Eswt Tedavisi İşe Yaramadı İse Mutluluk Çubuğu Kalıcı Çözüm Olur Mu?
Peniste yeteri kadar sertleşme olmaması Erektil disfonksiyon olarak adlandırılmaktadır. ESWT tedavisi işe yaramadığında kullanılacak alternatif tedaviler nelerdir?

Erektil disfonksiyon neden olur?

Erektil disfonksiyonun pek çok sebebi bulunmaktadır. multipl skleroz (MS), diyabet, obezite, sigara ve alkol tüketimi, omurilik yaralanmaları ya da  hastalıkları, prostatın alınması ameliyatı sonrası gibi fiziksel sebeplerle oluşabilmektedir. Bunu yanında stres, endişe gibi psikolojik etkenlere bağlı olarak da kişilerde görülebilmektedirler. 

ekler-1 (1)

Günümüzde Erektil disfonksiyon için farklı ilaç tedavisi, vakum cihazları penil enjeksiyonlar, eswt tedavisi,  uygulanmaktadır. Bu  tip operasyon gerektirmeyen durumların fayda sağlamadığı zamanlarda ise ameliyat ile  mutluluk çubuğu olarak bilinen penil protezler tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Erektil disfonksiyonun düzeltilmesi için üroloji doktorları tarafından ilaç tedavisi ve enjeksiyon gibi yöntemler öncelikli olarak denenmektedir. Bunun yanında standart bir tedavi türü olmamakla birlikte ESWT olarak adlandırılan şok dalga tedavisi birçok doktor  tarafından uygulanmaktadır.
 
ESWT Tedavisi nedir?

Erektil disfonksiyon tedavisi için son yıllarda  şok dalga tedavisi kullanımı hızla artmaktadır. Bu tedavi protokolü uygulanarak yapılan çalışmalar sonucunda erektil disfonksiyon için olumlu sonuçlar doğurduğu anlaşılmıştır. Yine de bu tedavi için yapılan çalışmaların tazeliğin korumaktadır. Bu nedenle şok dalga tedavisi, Avrupa Üroloji Derneği’ ne göre erektil disfonksiyon tedavisi açısından sonucu belirsiz tedavi seçenekleri arasındadır.

Peyronie hastalığına bağlı olarak gelişen erektil disfonksiyonda ESWT tedavisi ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmaların sonucunda  göre penil ağrının azaltılmasında önemli katkıları olduğu anlaşılmıştır. Ancak erektil disfonksiyon hastalarının tedavisinde önemli bir aşama kaydedilmemiştir. Tedavinin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığı henüz belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenle Erektil disfonksiyon tedavisinde kesin sonuçlu yöntemler tercih edilmelidir. 

ekler-2 (1)

Kalıcı çözüm için ne yapmalı?

ESWT yöntemi Son dönemlerde birçok doktor tarafından tercih edilse de her zaman istenilen sonuç vermemektedir. Bu sebeple ESWT tedavisi işe yaramadığında ise kısa bir operasyon ile penisin içine yerleştirilen mutluluk çubuğu kullanılabilmektedir. Corpus cavernosum isimli penisin içinde kan akışını sağlayan kanallara yerleştirilen protez ile erektil disfonksiyon sorunu çözülebilmektedir. 

Temelde tek parçalı ve üç parçalı şişirilebilir penil protez olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Tek parçalı protezler bükülebilir özelliktedirler. Kullanımı kolay ve uzun süreli olacak şekilde tasarlanmışlardır. Ancak köşeli görünümleri ile dışarıdan bakıldığında daha belirgin yapıları bulunmaktadır. Üç parçalı şişirilebilen mutluluk çubukları ise testise yerleştirilecek pompa sayesinde pratik olarak kullanılabilmektedirler.

ekler-3 (1)

Yarı ya da tam sertleşme imkanı bulunduğu için doğal sertleşme görünümü oluşturmaktadırlar. Tek parçalı protez kullanımında olduğu üzere sürekli sertlik hali olmadığı için Avrupa Üroloji Derneği’ nin yaptığı araştırmalar  sonucunda partnerlerde %91-95 arası; hastalarda %92-100 oranına ulaşılmıştır.

Editör: Haber Merkezi