Diyarbakır’da 2017 yılından beri faaliyet gösteren Swing Amed Dans Okulu, son üç yıldır kentin farklı yerlerinde 'Caz Pikniği' adıyla çocukların, gençlerin ve ailelerin katıldığı etkinlikler düzenlemektedir. Ancak, 9 Haziran 2024 Pazar günü Kayapınar ilçesinde bulunan Tema Park’ta düzenlenen piknik etkinliği, tekbir getiren bir grubun sözlü ve fiziki saldırısına maruz kalmıştır. Bebekli ailelerin, hamile kadınların ve çocukların da bulunduğu bu saldırıda birçok kişi yaralanmıştır.

KESK; İktidar AYM ve Danıştay Kararlarına Rağmen Yüzde Bir Barajı Hukuksuzluğunda Diretiyor KESK; İktidar AYM ve Danıştay Kararlarına Rağmen Yüzde Bir Barajı Hukuksuzluğunda Diretiyor

Saldırı sonrası pek çok sivil toplum örgütü, saldırıyı en sert şekilde kınayan açıklamalarda bulunmuş ve Swing Amed Dans Okulu da bir açıklama yaparak olayı kınamış ve hukuki süreç başlatacaklarını duyurmuştur. Swing Amed'in açıklamasında, "Kamusal bir alanda yaşam hakkına ve yaşam tarzına yönelik gerçekleştirilen bu kabul edilemez saldırının tekrarlanmaması için desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kişilere teşekkür ederiz. Yalnız olmadığımızı biliyoruz," denilmiştir.

Yaşanan olayla ilgili çeşitli haber ajanslarında saldırıyı meşru göstermeye yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığı, kamera görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadelerinden anlaşılmıştır. Olayın yaşandığı saatlerde Diyarbakır’daki kolluk güçlerinin tamamının kentteki kayyım protestolarını engellemekle görevlendirildiği ve saldırının gerçekleştiği Tema Park’a olayın üzerinden 40 dakika geçtikten sonra polisin müdahale ettiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltmiştir:

  1. Tekbir getirerek pikniğe saldıran bu grup tarafından kaç yurttaş yaralanmıştır?
  2. Yurttaşların can güvenliğinden kim sorumludur? Pikniğe katılan ve içinde bebekli ailelerin, hamile kadınların ve çocukların da yer aldığı etkinliğe tekbir getirerek fiziksel saldırıda bulunan bu gruba karşı neden güvenlik önlemi alınmamıştır?
  3. Saldırıya ilk polis müdahalesi saat kaçta gerçekleşmiştir?
  4. Fiziksel saldırıyı gerçekleştirenlerin kimlikleri tespit edilmiş midir? Bu kişilerin hangi yapılarla ortaklığı vardır?
  5. Saldırganlar hakkında işlem başlatılmış mıdır?
  6. Basın etiği ve ahlakıyla yakından uzaktan ilgisi olmayan ve asılsız iddialarla halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk eden yayın organları hakkında işlem yapılacak mıdır?
Editör: Haber Merkezi