“Charlie ve Çikolata Fabrikası” gibi çocuk klasiklerinin merhum yazarı Roald Dahl'ın ailesi, yaptığı anti-Semitik açıklamalar için özür diledi ve yorumların “bizim için anlaşılmaz” olduğunu söyledi.

1990 yılında 74 yaşında ölen İngiliz yazar, dünyanın dört bir yanındaki genç okuyucular arasında popüler olmaya devam ediyor ve "The BFG", "Matilda", "Fantastic Mr Fox" ve son olarak "The Witches" gibi birçok kitabı filmlere ve sahne şovlarına dönüştü.

Bununla birlikte, tartışmalar zaman zaman Yahudi karşıtı yorumlar üzerine, özellikle de 1983'te Britanya'nın New Statesman dergisine verdiği röportajda yapılanlar üzerine alevlendi.

"Yahudi karakterinde husumeti kışkırtan bir özellik var, belki de Yahudi olmayanlara karşı bir tür cömertlik eksikliği" dedi ve "Hitler gibi bir pislik bile sebepsiz yere onları seçmedi" dedi.

Dahl ailesi, mirasını, telif haklarını ve ticari markalarını yöneten kuruluşların resmi internet sitesinde ve kendisine adanmış bir müzede yaptığı açıklamada, sözlerinin neden olduğu kalıcı ve anlaşılır zarar olduğunu söyledikleri için özür diledi.

"Bu önyargılı sözler bizim için anlaşılmaz ve tanıdığımız adamla ve Roald Dahl'ın hikayelerinin kalbinde yer alan, nesiller boyunca gençleri olumlu yönde etkileyen değerlerle belirgin bir tezat oluşturuyor" dediler.

"Umarız, en iyi haliyle yaptığı gibi, en kötü haliyle, Roald Dahl bize kelimelerin kalıcı etkisini hatırlatmaya yardımcı olabilir."

Yönetmen Steven Spielberg'e 2016'da Cannes film festivalinde The BFG uyarlamasını tanıttığı sırada Dahl'ın anti-Semitik yorumları sorulmuştu.

Spielberg, projeyi üstlenirken yorumlardan habersiz olduğunu söyledi ve kitabın farklılıkları kucaklamakla ilgili olduğunu ve hikayeyi anlatırken katmak istediği değerin bu olduğunu ekledi.

Dahl'ın çalışmalarının diğer yüksek profilli uyarlamaları arasında Charlie ve Çikolata Fabrikası'nın iki büyük bütçeli film versiyonu, Fantastic Mr Fox'tan biri ve Matilda'nın Londra ve Broadway'de hit olmuş bir sahne müzikal versiyonu yer alıyor.

Robert Zemeckis'in yönettiği ve Anne Hathaway'in Grand High Witch rolünü oynadığı Dahl'ın The Witches filminin yeni bir film versiyonu kısa süre önce Warner Brothers stüdyosu tarafından HBO Max'te yayınlandı.

Editör: TE Bilisim