Neden 800 milyondan fazla insan açlık içinde yaşıyor?

Açlık seviyeleri dünya çapında yükseliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre 828 milyon kadar insan - veya dünya nüfusunun yüzde 10'u - her gece bir önceki yıla göre 46 milyon daha fazla aç yatıyor.

Açlıktan etkilenenlerin üçte ikisi kadın ve yüzde 80'i iklim değişikliğine yatkın bölgelerde yaşıyor.

Kar amacı gütmeyen The Hunger Project, küresel açlık seviyeleri hakkında farkındalık yaratmak için 28 Mayıs'ı Dünya Açlık Günü olarak belirledi.

Ekran görüntüsü 2023-05-28 160752

Açlık, vücut uzun süre gıdadan mahrum kaldığında ortaya çıkan zayıflatıcı bir durumdur.

Uzun süreli açlık sağlık sorunlarına yol açabilir ve özellikle çocuklarda ömür boyu sürecek fiziksel ve bilişsel hasara neden olabilir.

Yetersiz beslenme, enerji ve proteinin yanı sıra hayati vitamin ve minerallerdeki eksiklikleri belirtmek için kalori alımının ötesine geçer.

On yıllık istikrarlı bir düşüşün ardından, küresel açlık son yıllarda artış eğilimine tanık oldu. 2019 ile 2021 arasında, yetersiz beslenen bireylerin sayısı, öncelikle çatışmalar, iklim değişikliği, ekonomik şoklar ve COVID-19 salgını nedeniyle 150 milyondan fazla arttı.

Ekran görüntüsü 2023-05-28 160708

Gıda fiyatları da arttı. 2019-2022 yılları arasında şeker, et, tahıllar, süt ürünleri ve bitkisel yağları içeren bir sepet gıda ürününün küresel fiyatlarındaki değişimi ölçen FAO Gıda Fiyat Endeksi (FPI) 95,1 puandan 143,7 puana yükseldi.

FAO Ticaret ve Piyasalar bölümünde ekonomist olan Monika Tothova, "Küresel gıda emtia fiyatları yükselse bile, ülkeler farklı politikalar uyguladıkları için ülke düzeyindeki artışlar farklılık gösteriyor" diyor.

"Örneğin birçok ülke, seçilmiş ürünler için tüketici sübvansiyonları kullanıyor, tüketiciler için fiyatı sabitliyor ve onları ulusal bütçeler pahasına küresel pazarlardaki dalgalanmalardan koruyor."

En son BM Dünyadaki Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu (SOFI) raporu, dünyadaki yetersiz beslenen nüfusun çoğunun, 2021'de yaklaşık 425 milyon insanın aç kaldığı Asya'da yaşadığını ortaya koydu. Ancak, açlığın yaygınlığı, 278 ile Afrika'da en yüksek seviyede. milyon o yıl etkilendi.

Bir kişinin yeterli gıdayı tüketememesi ve sonuç olarak hayatlarını veya geçim kaynaklarını acil tehlikeye sokmasını ölçen akut gıda kıtlığı yaşayan insan sayısı, 2022'de dördüncü yılda 258 milyon insanın akut açlıkla karşı karşıya kalmasıyla arttı. Küresel Gıda Krizi Raporu'nun 2023 baskısına göre.

Tothova, "Ekonomik şoklar, birçok büyük gıda krizinde akut gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin birincil itici gücü olarak çatışmaları geride bıraktı" diyor.

“Yükselen gıda fiyatları ve piyasalardaki ciddi aksamalar dahil olmak üzere kümülatif küresel ekonomik şoklar, ülkelerin direncini ve gıda şoklarına yanıt verme kapasitesini baltalıyor.”

2022'de dünyanın en büyük temel tahıl, yağlı tohum ve gübre üreticilerinden ikisi olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, uluslararası tedarik zincirlerinde tahıl, gübre ve enerji fiyatlarını yükselten büyük aksamalara yol açtı. Bu, küresel FPI'nin 2022'de rekor düzeydeki en yüksek seviyesine ulaşmasına yol açtı.

Küresel açlığın gelecekteki görünümüne ilişkin projeksiyonlar, aşırı hava olaylarının daha yıkıcı etkileriyle açlığın devam edeceğini gösteriyor.

Editör: Haber Merkezi