Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara armağan ettiği ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ kapılarını ‘Gece Gözlem Etkinliği’ne ilk kez açtı. Açıldığı günden bu yana bilim meraklılarının uğrak noktası olan ve her gelenin bir daha gelmek istediği Mercan, bu kez de gökyüzü meraklılarını ağırladı. Etkinliğe akın eden çocuklar, büyük bir heyecanla gökyüzünü seyre daldı. Geleceğin bilim insanları etkinlik sayesinde ilk kez böyle bir deneyim yaşamanın keyfine vardı.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara armağan ettiği ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ kapılarını ‘Gece Gözlem Etkinliği’ne ilk kez açtı. Açıldığı günden bu yana bilim meraklılarının uğrak noktası olan ve her gelenin bir daha gelmek istediği Mercan, bu kez de gökyüzü meraklılarını ağırladı. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren çocuklar, büyük bir heyecanla gökyüzünü seyre daldı. Geleceğin bilim insanları etkinlik sayesinde ilk kez böyle bir deneyim yaşamanın keyfine vardı.

Yüzlerce çocuğun aileleri ile akın ettiği etkinlik, açık havada ‘Dünyamız ve Uydumuz Ay’ isimli sunum ile başladı. Lazer ile gökyüzü tanıtımı gerçekleştirilen etkinlikte; Türkiye’nin en büyük planetaryumunda ay, gezegenler ve yıldızlar hakkında eğlenceli ve bilgilendirici bir film de izleyen çocuklar, teleskoplarla Ay’ı ve Ay’ın yüzeyini büyük bir heyecanla inceledi. 19.30-23.30 saatleri arasında gerçekleşen etkinlikte, çocuklar pür dikkat Ay’ı gözlemledi.

Zorlu: “Bizim için heyecanlı bir gün. İlk gözlem şenliğimizi gerçekleştiriyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin her zaman kalabalık ve cıvıl cıvıl olduğundan söz ederek, ‘Gece Gözlem Etkinliği’ hakkında da bilgi verdi. Zorlu, vatandaşların katılımıyla ilk gözlem şenliğini gerçekleştirdiklerini ve ay gözlemi yaptıklarını ifade ederek, “100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz oldukça kalabalık. Burada gözlem ve ay ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Sonra da çocukları ve ailelerini gözlem evimize aldık, gözlem için yukarıya geçtiler. Bahçede de 2 tane mobil teleskopumuz kuruldu. Bizim için gerçekten heyecanlı bir gün. Çünkü ilk gözlem şenliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bundan sonrası için de yine hem merkezimizde hem de merkezimizin dışında, ışık kirliliğinin az olduğu yaylalarımızda gözlem şenlikleri gerçekleştireceğiz” dedi.

“Çocukların, Büyükşehir aracılığıyla gökyüzüne başlarını çevirmeleri bizde bir heyecan yaratıyor”

Çocukların heyecanının kendilerini de heyecanlandırdığından bahseden Zorlu, 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne çok yoğun bir talep olduğundan söz ederek, “Çocukların, Mersin Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla gökyüzüne başlarını çevirmeleri ve dünyadan uzak diyarlara bakmaları, ayı ve ayın kraterlerini görmeleri heyecan yaratıyor. Onlar mutlu oldukça ve heyecanlandıkça biz de mutlu oluyoruz. Bundan sonra bu etkinliklerimiz devam edecek” diye konuştu.

Bilim meraklısı çocukların heyecanı gözlerinden okundu

Çocuklardan Duru Balcı da, 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni çok güzel bulduğundan söz ederek, “Buraya okulca geldiğimizde çok eğlendik ve çok güzeldi. Benim haberim yoktu, arkadaşımın annesi getirdi. Ayı daha önce hiç izlemedim, şansım olmamıştı. Çok heyecanlıyım. Burası çok güzel bir yer” dedi.

Çocuklardan Can Sönmez ise 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne 4 kez geldiğinden söz ederek,  “Burada kum havuzu gibi bir şey var, en çok o dikkatimi çekti. Planetaryumu da çok güzel buldum. Burayı çok sevdim. Bugün ayı gözlemleyeceğiz ve ben daha önce hiç gözlemlemedim. Ben daha önce teleskopta güneşi izlemiştim ve çok güzeldi. Bence buraya gelmeyen çocuklar gelsin, burası çok güzel bir yer, görmeliler” diye konuştu.

Çocuklardan Defne Darkuş da geri dönüşüm için yapılan ünitelerin çok dikkatini çektiğinden bahsederek, “Burası çok güzel. Burası çok merak ettiğim bir yerdi. Gelir gelmez çok hoşuma gitti.  Bugün burada gözlem evine geldik” ifadelerini kullandı.

Bilim merkezini daha önce de gezdiğini söyleyen Delal Bolcan, “Çok şaşırdım çünkü ilk defa ayı bu kadar yakın görüyorum. Ayı şişkin evrede izledik. Deneyler de çok güzeldi. Ayın karanlık bölgeleri beni biraz şaşırtıyordu. Burada her şey çok heyecanlı, çok güzel. Siz de gelin ve ayın ne kadar yakın olduğunu görün” dedi.

Dijital Dönüşüme Hazır mısınız? Dijital Dönüşüme Hazır mısınız?

Aileler, çocukların heyecanına ortak oldu

Çocuklar için çok büyük ve keyifli bir etkinlik olduğunu söyleyen veli Mehtap Erdem, “Burada ayı birebir görmek, gözlemlemek ve doğru yerden anlatmak onlar için faydalı oldu. Derslerine biraz daha katkı olduğuna inanıyorum. İçeriye girdik dolaştık, çok güzel olmuş. Vahap Bey’e katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz. Bu etkinlikler devam ettiği sürece çocukların okula daha başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Her defasında yeni sorularla yeniden gelinecek bir yer”

Mercan’ın Mersin’de ihtiyaç duyulan bir yer olduğunu söyleyen veli Ümit Sönmez, “Çocuklarımızın merak ettiği birçok soruya Mercan aracılığıyla daha kolay yanıt verebiliyoruz. Güncel hayatta karşılaştıkları bazı örnekleri burada deneyler üzerinde görerek kafalarında sorularına cevaplar buluyorlar” dedi. Böyle bir merkezin çok başarılı bir hizmet olduğunu da vurgulayan Sönmez, “Belediyemizin bu hizmetleri bize sunmuş olması çok güzel. Biz de bu hizmetlerden faydalanıyoruz. Gelmelerini ve çocuklarını getirmelerini tavsiye ederim. Her geldiğimizde çocukların kafasında yeni sorular oluşuyor. Burası bir yolculuk ve her defasında yeni sorularla yeniden gelinecek bir yer” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi