Türkiye genelinde binleri bulan haftalık, 15 günlük, aylık gazete ve internet sitesi sahipleri; (BİK) Basın İlan Kurumu’nun fikirleri alınmadan kapanmalarına neden olacak yeni yönetmeliğe karşı ortak ses yükseltti.

KAMUOYUNA ÖNEMLİ DUYURU

Türkiye genelinde binleri bulan haftalık, 15 günlük, aylık gazete ve internet sitesi sahipleri; (BİK) Basın İlan Kurumu’nun fikirleri alınmadan kapanmalarına neden olacak yeni yönetmeliğe karşı ortak ses yükseltti.

Başta deprem bölgesinde yayımlanan dergi, gazete ve Haber Siteleri olmak üzere; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çorum, Trabzon, Mersin gibi iller olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından Basın İlan Kurumu Yönetmeliğinin değiştirilmesi veya ertelenmesi yönünde çağrılar yapılıyor.

Resmi İlan Almayan ancak sadece Reklam ile yaşamını devam ettiren Günlük Gazeteler dışında kalan yayın organlarının ortak mesajı şöyle:

Bizler Ülke genelinde sayısı binlere yaklaşan vergisini düzenli ödeyen, ülke ekonomisine katkı koyan  Basın İlan Kurumu’nun her aldığı reklamda komisyon aldığı haftalık, 15 günlük, aylık gazeteler ve internet sitelerini sevk ve idare eden gazetecileriz.

Uzun yıllardır gazetecilik mesleğimizi hakkıyla ve layıkıyla yerine getiriyoruz. Yalnız yeni çıkan BİK yönetmelikle adeta kapımıza kilit vurulmamız isteniyor. Bizim ulusal ve günlük yerel gazeteler gibi her ay düzenli gelirimiz bulunmamaktadır. Aylık olarak düzenli gelen bir ilanımız yok. Tamamen sahada kendi çabalarımızla aldığımız abone destekleri ve kurumların bizlere verdiği özel ilanlarla evimizi geçindirmeye, zor şartlarda gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Başka bir yerden gelirimizde yok ama BİK’in çıkarttığı yeni yönetmeliğe göre artık bu kalan reklamları da alabilmemiz için kendimiz hariç 2 kişi sigortalı ve ofis şartı getiriliyor.. Bu da takribi aylık 90 bin TL ek masraf getirmektedir. Basın İlan Kurumu’nun Resmi İlanları’nı alamayan Günlük Gazete dışında kalanlara bir pay verilmediğinden dolayı adeta yayın organlarının kapanması talep edilmektedir.

32091 SAYILI YÖNETMELİK İPTAL EDİLMELİ YADA ERTELENMELİ

Bu yönetmeliğin tüm yerel basına vurduğu darbeden sonra 11 ili etkileyen bir deprem ile de yayın organları sarsılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı karar ile bu iller Olağan Üstü Hal Kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızdan 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan ilgili yönetmeliğin uygulanmasının da ileri bir tarihe ertelenmesini talep ediyoruz.

Binlerce gazetecinin işsiz ve sokakta kalmaması adına 1 Şubat 2023 tarihli 32091 sayılı yönetmeliğin olağan üstü hal kapsamında 2 yıl ertelenmesini talep ediyoruz.

Öncelikle bu talebimizin Basın İlan Genel Kurulu’nda, daha sonra ise Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu’nda ivedilikle işleme konulmasını talep ediyoruz...

Editör: Haber Merkezi