Ukraynalı siviller, Rus saldırısının 'dayanılmaz rutinine' maruz kalıyor

BM silahsızlanma şef yardımcısı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgaline başlamasından yaklaşık 15 ay sonra, sivillerin endişe verici düzeyde yıkım ve topluluklarına verilen zararın ortasında "dayanılmaz bir rutin" yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Adedeji Ebo , Güvenlik Konseyi'ne , daimi üye Rusya tarafından çağrılan Ukrayna'ya Batı silah tedariki konusunda brifing veriyordu - bu, devam eden çatışma ışığında dördüncü kez tartışmaya sunuldu.

Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Yardımcısı, savaş tankları, savaş uçakları, füze sistemleri ve helikopterler de dahil olmak üzere Kiev'i destekleyen Batılı hükümetlerden silah sistemleri ve mühimmat transferlerinin bir sır olmadığını söyledi.

Silahlar da Rusya'ya

"Ukrayna'da kullanılmak üzere mürettebatsız savaş hava araçları ve mühimmat gibi silahları Rus silahlı kuvvetlerine devreden veya aktarmayı planlayan Devletlerin raporları da var" diye ekledi.

Herhangi bir savaş alanına herhangi bir "büyük ölçekli silah ve mühimmat akışının", "saptırmanın sonucu da dahil olmak üzere barış, güvenlik ve istikrar için endişeleri artırdığını" söyledi.

Ukrayna'da daha fazla istikrarsızlığı önlemek için üçüncü şahısların veya herhangi bir "yetkisiz kullanıcının" eline geçen silahlar sorununu ele alacak önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

BM Konvansiyonel Silahlar Sicili'nin ( UNROCA ) , saklayacak hiçbir şeyi olmayan ülkeler için "bu açıdan önemli bir araç" olduğunu da sözlerine ekledi. 30 yıllık operasyonda, yaklaşık 178 Üye Devlet en az bir kez UNROCA'ya bir rapor sundu ve güven ve şeffaflık adına tüm ülkeleri katılmaya çağırdı.

Devletleri diğer tüm ilgili anlaşmalara katılmayı düşünmeye ve yasal yükümlülüklerini ve siyasi taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Sivil koruma silah sorunlarından daha ağır basar

Büyükelçilere, "Silah transferlerini ele almanın ötesinde , çatışmanın tüm taraflarının silahlı çatışmada sivilleri koruma ve yürürlükteki uluslararası hukuka, özellikle insancıl hukuka uyumu sağlama görevi vardır" dedi.

Bu bağlamda, BM insan hakları ofisinin son rakamları, Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana kaydedilen yaklaşık 24.000 kayıp olduğunu gösteriyor ve gerçek rakam muhtemelen çok daha yüksek.

Acı çekme, kayıp yer değiştirme, yıkım

Bay Ebo, “Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısından yaklaşık 15 ay sonra, acı, kayıp, yerinden edilme ve yıkım dayanılmaz bir rutinin parçası olmaya devam ediyor ” dedi.

“Ölen ve yaralanan binlerce sivile ek olarak, temel kritik altyapı ve hizmetlerin yok edilmesi özellikle endişe verici. Evler, okullar, yollar, köprüler yıkıldı, hasar gördü” dedi.

“Enerji altyapısına yönelik saldırılar, elektrik, ısıtma, içme suyu temini ve kanalizasyon tesislerinin yanı sıra mobil ve internet iletişimini de kesintiye uğrattı. Hastaneler ve sağlık tesisleri saldırıya uğradı, sağlık çalışanlarını öldürdü ve yaraladı ve temel hizmetleri kesintiye uğrattı. Patlayıcı savaş kalıntıları, insanların hareketini engellerken, araziyi tarım için kullanılamaz hale getiren yaygın toprak kirliliğine neden oldu.”

Savaşta siviller için ayakta durmak

Sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların "durdurulması gerektiğini" açıkça söyledi ve tüm ülkeleri, Sivillerin Patlayıcı Maddelerin Kullanımından Kaynaklanan İnsani Sonuçlardan Korunmasının Güçlendirilmesine İlişkin Siyasi Deklarasyonu desteklemeye ve "etkili bir şekilde uygulamaya" çağırma fırsatını değerlendirdi. Nüfuslu Bölgelerde Silahlar, Kasım 2022'de kabul edildi.

Silahsızlanma başkan yardımcısı, Rusya'nın işgalinin BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve “Ukrayna ve halkına büyük acı ve yıkıma neden olduğunu” yineleyerek sözlerini bitirdi.

Dünya bu savaşın devam etmesini kaldıramaz . Tüm Üye Devletleri barış için her türlü çabayı göstermeye davet ediyorum. Birleşmiş Milletler bu amaca yönelik tüm gerçek çabaları desteklemeye hazırdır.”

Editör: Haber Merkezi