En az gelişmiş ülkelerin dijital yatırıma ihtiyacı var

Son on yılda, bağlantı sorunu daha karmaşık ve talepkar hale geldi. Herkesi çevrimiçi hale getirmek artık yeterli değil. Anlamlı bağlantı - güvenli, tatmin edici, zenginleştirici, üretken ve uygun fiyatlı bir çevrimiçi deneyimin keyfini çıkarma olasılığı - yeni zorunluluktur. En az gelişmiş ülkeler (LDC'ler) için bu, büyük bir zorluk olmaya devam ediyor. En az gelişmiş ülkeler ile dünyanın geri kalanı arasındaki dijital uçurum, çok az daralma belirtisi gösteriyor. Risk çok açık. Dünya, değer yaratmak için İnternet'ten yararlanma konusunda giderek daha becerikli hale geldikçe, LDC'ler daha da geride kalma riskiyle karşı karşıyadır.

Bu yıl Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü (WTISD) , “En az gelişmiş ülkelerin bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla güçlendirilmesi” konusuna odaklanıyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), kamu ve özel sektörü, Partner2Connect Dijital Koalisyonu aracılığıyla bu ülkelerde evrensel bağlantı ve dijital dönüşüm için taahhütte bulunmaya çağırıyor .

2030 yılına kadar BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDG'ler) gerçekleştirme gündeminin ortalarında , en az gelişmiş ülkeler (LDC'ler), SKH'lere ulaşmak için ihtiyaçları ele alınması gereken dünyanın en büyük kullanılmayan kaynakları olmaya devam ediyor. Bu genç, canlı ülkelere yapılan yatırımlar, nesiller boyu sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilir. Gelin hep birlikte 2023'ü en az gelişmiş ülkelerde dijital dönüşüm için atılım yılı yapalım.

Dijital devrim, sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için “muazzam fırsatlar” sunuyor, ancak En Az Gelişmiş Ülkeler de fayda sağlamak istiyorlarsa, çevrimiçi olmak için çok daha fazla yardıma ihtiyaç duyuyorlar.

Perşembe günü Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü öncesinde BM başkanı António Guterres'in mesajı bu .

Bay Guterres, ekonomik eşitsizliklerin artması, nefret söyleminin ve dezenformasyonun çoğalması, yönetişim eksikliği ve yapay zekanın veya AI'nın kontrolsüz gelişimi dahil olmak üzere teknolojinin tehlikeleriyle yüzleşme ihtiyacı konusunda ısrar etti .

BM başkanı video mesajında ​​dijital devrimin " çağımızın belirleyici gücü " olduğunu söyledi.

Fırsatlar muazzam : eğitim ve sağlık hizmetini dönüştürmekten, iklim eylemini hızlandırmaya ve tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına kadar ."

Bölünmeyi köprüleyin

Teknolojinin ayrımları derinleştirecek değil, azaltabilecek bir araç olması gerektiğini vurguladı.

İnternet, değer yaratma ve yenilik için her zamankinden daha merkezi hale gelirken, " erişilebilirliği ve kapsayıcılığı önemli ölçüde geliştirmeli ve dijital uçurumu ortadan kaldırmalıyız."

Bu, açık kaynaklı yazılım, herkesin erişebileceği veriler ve açık içerik gibi dijital kamu mallarını desteklemekle başlar.

Genel Sekreter, "Yapay zekayı ve diğer dönüştürücü teknolojileri anlama, denetleme, şekillendirme ve bunlarla ilişki kurma becerilerine ve kaynaklarına sahip olmaları için kamu kurumlarının kapasitelerine yatırım yapmalıyız" diye ekledi.

Küresel Dijital Kompakt

Ülkeleri Küresel Dijital Mutabakat etrafında bir araya gelmeye ve parçalanmadan kaçınmaya, insan haklarını korumaya ve teknolojinin iyilik için bir güç olmasını sağlamaya çağırdı.

BM uzman kuruluşu Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne ( ITU ), 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefi son tarihine kadar herkes için küresel bağlanabilirliği hızlandırmak için çalıştığı için övgüde bulundu.

Çok taraflılık için AI yönetişim desteği

BM başkanının sözlerini yineleyen Teknoloji Elçisi Amandeep Gill, Cenevre'deki bir röportajda UN News'e yapay zeka söz konusu olduğunda yönetişimi doğru yapmanın neden bu kadar acil ve önemli olduğunu söyledi.

"Eğer dünyanın geri kalanına yapay zeka etrafında birlikte hareket edebileceğimizi, sadece işleri durdurmakla kalmayıp ilerlemeyi durdurabileceğimizi, kimsenin geride kalmayacağı bir şekilde yönetebileceğimizi gösterebilirsek", diğer küresel olayların zemininde. meydan okuyor, "o zaman bu, çok taraflılığın başarısı hakkında daha büyük bir mesajdır."

Editör: Haber Merkezi