AB iflas dalgası bildirdi

Resmi istatistikler, blok ekonomisinin tüm sektörlerinin geçen yıl temerrütlerde bir artış kaydettiğini ortaya koyuyor.

İstatistik kuruluşu Eurostat'ın Cuma günü bildirdiğine göre, AB işletmeleri arasındaki iflas sayısı, blok bir durgunluğun eşiğine gelirken, kayıtların başladığı 2015'ten bu yana 2022'nin son üç ayında en yüksek seviyeye çıktı.

Temerrütler bir önceki çeyreğe göre %26,8 artarken, işyeri kaydı seviyeleri geçen yılın aynı döneminde %0,2 azaldı.

Eurostat, eğilimin yıl boyunca devam ettiğini belirterek, "2022'nin dört çeyreği boyunca iflas beyanlarının sayısının arttığını" da sözlerine ekledi.

Ajans ayrıca ekonomik faaliyetin tüm alanlarının etkilendiğini kaydetti.

Raporda, "Faaliyete göre iflaslara özel olarak bakıldığında, tüm sektörler 2022'nin dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre iflas sayısında artış kaydetti" denildi.

Şiddetli enerji krizi ve ardından gelen bir yaşam maliyeti krizi, AB genelinde iflasların artmasına katkıda bulundu. Temerrüdün en yüksek olduğu sektörler ise %72,2 artışla ulaştırma ve depolama ile %39,4 artışla konaklama ve yemek hizmetleri oldu. Eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerde %29,5 artış görüldü.

Eurostat'a göre, 2019'un pandemi öncesi dördüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında, 2022'nin son üç ayında iflas beyanlarının sayısı ekonominin sektörlerinin çoğunda daha yüksekti.

2022'nin son üç ayında, 2019'un aynı dönemine göre en çok konaklama ve yemek hizmetleri etkilendi ve AB işletmelerinde iflas vakalarında %97,7 artış oldu.

Editör: Haber Merkezi