Fransa’da hayat pahalılığı, eğitim koşulları ve kamu hizmetlerindeki sorunlara karşı düzenlenen gösterilerin ardından hükümet yeni güvenlik önlemlerini devreye aldı. Ülkenin kuzeyindeki dört kentte gece saatlerini kapsayan sokağa çıkma yasağı kararı alındı.
Başbakan valilere talimat vermişti
Başbakan Sébastien Lecornu, 19 Ekim’de düzenlenen kriz toplantısının ardından, ihtiyaç duyulan bölgelerde kısmi sokağa çıkma yasakları uygulanması için valilere talimat verdiğini açıklamıştı.

Tedbirlerin yerel düzeyde uygulanacağını belirten Lecornu, Paris’in tamamını kapsayan bir yasak planlanmadığını söyledi. Başbakan, gerekli görülmesi halinde olağanüstü hal ilanının da değerlendirilebileceğini ifade etti.
Eğitim koşullarına tepkiyle başlayan eylemler yayıldı
Fransa’da eylül ayında öğretmen eksikliği, kalabalık sınıflar ve bakımsız okul binalarına karşı başlayan öğrenci eylemleri, ekim ayında farklı kentlere yayıldı. Eğitim koşullarının iyileştirilmesi talepleri, hayat pahalılığına ve kamu hizmetlerindeki sorunlara yönelik tepkilerle birleşti.
17 Ekim’de geniş katılımlı gösteriler düzenlenirken bazı kentlerde polis müdahalesi, çatışmalar, kundaklama ve yağma olayları yaşandı.





