Perşembe günü bir Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü ABD, Japonya ve diğer G7 üyelerini "Tayvan bağımsızlık" güçlerine göz yummayı ve desteklemeyi, Tayvan sorununda provokasyon yapmayı ve ateşle oynamayı bırakmaya çağırdı.

Sözcü Wang Wenbin, günlük bir basın toplantısında, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın Japonya'nın G7 zirvesinde Tayvan sorununun diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiği yönündeki tutumu paylaştığını söylediği ve mesajı gönderdiği basında çıkan haberlere yanıt olarak bu açıklamaları yaptı.

Japon basını, G7 üyelerinin zirve ortak bildirisinde "Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarının önemi" gibi içeriklere yer verilmesi konusunda koordineli çalıştıklarını da belirtti.

Wang, Boğazlar arası barış ve istikrara yönelik gerçek tehdidin, Demokratik İlerleme Partisi (DPP) yetkililerinin tek Çin ilkesini somutlaştıran 1992 Mutabakatını tanıma konusundaki isteksizliği, "Tayvan'ın bağımsızlığını" amaçlayan ayrılıkçı faaliyetler ve statüyü değiştirme girişimleri olduğunu söyledi. Tayvan Boğazı'nın her iki yakasının da tek ve aynı Çin'e ait olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve bazı ülkeler tek Çin ilkesini uyduruyor ve içini boşaltıyor ve siyasi, askeri ve ekonomik boyutlarda "Tayvan bağımsızlığı" güçlerini yankılıyor ve onlarla işbirliği yapıyor. Tayvan Boğazı'ndaki gerilimden de kendilerinin sorumlu olduğu çok açık" dedi.

Wang, Tayvan Boğazı'nı barış içinde tutmak için, tek Çin ilkesini tartışmasız bir şekilde desteklemek ve "Tayvan bağımsızlığı" güçlerinin riskli ve provokatif hareketlerine karşı çıkmak ve "Tayvan'ın bağımsızlığı" faaliyetlerine yönelik yabancı göz yumma ve desteği kararlılıkla sınırlamak gerektiğine dikkat çekti.

"Tayvan bağımsızlığı" güçlerine karşı çıkma gereğinden bahsetmeden Tayvan Boğazı'nda barıştan bahsedenlerin, "Tayvan'ın bağımsızlığı" için dış destek talep ederek ve pervasızca hareketler yaparak ayrılıkçıları yalnızca cesaretlendireceğini söyledi. Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrar.

Çin'in yeniden birleşmesini destekleme ihtiyacından bahsetmeden Tayvan sorununun barışçıl çözümünden bahsedenler, aslında Çin'in yeniden birleşmesini engellemeye ve "barışçıl bir bölünme" yaratmaya çalışıyorlar. Çin halkının buna şiddetle karşı çıkacağını sözlerine ekledi.

Wang, Çin'in en büyük samimiyet ve en büyük çabayla barışçıl yeniden birleşme için çabalamaya kararlı olduğunu söyledi.

Wang, Çin'in "Tayvan'ın bağımsızlığı" için ayrılıkçılığı durdurma çabalarını herhangi bir kimsenin veya herhangi bir gücün engelleme girişimini kabul etmeyeceğini belirterek, Çin'in hiç kimsenin veya hiçbir gücün barış arayışı kisvesi altında Çin'in kendi içişlerine karışmasına izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

Çin, ABD, Japonya ve diğer G7 üyelerini Çin ile ikili ilişkilerine ilişkin siyasi belgelere bağlı kalmaya, tek Çin ilkesini takip etmeye, "Tayvan'ın bağımsızlık" güçlerine göz yummayı ve desteklemeyi bırakmaya, provokasyon yapmayı ve ateşle oynamayı bırakmaya çağırıyor. Wang, Tayvan sorununda asla 1,4 milyardan fazla Çinlinin karşı tarafında yer almayacağını söyledi.

Ateşle oynayanlar yanar” dedi.

Editör: Haber Merkezi