Ticaret hacminde son 2 yıldır yakaladığı yüksek artış trendini 2023’ün ilk çeyreğinde de sürdüren Ege Serbest Bölgesi, Ocak, Şubat ve Mart aylarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre toplamda 201 milyon dolar fazla ticaret hacmi gerçekleştirdi. İlk çeyrekte Bölgenin ticaret hacmi yüzde 16 artışla 1 milyar 465 milyon dolar oldu. Ege Serbest Bölgesi 2022 yılında 5.3 milyar dolar tutarında ticaret hacmi gerçekleştirmişti.

Ege Serbest Bölgesinden yurtdışına yapılan satışlar ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 18.4 artarak toplamda 696 milyon doların üzerinde gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde bölgeye yurt dışından yapılan satışların tutarı 398 milyon dolar olarak gerçekleşince Ege Serbest Bölgesinin dış ticaret dengesi yüzde 75 fazla vermiş oldu.

Ege Serbest Bölgesinin ticaret hacmi 2022 yılının aynı ayları ile kıyaslandığında Ocak ayında yüzde 23.2, Şubat ayında yüzde 9.5 ve Mart ayında yüzde 15.9 oranlarında artış gösterdi. Bölgenin yılın ilk çeyreğinde sağladığı toplam ticaret hacmi 1 milyar 465 milyon doların üzerine çıktı.

Dr. Faruk Güler- (2)_093542314

Ege Serbest Bölgesi, 2020 yılında 3.8 milyar dolar olan ticaret hacmini 2021 yılında yüzde 21.5 ile 4.6 milyar dolara ve 2022 yılında da yüzde 13.5 artışla 5.3 milyar doların üzerine çıkarmıştı. Söz konusu yılların Covid 19 pandemisi ve devamında gelen küresel ekonomik krizin etkilediği yıllar olduğuna dikkat çeken Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Her yıl dış ticaret fazlası veren ESB, bu yılın ilk çeyreğinde yurt dışından gerçekleştirdiği yüzde 75 oranında dış ticaret fazlası vermiştir. Bölgemiz, Türkiye’nin cari açık sorununu düzeltmek istediği son 3 yıldır ekonomimize büyük fayda sağlıyor” dedi.

Ege Serbest Bölgesinin Türkiye’nin dış ticaret dengesine artı değer kazandıran bir bölge olma özelliğini uzun yıllardır sürdürdüğünü vurgulayan Dr. Faruk Güler, bölgedeki firmaların ihracatlarını arttırmayı bu yılın ilk çeyreğinde de sürdürdüğünü kaydetti. Dr. Faruk Güler, önceki yılın aynı ayları ile karşılaştırıldığında ESB’nin ihracatının Ocak ayında yüzde 20.4, Şubat ayında yüzde 6.8 ve Mart ayında yüzde 28 artığını ve 2023’ün ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre toplamda 106 milyon dolar daha fazla ihracat yapıldığını kaydetti.

İstihdam Artışı Devam Ediyor

Bölgede 2022 yılında 16 yeni firma faaliyete geçerken, mevcut firmaların da büyümesiyle birlikte 2 bin 70 kişinin işe alındığını ve geçtiğimiz yıl ESB’de toplam istihdamın 23 bin 370 kişiye ulaştığını hatırlatan Dr. Güler, istihdamın bu yılda artmaya devam ettiğini ve Şubat ayı itibariyle 24 bin 164 toplam çalışana ulaşıldığını kaydetti. Dr. Faruk Güler, bölgenin sağladığı istihdam ve ihracat artışıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz kuruluşumuzdan beri yatırımcı şirketleri bütün dünyada araştırdık ve özellikle otomotiv yan sanayisinde, havacılık sektöründe en iyi iş yapan firmaları bölgemize yatırım yapmaya ikna ettik. Bunların dışında bölgemizde tekstil ve farklı sektörler var. Ama bunların hepsi markalaşmış, teknoloji üreten ve sürekli ihracat yapabilecek firmalar. Dolayısıyla buradaki şirketler yüksek katma değerli üretim yapıyorlar ve ürettiklerinin yüzde 85’ini yurt dışına satıyorlar. Türkiye’nin ihracatta kilo başına ortalama değeri 1-1,5 dolar düzeyindeyken bölgemizde bu değer 8-9 dolarları buluyor. Bugün bütün serbest bölgelerin toplam ihracatının yüzde 25’ini Ege Serbest Bölgesi gerçekleştiriyor. Yine İzmir’in toplam ihracatının yüzde 20’sine yakınını bölgemiz yapıyor. Ancak bu noktaya hemen ulaşmadık. Bizim 33 yıl boyunca süren bir iş felsefemiz ve iş planımız var. Bu sayede güzel bir örnek ortaya koyduk. “

Başarılı Model Bergama’da da Yükseliyor

Dr. Güler, serbest bölge uygulamalarında dünyadaki en başarılı örneklerden biri olmuş Ege Serbest Bölgesi modelini yaygınlaştırmak gerektiği düşüncesinden hareketle, yeni bir serbest bölgeyi Bergama’ya kurduklarını belirterek, “BASBAŞ tüzel kişiliği ile Bergama’da kurduğumuz Batı Anadolu Serbest Bölgesi 2,5 milyon metrekare alana sahip ve tam kapasiteye ulaştığında 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Bölge kurulduğu andan itibaren yatırımcının ilgisini çekmeye başladı. Tam kapasiteye ulaştığında yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmine ve 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Ege Serbest Bölgesi gibi sağlayacağı ekonomik aktivite ile İzmir ve ülke ekonomisine güç katacak ve özellikle bulunduğu Kuzey Ege’nin talihini değiştirecektir” diye konuştu.

Batı Anadolu Serbest Bölgesindeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Dr. Faruk Güler, 18 Mart Çanakkale Köprüsü ile İstanbul’u by-pass ederek Avrupa’ya en kısa ve hızlı karayolu bağlantısına ve Aliağa limanları ile deniz yolu bağlantısına sahip olan bölgenin elektrik, su ve telekomünikasyon altyapısının hazır olduğunu ve bazı inşaatların başladığını belirtti ve Bölgede 2024 yılında fabrika bacalarının tütmeye başlayacağını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi