BM tarafından atanan bağımsız bir uzman Pazartesi günü İnsan Hakları Konseyi'ne verdiği demeçte, "yeni bir felsefe" ve daha geniş yaklaşımların engelli kişilere yönelik hizmetleri dönüştürebileceğini söyledi.

BM Engelli Hakları Özel Raportörü Gerard Quinn, Konsey'e sunduğu son raporunda , daha kapsayıcı politika yaklaşımlarının ve yenilikçi özel sektör katılımının ilerlemeyi nasıl teşvik edebileceğini özetledi.

"Devletler ve genel olarak toplumlar, tarihsel olarak maddi bir güvenlik ağı sağlamak ve engelli kişileri toplumun dışına itmek için inşa edilmiş sistemlerden uzaklaşmalıdır" dedi. " Pazarı nasıl şekillendireceğimize dair yeni bir hizmet felsefesi uygulama imkanına sahibiz."

Kişiliğin ve sosyal içermenin her zaman hizmetlerin ve destek sistemlerinin nasıl tasarlandığını, sunulduğunu ve izlendiğini belirlemesi gerektiğini söyledi. Gerçekten de, bağımsız yaşama hakkı da dahil olmak üzere Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme'yi gerçeğe dönüştürmenin tek yolu bu kavramın eklenmesiydi.

Hakları ilerletmek için ürünler

Ancak amaç, kamu sektörünün yerini özel sektöre bırakmak değil. Bunun yerine, piyasalara odaklanırken, optimal sosyal sonuçlara ulaşmak için tasarlanmalıdırlar.

"İş sektörü, hakları gerçekten geliştiren ürün ve hizmetler oluşturmak için sivil topluma aktif olarak danışırken ve onlarla ortaklık kurarken, değişim için olumlu bir güç olabilir" dedi.

Seçime dayalı sistemler

Eşi benzeri görülmemiş bir küresel yaşam maliyeti krizi zamanında , kimsenin geride kalmamasını sağlamak için engelli kişilere yönelik insan haklarına dayalı destek sistemlerine ve hizmetlerine öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Quinn, "Eylül 2023'teki Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri zirvesi, destek ve hizmet sunumunun geleneksel bakım modellerinden seçime dayalı sistemlere dönüştürülmesinde katılım ve ilerleme için önemli bir fırsat sağlayacak " diye devam etti Bay Quinn, bakımın yalnızca bir anlam ifade edebileceğini sözlerine ekledi. bireysel saygı ve dahil etme ile tutarlı bir yaklaşım.

Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, bireysel kapasiteleri dahilinde çalışırlar. BM personeli değiller ve çalışmaları için maaş almıyorlar.

Editör: Haber Merkezi