacağımızı mı sandınız?

 

AKP’NİN SORUMLULUĞUNU UNUTTURACAĞINIZI MI SANIYORSUNUZ?

Deprem tedbirleri konusunda muhalefeti suçlayacak en son kişi bile değilsiniz! “Cambaza bak!” taktiğiyle AKP iktidarının deprem öncesindeki ve sonrasındaki sorumluluğunu unutturacağınızı mı sanıyorsunuz be hey vicdan yoksunu yandaşlar?
 

CHP’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜM İLKELERİ

İzmir depremi sonrası CHP’nin kentsel dönüşüm konusunda belirlediği temel ilkeler ve önerilere ilişkin yol haritasını, 10 madde halinde sıralayalım da bilgilenin yandaşlar:

1. Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır.
2. Esas olan yerinde dönüşümdür. Temel ilkeler şeffaflık, uzlaşı ve adalet olmalıdır.
3. Merkezi yönetim ve yerel yönetim iş birliğinin sağlanacağı, mülkiyet hakkının ihlal edilmeyeceği ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderildiği bir kentsel dönüşüm yasası hazırlanmalıdır.
4. Kentsel dönüşümün planlanması, uygulanması ve her aşamasında ilgili meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, bilim insanlarının ve dönüşüm bölgesinde yaşayan yurttaşların aktif katılımı sağlanmalı, denetim kanalları açık tutulmalıdır.
5. Yaşanabilir Kentsel Dönüşümün deprem, sel, iklim değişikliği ve diğer afet risklerine karşı kentsel dayanıklılığı arttırmanın yanında, konut dışı dönüşümle iyi bir çevrede yaşama anlamına geldiği unutulmamalıdır.
6. Doğaya ve tarihe saygılı bir kentsel dönüşüm hedeflenmelidir.
7. Dezavantajlı gruplar ve engelli yurttaşlar kentsel dönüşüm sürecinde öncelenmelidir.
8. Kentsel dönüşüm, kentin kimliğini ve zaman içinde oluşan toplumsal ilişkileri yok etmemelidir.
9. Kamu yönetimi her aşamada garantör olmalı ve yurttaşlar sadece yönetimle muhatap edilmelidir.
10. Eğitime, sağlığa, kültüre ve spora yönelik yapılardan taviz verilmemelidir.”

Editör: Haber Merkezi