24 Mayıs Çarşamba günü 25. yıl dönümünü kutlayan Avrupa Merkez Bankası, bankanın önümüzdeki on yıllarında paranın kullanım şeklini değiştirebilecek gelişen teknolojinin baskısına yanıt olarak, euronun dijital versiyonu için önerilen bir tasarımı hazırlıyor. 

ECB Başkanı Christine Lagarde, dijital bir euronun, insanlara Avrupalı ​​olmayan şirketler tarafından kontrol edilen ödeme hizmeti sağlayıcılarına bağımlı olmadan bir şeyler satın almaları için bir yol sunabileceğini söyledi. Bunlar Mastercard, Visa, Apple Pay ve Google Pay'i içerebilir.

ECB yetkilileri, Avrupa Birliği'nin yürütme Komisyonu'nun önümüzdeki birkaç hafta içinde bu fikirle ilgili yasa teklifi hazırlamasının beklendiğini söylerken, merkez bankasının Ekim ayında bir dijital para biriminin tasarımı için ayrıntılı bir teklif yayınlayacağını söylüyor.

ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere dünya çapındaki merkez bankaları, nakit giderek yerini elektronik ödemelere bırakırken, dijital para birimlerini dikkatli bir şekilde inceliyorlar. Nijerya, Bahamalar ve Jamaika gibi bazı küçük ekonomiler zaten dijital para birimlerini piyasaya sürerken, Çin deneme seferleri düzenliyor.

Merkez bankaları ayrıca, insanların bir gün ulusal para birimlerinin altını çizecek rakip dijital para biçimlerine dönüşebileceğine dair endişeleri artıran kripto para birimlerinin ortaya çıkışına da yanıt veriyor.

Bir merkez bankası tarafından desteklenen dijital para birimi, güvenli ve istikrarlı bir ödeme aracı olacaktır - geçtiğimiz yıl fiyatı düşen ve FTX gibi borsaların çöküşü düzenleme çağrılarına yol açan değişken kripto para biriminin aksine. AB, geçen hafta serbest kripto sektörü kurallarına nihai onayı vererek küresel bir lider oldu .

Avrupa kendi merkez bankası tabanlı dijital para birimini düşünürken, en büyük soru şu: Tüketiciler için zaten mevcut olanı nasıl geliştirecek?

Frankfurt School of Finance & Management Blockchain Merkezi başkanı Philipp Sandner, "Bu soruya ECB dahil hiç kimse cevap veremez" dedi.

“Kullanıcı olarak kendime soruyorum, 'Faydası nedir, neden başka bir çözüme ihtiyacımız var?'” dedi.

Örneğin, Apple Pay, insanların telefonlarına iki kez dokunarak sabah kahvelerini ve diğer her şeyi satın almalarına olanak tanır; bu, dijital avronun uyması gereken kusursuz bir deneyimdir.

"En az Apple Pay ve Mastercard kadar iyi olmak zorundasın ki bu zor, yoksa insanlar kullanmaz" dedi.

Lagarde yakın tarihli bir panel tartışmasında, parayı tüketicilerden tüccarlara bankalar ve ödeme hizmetleri sağlayıcıları aracılığıyla aktaran büyük ölçüde görünmeyen ancak kritik sistemler söz konusu olduğunda, dijital bir avronun amacının Avrupa'nın özerkliği ve dayanıklılığı olacağını söyledi.

Avrupa'nın daha önce Ukrayna'nın işgali bu arzı kesintiye uğrattığında bir enerji krizine yol açan Rus petrol ve doğal gazına olan bağımlılığına bir benzetme yaptı.

"Tek bir enerji kaynağına güvenmek çok sağlıksız, tek bir ödeme kaynağına güvenmek çok sağlıksız" dedi.

Dijital bir euro, banka hesabı olmayan insanlara da yardımcı olabilir, çünkü telefonlarında para tutabilecekleri düşüncesi devam ediyor.

Artan dijitalleşmeye yönelik hareket, ECB'nin 1 Haziran 1998'de kuruluşunun üzerinden 25 yıl geçmesiyle, yani euro para biriminin piyasaya sürülmesinden yedi ay önce gelir. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile eski ECB Başkanları Mario Draghi ve Jean-Claude Trichet'nin bir araya geldiği bir yıldönümü töreni Çarşamba günü bankanın Frankfurt merkezinde düzenlendi.

Lagarde etkinlikte, "Değişen jeopolitik, dijital dönüşümler ve değişen iklim tehdidiyle karşı karşıya kalındığında, ileride AMB'nin ele alması gereken daha fazla zorluk olacak" dedi. "İstikrardan başka her şey olan bir dünyada istikrar sağlamaya devam etmeliyiz."

Şimdi, ECB, insanların telefonlarındaki dijital bir cüzdan kullanılarak çevrim dışı transfer edilebilecek perakende kullanım için bir dijital euro tasarlıyor. İlk tasarımlar, mevcut çevrimiçi bankacılık uygulamaları aracılığıyla kullanımın yanı sıra standart bir uygulama gerektirir. Nakit yerine geçmez, ancak avro tutmanın başka bir yolunu ekler.

Teklif yapıldıktan sonra bile, üç yıllık testler olacaktır. Dijital avroyu fiilen uygulamaya koyma kararı ancak bundan sonra gelebilir ve AB'nin onayını gerektirir.

ECB'nin yönetim kurulu üyesi ve dijital euro görev gücünün başkanı Fabio Panetta, bunun nakit yerine geçmeyeceğini ve insanların onu kullanma zorunluluğu değil, seçeneği olacağını söyledi.

Geçen ay Avrupalı ​​milletvekillerine "Birkaç baskın tedarikçiye olan bağımlılığı azaltacak, rekabeti ve dayanıklılığı artıracak" dedi.

Avrupa bankaları öneriyi ihtiyatla karşıladı. Kesin sınırlar olmaksızın, dijital avroların ticari bankalardan mevduat çekebileceği ve onları ticari krediler ve ipotek gibi şeyler için fon sağlamaktan mahrum bırakabileceği konusunda uyarıyorlar.

Panetta, varlıkların dolaşımdaki banknotların değeriyle, kişi başına yaklaşık 3.000 ila 4.000 avro ile sınırlandırılabileceğini belirtti.

Avrupa Bankacılık Federasyonu, ödeme özerkliğini destekliyor, ancak bankalar ve ödeme hizmetleri şirketleri ödemeleri kendileri halletmenin yeni ve daha iyi yollarını yaratmadan dijital bir avronun tek başına bunu başaramayacağını söyledi.

Grup, "Bir perakende dijital avro, özellikle mevcut elektronik ödemelere kıyasla somut bir katma değer sunamıyorsa, öne sürülen tüm hedefleri karşılamak için uygun veya yeterli bir araç değildir" dedi.

Frankfurt Okulu'ndan Sandner, teorik olarak, dijital avro cinsinden ödeme almanın kredi kartı şirketleri tarafından uygulanan ücretlerden kaçınmalarına yardımcı olduğunu görürlerse, daha fazla benimseme için baskı yapabilirler.

Editör: Haber Merkezi