Fransa grevler ve protestolarla sarsıldı

Fransa'da grevler ve protestolarla dolu bir gün, işçiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un popüler olmayan emeklilik reformunu raydan çıkarmak amacıyla işlerinden çıkarken ulaşım, okullar ve rafineri sevkiyatlarının kesintiye uğramasıyla başladı.

Ülke genelinde tren seferleri iptal edildi

SNCF demiryolu yetkilisine göre grev eylemi, bazı uluslararası bağlantılar da dahil olmak üzere Fransa çevresindeki çoğu trenin iptalini zorunlu kıldı.

Hava yolculuğu daha az etkilendi, Paris'in Orly Havalimanı'ndan yapılan uçuşların yaklaşık %20'si iptal edildi ve havayolları gecikme uyarısında bulundu.

Anketler, Fransızların büyük çoğunluğunun Macron'un planladığı emeklilik revizyonuna karşı olduğunu gösteriyor - ancak halk aksamalarla boğuşurken grev eylemine verilen desteğin başarısızlıkla sonuçlanma riski var.

Hükümet, emekli maaşlarında 'kolektif çaba' istiyor

Fransa Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, grevcileri ülke ekonomisini engellememeye çağırırken, işçilerden "ek, kolektif çaba" gerektirecek emeklilik planlarının yol açtığı "endişeleri" kabul etti. "Grev hakkı bir özgürlüktür, ancak abluka istemiyoruz” dedi.

Ancak CGT sendikasının başkanı Philippe Martinez için talep edilen fedakarlıklar son derece adaletsiz. Martinez, "Fransız sendikalarının hepsinin bir konuda hemfikir olması ender bir durumdur, bu nedenle bu, konunun ciddiyetini gösteriyor." dedi.

Fransa'nın dört bir yanında, Paris'teki tüm Fransa sendikalarının ender görülen bir birlik gösterisi içinde yer aldığı büyük bir miting de dahil olmak üzere, 200'den fazla miting bekleniyor. Emeklilik reformuna karşı çıkanlar, bir milyondan fazla protestocuyu güç gösterisine çekmeyi umuyor ve önümüzdeki günlerde daha fazla protesto bekleniyor.

Uzun süreli grevler, Macron'un emeklilik yaşını yükseltmeye yönelik son çabasını 2019'da karşıladı ve sonunda Covid-19 pandemisi darbesinden sonra geri çekti . Ancak sendikalar, yıllardır kitlesel grevler ve protestolar düzenlemelerine rağmen son zamanlarda çok az zafer elde etti.

2010 yılında bir milyondan fazla insan emeklilik yaşını 62'ye yükseltme planını protesto etti, ancak cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sağcı hükümeti tarafından önerilen yasa tasarısı yine de kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi