Kırklareli Üniversitesi’nin izin uygulamasına tepki: “Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı”
Eğitim Sen, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nün akademik ve idari personelin yıllık izinlerini yalnızca 1 Temmuz–1 Eylül tarihleri arasına sınırlayan uygulamasına sert tepki gösterdi. Sendika, söz konusu düzenlemenin kamu emekçilerinin temel haklarına açık bir müdahale olduğunu vurguladı.
“Temel haklar idari yazıyla sınırlandırılamaz”
8 Nisan 2026 tarihli yazıya dikkat çekilen açıklamada, yıllık izin hakkının Anayasa ile güvence altına alındığı hatırlatıldı.
Anayasa’nın 13. maddesine göre temel hak ve özgürlüklerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği belirtilirken, 50. madde kapsamında dinlenme ve yıllık izin hakkının açık bir şekilde korunduğu ifade edildi. Bu nedenle, idari bir yazıyla bu hakkın daraltılmasının hukuka aykırı olduğu kaydedildi.
“İzin hakkı iki aya sıkıştırılamaz”
Açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun idareye planlama yetkisi verdiği ancak bu yetkinin sınırsız olmadığı vurgulandı.
Yıllık izinlerin yalnızca iki aylık bir döneme sıkıştırılmasının:
- Hakkın özünü zedelediği
- Yasanın amacına aykırı olduğu
- Fiilen izin kullanımını zorlaştırdığı
ifade edildi. Ayrıca “zorunlu ve acil haller” gibi belirsiz ifadelerin keyfi uygulamalara yol açabileceği ve belirlilik ilkesini ihlal ettiği belirtildi.
“Üniversitelerin işleyişiyle bağdaşmıyor”
Sendika, yaz döneminin üniversitelerde “boşluk” olmadığına dikkat çekerek şu faaliyetlerin sürdüğünü hatırlattı:
- Yaz okulu
- Bütünleme sınavları
- Tez çalışmaları
- Bilimsel araştırmalar
- İdari hazırlık süreçleri
Bu nedenle tüm personelin izinlerinin aynı döneme sıkıştırılmasının hem hizmetin sürekliliğini aksatacağı hem de uygulamada ciddi sorunlar yaratacağı ifade edildi.
Uluslararası sözleşmelere de aykırı
Açıklamada, Türkiye’nin taraf olduğu ILO’nun 132 sayılı Ücretli Yıllık İzin Sözleşmesi’ne de atıf yapıldı. Bu sözleşmeye göre izin planlamasında emekçilerin ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiği vurgulandı.
Tek taraflı düzenlemenin uluslararası yükümlülüklerle çeliştiği ve Anayasa’nın 90. maddesi kapsamında bu durumun anayasal ihlal anlamına geldiği belirtildi.
“Düzenleme derhal geri çekilmeli”
Eğitim Sen, uygulamanın yalnızca hukuki değil, insani açıdan da kabul edilemez olduğunu belirterek şu çağrıyı yaptı:
“Kamu emekçilerinin anayasal ve özlük hakları idari tasarruflarla sınırlandırılamaz. Yıllık izin hakkı keyfi uygulamalara konu edilemez.”
Sendika, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nü söz konusu düzenlemeyi derhal geri çekmeye çağırırken, kamu emekçilerinin haklarını korumak için hukuki ve sendikal mücadelenin sürdürüleceğini açıkladı.





