Hasan Karal'dan Çay Üreticileri İçin Bayram Öncesi Ödeme Talebi

İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Kurban Bayramı öncesi yaş çay üreticilerinin ekonomik sıkıntılarını gündeme getirdi. Karal, hükümete çağrıda bulunarak çay üreticilerinin birinci sürgün yaş çay bedellerinin ve çay budama bedellerinin ödenmesini talep etti.

TCMB'den Sıkı Para Politikası İçin Destekleyici Yeni Adımlar TCMB'den Sıkı Para Politikası İçin Destekleyici Yeni Adımlar

Karal, yaptığı açıklamada, "Çay tarihinde ilk defa enflasyon altında açıklanan rakamın şokunu atlatamayan üreticilerimiz için bari Kurban Bayramından önce birinci sürgün yaş çay bedellerini ve çay budama bedellerini ödeyin de insanlar ibadetlerini yapabilsinler, kurbanlarını kesebilsinler. Aksi halde çay üreticileri kurban kesecek durumda değil," dedi.

Bölgedeki ziraat odalarının hesaplamalarına göre 1 kilo yaş çay maliyetinin ortalama 19 lira 85 kuruş olduğunu belirten Karal, hükümetin bu yıl maliyetlerin ve enflasyonun altında bir rakam açıkladığını vurguladı. Karal, "Maliyetler 1 yılda katlandı. Yıllık enflasyon yüzde 69,80 iken çay tarihinde ilk kez üreticilere enflasyon rakamlarının altında bir oran verildi. 205 bini aşkın çay müstahsili ve çaydan geçimini sağlayan milyonlarca insan hükümete tepkili," ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı öncesi ödemelerin yapılmasının önemine değinen Karal, "Çiftçi kurban kesecek durumda değil. Yaş çay alım fiyatında umduğunu bulamadı, hayal kırıklığına uğradı. Hükümete çağrıda bulunuyoruz; Kurban Bayramından önce birinci sürgün yaş çay bedellerini ve çay budama bedellerini üreticilerin hesaplarına yatırın. Bari bu bedelleri ödeyin de insanlar kurban ibadetlerini yapabilsinler, bayrama huzurlu girebilsinler," dedi.

Karal, çay üreticileri adına hükümetten bayram öncesi birinci sürgün yaş çay bedelleri ve çay budama bedellerinin hesaplara yatırılmasını beklediklerini belirterek, "Zaten mağdur edilen, emeğinin karşılığını alamayan üreticiler kurban dahi kesemeyecekler. Biz çay üreticilerimiz adına hükümetin bu yönde bir adım atmasını bekliyoruz," diye ekledi.

Çay üreticilerinin bu çağrısı karşısında hükümetin nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

#HasanKaral #ÇayÜreticileri #KurbanBayramı #Ekonomi #Tarım #Hükümet #ÖdemeTalebi #Milletvekili

Editör: Haber Merkezi