FIFA 23, Faslı defans oyuncusu Nouhaïla Benzina'nın Kadınlar Dünya Kupası'nda başörtüsü takmasının ardından oyuncu modeline başörtüsü takacak şekilde güncelledi. Peki başörtüsü futbolda neden bu kadar tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor?
Devam eden 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası sırasında, Faslı oyuncu Nouhaïla Benzina, bir Dünya Kupası maçında başörtüsü takarak oynayan ilk oyuncu olarak tarih yazdı.
FIFA 23'ün Başlık Güncellemesi 16 adlı en son başlık güncellemesinde EA, Benzina'nın oyuncu modelini ona başörtüsü verecek şekilde güncelledi.
FIFA serisi, FIFA 16'da ilk kez uluslararası kadın takımlarını içeriyordu ve FIFA 2023, kadın kulüp takımlarını da içeren ilk oyun oldu.
Electronic Arts başkan yardımcısı ve baş yapımcı John Shepherd, "Sadece şu anda sahip olduğumuz 150 milyon hayranla değil, bir milyar hayranla bağlantı kurma vizyonumuz var" dedi. Bu oyunun, bu markanın, bu kulübün, bu ekosistemin herkesi kucaklamasını istiyoruz.”
Bununla birlikte, EA'nın bir sonraki oyununun adı FIFA olmayacak ve seri, FIFA lisansının yeniden alınmasıyla ilgili sorunların ardından EA Sports FC 24 olarak yeniden adlandırıldı. Bu yılın oyunu EA Sports FC 24'ün, oyunun alametifarikası olan Ultimate Team modunun bir parçası olarak kadınlara yer vereceği ve oyuncuların hem erkek hem de kadın oyunculardan oluşan takımlar oluşturmasına olanak sağlayacağı bildiriliyor.
Futbolda başörtüsü tartışmalı olmaya devam ediyor
Maçlarda dini nedenlerle başörtüsü takılmasına ancak 2014 yılında FIFA'nın (EA spor oyunu değil, gerçek dünyadaki futbol yönetim organı) başörtüsü ile ilgili kurallarını güncellemesiyle izin verildi. Başörtüsü daha önce yaralanmalara neden olabileceği endişesiyle yasaklanmıştı.
Fas kulübü ASFAR'ın yanı sıra milli takımda da forma giyen Benzina, mevcut Kadınlar Dünya Kupası'nda düzenli olarak başörtüsü taktı.
2014 yılındaki izinlere rağmen başörtüsüyle yarışmayı tercih etmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalan 25 yaşındaki savunma oyuncusuna eleştiriler yöneltildi. Gazeteci Philippe Guibert bunu "inanılmaz derecede gerici" olarak nitelendirirken, Fransız spor yayını L'Equipe "FIFA'nın konumu Fransa'nınkiyle aynı değil" dedi.
Haziran 2023'te, Fransa'nın en yüksek idare mahkemesi, laikliğin risk altında olduğunu iddia eden siyasetçiler tarafından konunun ele alınmasının ardından kadın futbolcuların başörtüsü takmasına yönelik yasağı onayladı.
Anayasa Konseyi, "Görevi kamu hizmetlerinin iyi işlemesini sağlamak olan spor federasyonları, müsabakalarda ve spor etkinliklerinde oyuncularına tarafsızlık şartı getirebilir, böylece maçların sorunsuz geçmesini ve herhangi bir çatışma veya çatışmayı garanti edebilir." Bir deyim.
Fransa Futbol Federasyonu'nun (FFF) oyun sırasında "siyasi, felsefi, dini veya sendikal mensubiyeti açıkça gösteren herhangi bir işaret veya giysiye" karşı "uygun ve orantılı" olduğu yönünde bir kural buldu.
"Başörtülü" olarak adlandırılan bir grup Müslüman kadın futbolcu, FFF yönetmeliğine karşı eylem başlatmıştı.
Ana akım partiler anketlerde üst sıralarda yer alan aşırı sağı savuşturmaya çalışırken, yargıçlar karar öncesinde kendilerini siyasi baskı altında buldular.
Fransız laïcité (laiklik) kavramı, savunucuları tarafından devletin dini tarafsızlığını garanti etmenin bir yolu olarak ve eleştirmenler tarafından etnik ve dini azınlıklara, özellikle Müslümanlara karşı bir ıslık olarak sunulan, Fransa'da hassas bir konu olmaya devam ediyor.
Başörtüsü yasağını sürdürme hareketi, kararın başörtüsü takan kadınları Fransa'da futbolun herhangi bir seviyesinde oynamaktan, görev yapmaktan ve katılmaktan etkili bir şekilde mahrum bırakması nedeniyle eleştirildi.
Fas, Fransa'ya 4-0 mağlup olduktan sonra Kadınlar Dünya Kupası'ndan elendi. Fransız takımı, 12 Ağustos Cumartesi günü yarın çeyrek finalde Avustralya ile oynayacak.