Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalık salgınları arttıkça ve ölüm oranları yükseldikçe , küresel kolera aşısı stoklarının "boş veya çok düşük" olduğu konusunda uyardı.

“Başka aşımız yok. DSÖ kolera ve salgın ishalli hastalıklar ekibi lideri Dr. Philippe Barboza Cuma günü Cenevre'de yaptığı açıklamada, daha fazla ülke [onları] talep etmeye devam ediyor ve bu son derece zorlayıcı” dedi.

BM sağlık gözlemcisi yetkilisi, durumu "oldukça benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi çünkü yalnızca daha fazla salgın olmakla kalmıyor, aynı zamanda "bu salgınlar geçmiş yıllarda gördüklerimizden daha büyük ve daha ölümcül." 

DSÖ'ye göre, 23 ülkenin etkilendiği 2021'den bu yana küresel olarak kolera vakalarında artış var. Eğilim bu yıl da devam etti ve 29 ülke hastalık vakalarını ve salgınlarını bildirdi. 

DSÖ, kolera önlenebilir olmasına rağmen aşı eksikliğinin devam ettiğine dikkat çekti. Tek üreticiler olan Güney Kore ve Hindistan'ın zaten yılda 36 milyon atışlık "maksimum üretim" seviyesinde olduğunu söyledi. Barboza, Güney Afrikalı bir üreticinin üretime başlamayı planladığını ancak girişimin hayata geçmesinin "birkaç yıl" alacağını söyledi.

Ekim ayında DSÖ, kaynakları korumak amacıyla koleraya karşı standart iki dozluk aşı rejimini geçici olarak askıya alacağını duyurdu. Ajans, "iki doz yerine tek bir doz kullanmak kısa vadede daha fazla insanın korunmasına izin verecek olsa da, bu stratejinin sınırlamaları var ve bağışıklığın ne kadar süreceği belirsiz" uyarısında bulundu .

Kolera, Vibrio cholerae bakterisi ile kontamine olmuş yiyecek veya suyun yenilmesiyle oluşan bir bağırsak enfeksiyonudur. Kuluçka süresi iki saat ile beş gün arasında sürebilir. Çoğu insanda semptom görülmez veya sadece hafif semptomlar görülürken, enfekte kişilerin yaklaşık %20'sinden biraz azı, diğer komplikasyonlara ve potansiyel olarak ölüme yol açabilen sıvı kaybı nedeniyle ciddi dehidrasyondan muzdariptir.

Bununla birlikte, diğer bazı hastalıklarla karşılaştırıldığında, koleranın "tedavisi kolaydır", ancak DSÖ'ye göre bu, ancak hastalar hızlı bir şekilde intravenöz sıvılar veya antibiyotikler alabilirse.

Sağlık gözlemcisine göre hastalık aynı zamanda "öngörülebilir ve önlenebilir" . Temiz su ve sanitasyon tesislerine erişimin sağlanması ve iyi hijyen uygulamalarının sağlanması, bunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

DSÖ'ye göre, dünya çapında yılda 143.000'e kadar insan hastalıktan ölüyor.

Editör: Güven BOĞA