Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, İstanbul’un Pendik ilçesinde son 24 saat içinde yaşanan 5 ölüm olayına tepki gösterdi. Karaca, ölümlerin yoksulluk, çocuk işçiliği ve kadına yönelik şiddet nedeniyle gerçekleştiğini belirterek, “İşte AKP’nin aile yılı. İşte tek adam rejiminin kadın ve çocuk politikası. İşte her türlü şiddetin ve önlenebilir ölümün politik olduğunun apaçık kanıtı” ifadelerini kullandı.

Soba Faciasında 3 Çocuk Hayatını Kaybetti

Pendik’te 3 katlı bir binanın giriş katındaki dairede, devrilen sobanın yol açtığı yangında 3 çocuk yaşamını yitirirken, 1 çocuk ağır yaralandı. Olayın ardından aileye ilişkin bilgiler paylaşan Karaca, ailenin aşırı yoksulluk içinde yaşadığını vurguladı.

Karaca, babanın cezaevinde olduğunu, annenin ise kâğıt toplayarak geçimini sağlamaya çalıştığını belirterek, çocukların okula gitmediğini ve gün boyu evde yalnız bırakıldığını söyledi. Bölgede benzer koşullarda yaşayan birçok aile bulunduğuna dikkat çeken Karaca, 2026 bütçesinin Meclis’te görüşüldüğü günlerde yaşanan bu ölümlerin, “bütçenin yarattığı sosyal felaketi gözler önüne serdiğini” ifade etti.

Bakanlıklara Sert Sorular

Karaca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • “Bu çocuklar neden devlet korumasında değil?”

  • “Okula gitmeyen bu çocuklar için herhangi bir eğitim tedbiri alındı mı?”

  • “Milli Eğitim Bakanlığı bu çocukların nerede olduğunu hiç sordu mu?”

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e de seslenen Karaca, benzer koşullarda hayatını kaybeden çocuklara ilişkin geçmiş açıklamaları hatırlatarak, “Bu ölümlerin nedenini siz neye bağlıyorsunuz, çözümü nasıl açıklıyorsunuz?” diye sordu.

Çocuk İşçiliği ve Alperen’in Ölümü

Soba faciasından kısa süre sonra Pendik’te 16 yaşındaki Açık Lise öğrencisi Alperen’in, çalıştığı iş yerinde hayatını kaybetmesi de Karaca’nın gündemindeydi. Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) sistemini eleştiren Karaca, daha önce Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i uyardıklarını hatırlatarak, “MESEM sistemi, lise çağındaki çocuklar için bir ölüm düzenidir” dedi.

Karaca, “Alperen’in katili kim? Bu sistem kaldırılana kadar daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?” ifadelerini kullanarak, AKP iktidarının çocuk koruma politikalarını ortadan kaldırdığını savundu.

Kadın Cinayeti: Hilal Aktepe

Pendik Esenyalı’da Hilal Aktepe’nin, dört yıl önce boşandığı erkek tarafından 4 çocuğunun gözleri önünde öldürülmesi de Karaca’nın tepkisine neden oldu. Olayın açık bir kadın cinayeti olduğunu belirten Karaca, “Dört çocuğun annesi göz göre göre öldürüldü” diyerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı eleştirdi.

Koruma kararlarının etkisizliğine dikkat çeken Karaca, “Boşanan kadınların yarısından fazlası şiddet görüyor. Sizin politikalarınız kadınları öldürüyor” dedi.

CHP’li Semra Dinçer: “Meclis’in itibarı örtbasla değil, yüzleşmeyle korunur”
CHP’li Semra Dinçer: “Meclis’in itibarı örtbasla değil, yüzleşmeyle korunur”
İçeriği Görüntüle

“AKP’nin Yüzü”

Karaca, Pendik’te yaşanan tüm bu olayları “önlenebilir ölümlerin politik olduğunun kanıtı” olarak nitelendirerek sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“İşte AKP’nin aile yılı. İşte tek adam rejiminin kadın ve çocuk politikası. İşte sadece 24 saat içinde, aynı sokaklarda yaşanan ölümlerle AKP’nin yüzü.”

Muhabir: Haber Merkezi