DOĞAL AFETLERDE TEKNOLOJİNİN GÜCÜ

Teknoloji firmaları doğal afetlerdeki kurtarma çalışmalarında nasıl yardımcı olabilirler?

Doğal afetler, özellikle de depremler, sel felaketleri, orman yangınları gibi acil durumlar, hayatı felç edip birçok insanın evsiz kalmasına, yaralanmasına hatta yaşamını kaybetmesine neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda, hızlı hareket eden ve teknolojiyi kullanabilen startup'lar çok önemli bir role sahiptir. Çünkü teknoloji, afetlerden etkilenen insanlara yardım etme konusunda büyük faydalar sağlayabiliyor.

Son yıllarda, özellikle doğal afetlere karşı mücadele etmek için çeşitli startup'lar ortaya çıktı. Bunlar, acil durumlarda insanların ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde tespit etmek, yardım sağlamak ve afetten etkilenen bölgelerdeki kaynakları koordine etmek için birçok teknolojik çözümler sunuyor.

İnşaat sektörüne özel online kariyer platformu Workindo Pazarlama Müdürü Duygu Dülger, “Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte startup'lar, acil durumlarda insanların ihtiyaçlarını karşılamak için birçok çözümler sunuyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Afet konusuna odaklanan startup’ların geliştirdiği uygulamalar, insanların yerlerini tespit etmek ve kurtarma ekiplerinin onlara ulaşmasını kolaylaştırmak için insan yerleştirme teknolojilerini içermektedir. Afetlerden etkilenen insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır.

Ayrıca, ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin ve ilaçların hızlı bir şekilde taşınması için dronelar, insansız hava araçları ve otonom araçlar gibi teknolojik çözümler de sunulmaktadır. Bu teknolojik gelişmeler, afet sırasında hızlı hareket etmek ve insanların hayatlarını kurtarmak gibi farklı işbirlikleri ve çözümler oluşturmak için önemli imkanlar sunmaktadır.”

Son yaşanılan büyük deprem felaketinden sonra doğal afet anında herkesin işine yarayacak ve hayatını kolaylaştıracak birçok startup’ın gündeme geldiğini belirten Duygu Dülger, “Bu süreçte hayatımıza giren afetharita.comdeprem.iobeniyiyim.comafetbilgi.com ve afet.in gibi pek çok yararlı uygulamalar örnek olarak verilebilir. Bu uygulamalar sayesinde depremzedelerin her türlü ihtiyaçlarını ve eksiklerini görebilirsiniz. Aynı zamanda yaşanılan süreçten zarar görmüş kişilerin yeni bir başlangıç yapmalarını hedefleyen bu uygulamalar, her teknoloji firmasının bünyesinde bulundurması gereken örneklerdir.

Sonuç olarak startup'lar, doğal afetler sırasında hızlı hareket edebilen ve teknolojiyi kullanabilen yapılarıyla birçok alanda insanlara yardımcı olabiliyorlar. Bu gibi durumlarda, farklı işbirlikleri ortaya çıkabilir ve ihtiyaç duyulan çözümler teknoloji sayesinde hızlı bir şekilde üretilebilir. Ancak, startup'ların başarılı olabilmesi için de afetler öncesinde gerekli hazırlıkların yapılması ve ihtiyaçların önceden belirlenmesi önemlidir. Bu nedenle her startup kendi bünyesinde ülkemizin bir afet ülkesi olduğunu düşünerek zor anlar için hazırlık yapmalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi