“Mayınsız Bir Gelecek İçin, Onurlu Barışı İnşa Edelim!”

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Meclis Genel Kurulu’nda Türkiye’deki mayınlı alanlara ve savaş mühimmatlarının temizlenmesi sürecine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Güneş, 2004’te imzalanan Ottawa Sözleşmesi’nin gereklerinin hâlâ yerine getirilmediğini hatırlatarak, mayınların binlerce sivilin, özellikle çocukların yaşamına mal olduğunu söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan ve hala temizlenmemiş olan mayınların, sadece geçmişin değil bugünün de ölüm tuzakları olduğunu vurguladı. Güneş konuşmasına, İran’da devam eden çatışmalarda yaşanan kayıplara ve savaş mühimmatlarının halkın yaşam alanlarına taşmasına değinerek başladı:

“Bir ülkeyi korumanın en iyi yolu, savaş teçhizatları değil, demokrasiyi ve toplumsal barışı güçlendirmektir. Bugün İran’da yaşananlar bunu bir kez daha gözler önüne serdi.”

“Ceylan Önkol Yaşasaydı…”

2009 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde koyun otlatırken havan topu patlaması sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol’u anarak sözlerine devam eden Güneş, Türkiye’nin 2004 yılında taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi nedeniyle yaşanan can kayıplarının vebalinin devletin omuzlarında olduğunu ifade etti.

“Bu sözleşmenin gerekleri 2014’e kadar tamamlanmalıydı. Ancak Suriye İç Savaşı gerekçe gösterilerek önce 2022’ye, ardından 2025’e ertelendi. Bu süreçte 2.076 kişi yaşamını yitirdi, çoğu da çocuktu. İnsan hayatı ertelenemez!”

"Mayınlı Alanlar 200 Milyon Metrekareyi Aşıyor"

Güneş, Millî Savunma Bakanlığı ve "Mayınsız Bir Türkiye Girişimi"nin verilerine dayanarak Türkiye’de hâlen yaklaşık 1 milyon mayının bulunduğunu ve toplam 200 milyon metrekarelik alanın mayınlı olduğunu belirtti. Meclis kürsüsünden şu soruları yöneltti:

  • Mayınların ne zaman temizlenmesi planlanıyor?

  • 2004’ten bugüne mayın patlaması sonucu kaç kişi öldü, kaçı yaralandı?

  • Bu kurbanların kaçı çocuk, kaçı kadındı?

Uyarılar Yetersiz, Kürtçeye Yer Verilmiyor

Sözleşme kapsamında yapılması gereken uyarı ve bilgilendirme çalışmalarının da eksik olduğuna dikkat çeken Güneş, uyarı levhalarında Kürtçeye yer verilmemesinin hem anadilde kamusal hizmet hakkının ihlali olduğunu hem de doğrudan yaşam hakkını tehdit ettiğini vurguladı:

“Kürtçenin resmî kamusal süreçlerde yer almaması, halkın yaşam hakkını da doğrudan tehdit eder hâle gelmiştir.”

PKK Silah Bıraktı, Türkiye Yeni Bir Döneme Girdi: Bahçeli’den Tarihi Açıklama
PKK Silah Bıraktı, Türkiye Yeni Bir Döneme Girdi: Bahçeli’den Tarihi Açıklama
İçeriği Görüntüle

Hayvan Haklarına Dair Soru İşaretleri

Gümrük muafiyeti getirilen eğitilmiş hayvanlar konusuna da değinen Güneş, mayın temizlemede kullanılacak hayvanların yaşam haklarına dair herhangi bir düzenleme bulunmamasının kaygı verici olduğunu belirtti.

“Toplumun Geleceğine Döşenmiş Mayınları Temizleyin!”

Konuşmasının sonunda Güneş, Türkiye’nin önceliğinin sınır güvenliğini sağlamak değil, halkın yaşadığı alanları, çocukların oynadığı meraları ve tarım alanlarını mayınlardan arındırmak olması gerektiğini belirtti:

“Ayağımızı yere güvenle basmak istiyorsak, toplumun geleceğine döşenmiş olan bu mayınları çıkarmanın zamanı gelmiştir.”

Beritan Güneş’ten Meclise Çağrı:

DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş, Meclis’i ve ilgili tüm kurumları mayınsız, savaşsız, çatışmasız bir ülke için sorumluluk almaya ve onurlu bir barışı inşa etmeye çağırdı:

“Mayın tarlalarını tarım alanlarına dönüştürmek, çocuklarımızı savaşlardan ve mühimmatlardan korumak bizim elimizdedir. Meclis, bu tarihsel sorumluluğu daha fazla ertelememelidir.”

Muhabir: Güven BOĞA