Dolu Yağışından Etkilenen Çiftçi, CHP’li Başevirgen’e Dert Yandı: “Borçları Emekli Maaşından Ödeyeceğim, Ondan Sonra 5 Ekmeği 4’e Düşüreceğim Tasarruf Yoluna Bakacağım”

Manisa genelinde etkili olan dolu yağışı, Ahmetli ve Turgutlu ilçelerinde üzüm bağları, şeftali, kiraz ve erik bahçelerinde büyük hasara yol açtı. Çiftçiler, dolunun ürünlerine verdiği zarardan dolayı çaresiz kaldı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, zarar gören çiftçilerin sorunlarını dinledi ve onlara destek vermek için bölgeye gitti.

Bir çiftçi, Başevirgen’e dolu hasarı sonrası yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı: "Köyde 50 haneysek içinden bir tane borçsuz hane çıkartamazsın. Ya gübreye borçludur ya tohuma borçludur. Banka zaten kader ortağımız." Borçlarını emekli maaşıyla ödemeye çalışacağını belirten çiftçi, “Ondan sonra 5 ekmeği 4’e düşüreceğim, tasarruf yoluna bakacağım” dedi.

R1

"Köyde 50 Haneysek İçinden Bir Tane Borçsuz Hane Çıkartamazsın"

Başevigen’e dert yanan kiraz üreticisi, dolu hasarı nedeniyle bahçesindeki 2 ton kirazın yüzde 90’ının zarar gördüğünü, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle sigorta yaptıramadığını söyledi. Bir diğer çiftçi de, “Çiftçinin yapıp ettiği karnının tokluğuna, çalışanların sadece emeğini koysan yine işin içinden çıkılmıyor. Köyde 50 haneysek içinden bir tane borçsuz hane çıkartamazsın. Ya gübreye borçludur ya tohuma borçludur. Banka zaten kader ortağımız” dedi.

Erdoğan imzaladı: Üst düzey atama ve görevden alma kararları Erdoğan imzaladı: Üst düzey atama ve görevden alma kararları

"5 Ekmeği 4’e Düşüreceğim Tasarruf Yoluna Bakacağım"

Doludan dolayı kayısı bahçelerinin de yüzde 80 oranında zarar gördüğünü belirten Başevirgen, üreticiye borçlarını nasıl ödeyeceğini sordu. Üretici, “Borçları emekli maaşından ufak ufak ödeyeceğiz. Ondan sonra 5 ekmeği 4’e düşüreceğim, tasarruf yoluna bakacağım. Devlet tasarruf yapalım diyor ama oradan tasarruf yola çıksa buralara 6 ayda gelir mi bilmem” yanıtını verdi.

R6

"Üreticiyim 5 Lira Para Kazanmıyorum, Markete Gidiyorum Erik 80 Lira"

Bir erik üreticisi ise Başevirgen aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslendi. Maliyetlerden şikayet eden üretici, “İşçiyi tarlaya soktuk, kovadan poşete eriği dökmenin maliyeti 15 lira. Şu anda erik halde 8 lira, bu işin içinden nasıl çıkacağız? Bugün 17 kişi geldi 2 ton erik topladı. 2 ton erik 8 liradan 16 bin lira, işçinin parası 800 liradan 15 bin 400 lira yapıyor. Bu hesabın içinde nakliye yok, ailemin çalışması yok. Sadece işçinin bana maliyeti 15 bin 600, ben 14 bin lira para alıyorum. Bu ülkede üretici olmayacaksın, ben onu anladım. Ben üreticiyim 5 lira para kazanmıyorum, markete gidiyorum erik 80 lira” diye konuştu.

#DoluYağışı #Çiftçiler #CHP #BekirBaşevirgen #Manisa #Ahmetli #Turgutlu #ÜzümBağları #Kiraz #Sigorta #Borç #Tasarruf #Üretici

Editör: Haber Merkezi