HDP Mardin Milletvekilleri Pero DUNDAR ve Ebru GÜNAY konuya ilişkin Meclis Araştırması açılması için araştırma önergesi verdi.

1azö

22 Temmuz 2022 tarihinde Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Kayyımı Mahmut Demirtaş başkanlığında, Dara Antik Kenti SİT alanı sınırında bulunan alanın İmar Planı değişikliğine ilişkin kayyım bürokratlarının katıldığı bir toplantı gerçekleştirilmiş, toplantıda tarım alanlarından oluşan ve Dara Antik Kentine sıfır noktasında bulunan 74 bin 682 metrekarelik S.A. isimli şahsa ait 154 ada 3 Nolu parsel için yapılan başvuru üzerine alınan kararda söz konusu arazinin imar değişikliği oybirliğiyle kabul edilmiştir.

2019 yılı yerel seçimlerinin ardından halkın iradesi gasp edilerek kayyım atanan HDP belediyelerinden birisi olan Mardin Büyükşehir Belediyesi Kayyımının kendi atadığı bürokratlarıyla “Büyükşehir Belediye Meclisi” adı altında yaptığı toplantıda, yaklaşık bin beş yüz yıllık tarihe sahip ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmesi beklenen Dara Antik Kenti sınırında bulunan alanın imar planı değişikliği kararı alınmıştır.

İlgili karar alım sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü dahil olmak üzere ilgili birçok kurumun da olumlu görüş beyan ettiği belirtilmiştir. Bölge halkında ise otel ve konut inşaatlarına izin veren ilgili kararın emsal oluşturacağı, bölgenin tamamının imara açılacağı ve antik kentin tahribata uğrayacağı endişesi oluşmuştur.

Tüm bunlardan hareketle ilgili kararın ve muhtemel inşaatların ardından Dara Antik Kenti’nde oluşacak tahribatların araştırılması ve önleyici politikaların belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.

Editör: Haber Merkezi