HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, dün akşam TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Çukurova bölgesel havalimanının açılması dolayısı ile Adana Havalimanının kapatılmasını istemeyen Adanalıların talebini kürsüden dile getirdi.

Daha önce hakkında önergeler de verdiği konu hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanına seslenerek, Adanalılara bekledikleri "Havalimanlarının kapatılmayacağı" yönündeki açıklamayı yapmasını istedi.

Hatimoğulları’nın kürsüden yaptığı konuşma şu şekilde;

TUTANAK GELİR VERGİSİ KANUNU 43.MADDE

TULAY HATİMOĞULLARI ORUÇ (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adana Şakirpaşa Havalimanı'yla ilgili konuşacağım ve son sözü baştan söylemek istiyorum. Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılacak mı? Bu sorunun yanıtını Adanalılar dört gözle bekliyorlar. Bu soru yıllardır soruluyor, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile iktidar Adanalılarla alay edercesine "Ya, hele yeni havaalanı bir olsun da bir bakalım nasıl olacak." vesaire diye sürekli kamuoyunu böyle oyalayan açıklamalar yapıyor.

Adana Havaalanı, hava ulaşımına 1937 senesinde başladı ve 1956 yılından itibaren de uluslararası seferlere hizmet eden bir havalimanı oldu. Yirmi dört saat kesintisiz bir şekilde iç ve dış hatlarda hizmet veren bir havaalanı. 2021 yılında Adana Havalimanı'ndan 40 binden fazla uçuş gerçekleşmiş, 5 milyondan fazla yolcu taşınmış. Çevre illerin de önemli oranda yararlandığı bir havalimanı. Kapatılması ne zaman gündeme geldi? Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın temelleri atıldığında yani 2013'te. Çukurova Bölgesel Havalimanı, yap-işlet-devret modeliyle tanınan ve havalimanları üzerinde belli sermaye kesimlerine rant alanı açan projelerden bir tanesi orası ve 12 milyon yolcu garantili bir proje. 12 milyon yolcuyu garantilemek için de Adana Havalimanı'nı kapatmayı hedefliyorlar. Böylece, Adana ve Mersin hattında yolculuk yapan herkesi bu havalimanına, yeni havalimanına mecbur eden plan ve projeyle gidiyorlar. Bu hangi projenin parçası? Şehir hastanelerinden tanıdık bir proje ve şehir hastanelerinde düşünün, şehir hastanelerini kentin dışına taşıdı bu iktidar, dev şehir hastaneleri yaptı. O koridorların içinde yürürken hasta olmayan da hastalanır, hasta gideceği yere bile yetişemiyor ve hasta garantili; burada da yolcu garantili. Bir şirket kazansın diye Adanalıları ve Mersinlileri süründürmenin hiçbir anlamı yok. Kaldı ki Adana Havalimanı kadim havalimanlarından biri; bakın, bu yapıları koruyamayan ülkelerden biridir Türkiye. Hangi ülkeye giderseniz gidin, yüz yıllara dayalı olan yapılarını en iyi şekilde koruyarak günümüze kadar gelmiştir; bu aynı zamanda, bir kentin tarihî silüetini kuşaktan kuşağa taşımak açısından ve bir tarihi sahiplenmek açısından da önemli ama AKP iktidarı ne yapıyor? Bir hastane açıyor, yüz yıllık hastaneyi kapatıp şehir hastanesine taşıyor; havalimanında aynı politikayı izliyor; bu aynı zamanda, kentin tarihini de yok etmek anlamı taşımaktadır. O yüzden de biz bu havalimanının kapanmasını istemiyoruz.

Bakın, bu proje için yani yeni havaalanı projesi için 8 milyon metrekare alan tarım arazisi olmaktan çıkarılıyor ve imara açılıyor havalimanı yapılsın diye. Biraz önce burada konuştuk tarım politikalarını, tarım politikalarında da bu tarım arazilerini yok etme yine merkeze alınmış; şantiyeci iktidarın tarım arazilerini imara açmasının bir örneğini de Çukurova bölgesel havalimanında görüyoruz. Tabii ki biz Mersin'e bir havalimanı yapılsın isteriz, bugün nüfusu 300 bin civarında olan illerde bile havalimanları var, olmalı da; Mersin'de de bir havalimanı olmalı ama Çukurova bölgesel havalimanını açacağız ve şirkete yolcu garantisi vereceğiz diye kadim Adana Havalimanı'nı kapatamazsınız, kapattırmayacağız; onu da belirtmek istiyorum.

Bakın, Sayın Bakan "Adanalılar ne isterse biz onu yapacağız; istiyorlarsa bu havalimanını kapatacağız ama 'yok' derlerse kapatmayacağız." demiş. Adanalılar havalimanları kapansın istemiyor. Bakın, İstanbullular da Atatürk Havalimanı'nın kapanmasını istemiyordu ama buna rağmen o havalimanını kapatıp bizi dev bir havalimanında masraf üstüne masraf, bu iktidar bizleri millî sermayeyi son derece zarara uğratan bir havalimanına sürüklemiş oldu.

Biz, bu kez de rant için değil, halk için halkın istediği kararın alınmasını istiyoruz. Bunun sürüncemede bırakılmasına gönlümüz razı değil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanının ivedilikle "Adana Havalimanı her hâlükârda açık kalacaktır." açıklamasını bekliyoruz.

 (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

TULAY HATIMOĞULLARI ORUÇ (Devamla) - Sayın Bakan, bu açıklamayı bütün Adanalılar sizden bekliyor. (HDP)

Editör: Güven BOĞA