DSÖ, hayat kurtaran bakımın sağlanmasına yardımcı olmak için kürtajla ilgili yeni yönergeler yayınladı.

Kürtajla ilgili yeni    her yıl meydana gelen 25 milyondan fazla güvenli olmayan sonlandırmayı önlemek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) edinilebilir.

BM sağlık ajansının Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ve Araştırmasından sorumlu müdür yardımcısı Craig Lissner, Çarşamba günkü lansmanda “güvenli bir kürtaj elde edebilmenin sağlık hizmetlerinin çok önemli bir parçası olduğunu” söyledi.

“Güvenli olmayan kürtajdan kaynaklanan neredeyse her ölüm ve yaralanma tamamen önlenebilir” diye ısrar etti.

Bu nedenle kadınlara ve kız çocuklarına ihtiyaç duyduklarında kürtaja ve aile planlamasına erişmelerini öneriyoruz.”

50+ öneri

Kadınları ve kızları güvende tutmak için DSÖ , kaliteli kürtaj bakımını desteklemek için klinik uygulama, sağlık hizmeti sunumu ve yasal ve politika müdahalelerini kapsayan 50'den fazla tavsiye yayınladı.

BM ajansı, tıbbi prosedürün DSÖ tarafından önerilen bir yöntem kullanılarak gerçekleştirildiğinde "basit ve son derece güvenli" olduğunu söyledi.

Ancak dünya çapında, tüm kürtajların yalnızca yarısı güvenli bir şekilde gerçekleşmekte, her yıl yaklaşık 39.000 ölüme neden olmakta ve milyonlarca kadının komplikasyonlarla hastaneye kaldırılmasına neden olmaktadır.

DSÖ, bu ölümlerin çoğunun düşük gelirli ülkelerde yoğunlaştığını ve yüzde 60'ın Afrika'da ve yüzde 30'unun Asya'da olduğunu ve bunların en savunmasız olanları etkilediğini söyledi.

Yeni kılavuzlar, sağlanan kürtaj bakımının kalitesini artıran birçok basit birinci basamak müdahalesine ilişkin tavsiyeleri içermektedir.

Bunlar, daha geniş bir sağlık çalışanı yelpazesi tarafından görev paylaşımı; tıbbi kürtaj haplarına erişimin sağlanması - bu da daha fazla kadının güvenli kürtaj hizmetleri alabileceği anlamına gelir - ve bakımla ilgili doğru bilgilerin herkes tarafından erişilebilir olduğundan emin olmak.

Kılavuz ilk kez, COVID-19 salgını sırasında birçok ülkede kürtaj ve aile planlaması hizmetlerine erişimin desteklenmesine yardımcı olan teletıp için en iyi uygulamaları da içeriyor .

Daha güvenli erişim

Klinik ve hizmet sunumu tavsiyelerinin yanı sıra kılavuzlar, güvenli kürtajın önündeki kriminalizasyon, zorunlu bekleme süreleri gibi tıbbi açıdan gereksiz politika engellerinin kaldırılmasını; onayın diğer aile üyeleri veya kurumlar tarafından verilmesi gerekliliği; ve hamilelik sırasında kürtajın ne zaman yapılabileceğine ilişkin sınırlar.

Bu tür engeller tedaviye erişimde kritik gecikmelere yol açabilir ve kadınları ve kız çocuklarını güvenli olmayan kürtaj, damgalanma ve sağlık komplikasyonları açısından daha büyük risk altına sokarken, eğitim ve çalışma yeteneklerinin aksamasına neden olabilir.

Kürtaj hala suç sayılıyor

Çoğu ülke belirli koşullar altında kürtaja izin verirken, yaklaşık 20 ülke kürtaj için hiçbir yasal gerekçe sunmamaktadır.

Tüm ülkelerin dörtte üçünden fazlasının kürtaj için yasal cezaları vardır ve bu cezalar, prosedürü uygulayan veya prosedüre yardımcı olan kişiler için uzun hapis cezaları veya ağır para cezaları içerebilir.

DSÖ'nün Güvenli Olmayan Kürtajı Önleme Birimi Başkanı Dr. Bela Ganatra, “Kürtajın tıbbi açıdan güvenli olması hayati önem taşımaktadır” dedi.

"Ama bu tek başına yeterli değil. Diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi, kürtaj bakımı da kadınların ve kız çocuklarının kararlarına ve ihtiyaçlarına saygı duymalı, onlara onurlu ve damgalanmadan veya yargılanmadan muamele edilmesini sağlamalıdır. Hiç kimse kürtaj hizmeti aradığı veya sağladığı için polise ihbar edilmek veya hapse atılmak gibi istismara veya zarara maruz kalmamalıdır.”

Yeraltına sürülen

Kanıtlar, kürtaja erişimi kısıtlamanın,   gerçekleşen kürtaj sayısını azaltmadığını gösteriyor. Aslında, kısıtlamaların kadınları ve kızları güvenli olmayan prosedürlere yönlendirmesi daha olasıdır.

Kürtajın en fazla kısıtlandığı ülkelerde, prosedürün genel olarak yasal olduğu ülkelerde yaklaşık 10 kişiden 9'u için pozitif güvenlik kaydına kıyasla, 4 kürtajdan sadece 1'i güvenlidir.

Dr. Ganatra, "Kanıtlar açıktır - istenmeyen gebelikleri ve güvenli olmayan kürtajı önlemek istiyorsanız, kadınlara ve kız çocuklarına kapsamlı bir cinsellik eğitimi paketi, doğru aile planlaması bilgileri ve hizmetleri ve kaliteli kürtaj bakımına erişim sağlamanız gerekir." katma.

Editör: TE Bilisim