BM başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kimyasal silahları ortadan kaldırmak için dünyanın her türlü çabayı göstermesi gerektiğini söyleyerek, bunların sürekli kullanımına ilişkin ciddi endişeleri dile getirdi.

BM Genel Sekreteri António Guterres , Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin işleyişini gözden geçirmek üzere taraf Devletler'in beşinci Özel Oturumu'na hitaben yaptığı bir video mesajında , "Geriye gidemeyiz" dedi.

'Anlamsız terör silahları'

“Kimyasal silahların kullanımı devam etti; her kullanım , zor kazanılan kazanımlarımızı tersine çevirmekle tehdit ediyor ”dedi. Bu anlamsız terör silahlarını ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstermeliyiz” dedi.

Bu saldırıların kurbanları adına ve gelecekte kimyasal silah kullanabilecek herhangi bir Devlet veya diğer aktörler için caydırıcı olarak , herhangi bir kullanımdan sorumlu olanların tespit edilmesi ve suçlarından sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

'Bizim dünyamızda yer yok'

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin öneminin altını çizerek, kimyasal silahların "dünyamızda yeri olmadığını" ve bunların herhangi bir yerde, herhangi biri tarafından, herhangi bir nedenle kullanılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

1997'de yürürlüğe giren anlaşma, 193 taraf Devlet tarafından kimyasal silahların geliştirilmesini, üretilmesini, edinilmesini, stoklanmasını, tutulmasını, devredilmesini veya kullanılmasını yasaklayarak tüm bir kitle imha silahları kategorisini ortadan kaldırmayı amaçlıyor .

Buna karşılık, imza sahipleri bu yasağı uygulamak ve mevcut stokların güvenli bir şekilde imha edilmesini sağlamak için gerekli adımları atmalıdır .

Sözleşme'nin uygulayıcı organı olan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ( OPCW ) , küresel nüfusun yaklaşık yüzde 98'inin Sözleşme'nin koruması altında yaşadığını ve beyan edilen stokların yüzde 99'unun doğrulanabilir bir şekilde imha edildiğini söyledi.

'Silahsızlanmada dönüm noktası'

"Silahsızlanmanın bu dönüm noktası, dünyanın bir arada durmasının ve insanlığın kimyasal silah kullanımından duyduğu dehşeti ifade etmesinin sonucuydu" dedi. "O zamandan beri, Sözleşme hepimiz için daha güvenli bir dünya yaratılmasına yardımcı oldu."

"Otuz yıl önce Sözleşme'nin oluşturulmasına yol açan ruhu canlandıralım" dedi ve Devletleri Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne olan bağlılıklarını yenilemeye ve güçlendirmeye çağırdı. "Herkes için daha güvenli, daha emniyetli bir dünya hedefimizin arkasında dünyayı birleştirelim: kimyasal silahların olmadığı bir dünya."

OPCW'nin kimyasal silahları ortadan kaldırmak için küresel çabayı nasıl denetlediğini buradan öğrenin .

Editör: Haber Merkezi