Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Yerel Basın Kan Ağlıyor! Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Yerel Basın Kan Ağlıyor!

DEM Parti Mardin Milletvekilleri Beritan GÜNEŞ ALTIN, George ASLAN, Kamuran TANHAN ve Saliha AYDENİZ Nusaybin kayyımının seçim öncesi belediye taşınmazlarını devretmesine ilişkin İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdiler.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

“31 Mart 2024 Yerel Seçimlerine çok az bir zaman kalmışken Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı belediyeye ait birçok taşınmazı, Mardin Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) devretmiştir. Yine kayyım yönetimindeki Nusaybin Belediyesi de seçimlerde belediye yönetiminin DEM Parti’ye geçeceğini bilmesinden ötürü tıpkı diğer kayyımlar gibi adeta ganimetleri pay etme yarışına katılmıştır. Bu saikle belediyeye ait müze binası devredilmiş, yine belediyeye ait havuz ve spor kompleksi Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmiştir.

Belediye yönetiminde sayılı günü kalan Nusaybin kayyımının şimdiki planının ise Mittani Kültür Merkezi’ni ve kaldırım taşı ile boru üretimi yapılan Boru Fabrikasını Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmek yönünde olduğuna dair bilgiler söz konusudur. Kültürel çalışmalar için büyük bir potansiyeli olan Mittani Kültür Merkezi ile tam kapasite üretim yaptığı takdirde ciddi bir istihdam sağlama potansiyeline sahip Boru Fabrikasının alelacele devredilmeye girişilmesinin halkın kaynaklarını ganimet olarak görme ve pay etmeye girişme dışında bir açıklaması söz konusu değildir.”

Konuyla ilgili verilen önerge şu şekildedir;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ederim.

Beritan GÜNEŞ ALTIN

Mardin Milletvekili

2014 Yerel Seçimlerinde ortaya çıkan halk iradesinin yerine kayyım rejimini tahkim etmeye dönük politikaların temeli, Eylül 2016’da atılmış ve 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine kadar devam etmiştir. “Birinci kayyım döneminin” yarattığı tahribatlar henüz ortadan kaldırılamadan 2019 Yerel Seçimleri neticesinde halk iradesi ile seçilen Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Nusaybin Belediyesi yönetimlerine aynı yıl içerisinde yine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmış, “ikinci kayyım dönemi” başlamıştır. Mezkûr belediyeler yaklaşık 5 yıldır aralıksız kayyımlar tarafından yönetilmektedir. Kayyım atanan birçok il ve ilçede olduğu gibi Nusaybin’de de belediyelerin hizmet alanında olan birçok çalışmada aksaklıklar olduğu ve yurttaşların büyük zorluklarla karşılaştığı bilinmektedir. Buna ek olarak mülkiyeti belediyelere ait olan ve aralarında park, ortaöğretim tesis alanı, sağlık tesis alanı, çocuk oyun alanı, otopark, kültürel tesis alanı gibi sosyal donatı alanlarının da olduğu onlarca taşınmaz kayyımlar yönetimindeki belediyelerce çeşitli kamu kurumlarına ücretsiz/cüzi meblağlara devredilmiş veya da satışa çıkarılmıştır.

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerine çok az bir zaman kalmışken Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı belediyeye ait birçok taşınmazı, Mardin Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) devretmiştir. Yine kayyım yönetimindeki Nusaybin Belediyesi de seçimlerde belediye yönetiminin DEM Parti’ye geçeceğini bilmesinden ötürü tıpkı diğer kayyımlar gibi adeta ganimetleri pay etme yarışına katılmıştır. Bu saikle belediyeye ait müze binası devredilmiş, yine belediyeye ait havuz ve spor kompleksi Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmiştir.

Belediye yönetiminde sayılı günü kalan Nusaybin kayyımının şimdiki planının ise Mittani Kültür Merkezi’ni ve kaldırım taşı ile boru üretimi yapılan Boru Fabrikasını Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmek yönünde olduğuna dair bilgiler söz konusudur. Kültürel çalışmalar için büyük bir potansiyeli olan Mittani Kültür Merkezi ile tam kapasite üretim yaptığı takdirde ciddi bir istihdam sağlama potansiyeline sahip Boru Fabrikasının alelacele devredilmeye girişilmesinin halkın kaynaklarını ganimet olarak görme ve pay etmeye girişme dışında bir açıklaması söz konusu değildir.

Bu bağlamda;

  1. Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımların 2014 yılından itibaren çeşitli kamu kurumlarına devrettiği, satışa çıkardığı taşınmazlar nelerdir? Bunların satış tarihleri nedir, kimlere/hangi kurumlara satılmış veya devredilmiştir? Satış fiyatları ne kadardır?
  2. Nusaybin Belediyesi’ne atanan kayyımların 2014 yılından itibaren çeşitli kamu kurumlarına devrettiği, satışa çıkardığı taşınmazlar nelerdir? Bunların satış tarihleri nedir, kimlere/hangi kurumlara satılmış veya devredilmiştir? Satış fiyatları ne kadardır?
  3. Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Nusaybin Belediyesi son 6 ay içerisinde kaç taşınmaz devretmiştir, bunların satış fiyatları nelerdir?
  4. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin ve Nusaybin Belediyesi’nin seçimler öncesinde alelacele belediye taşınmazlarını devretme yarışına girişmelerinin sebebi nedir? Bu merkezi bir kararla bakanlığınız tarafından mı “tavsiye” edilmiştir?
  5. Mittani Kültür Merkezi ile Boru Fabrikası’nın MEB’e devredileceği bilgisi doğru mudur?
  6. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası DEM Parti yönetimine geçeceği aşikar olan belediyeleirn taşınmazlarını devreden/devretmeye hazırlanan idareciler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır veya başlatılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi