Ulusal Gazetecilerin Eğitimi Konseyi (NCTJ), her beş İngiliz gazeteciden dördünün işlerini yaparken güvenliklerinden endişe duyduğunu tespit ettiğinden, güvenlik ve dayanıklılık konusunda ücretsiz bir e-kurs başlatıyor.

Bu istatistik, NCTJ'nin Eylül ayında düzenlediği ve gazetecilerin yüzde 90'ının konuyla ilgili daha fazla rehberlik ve destek istediğini ortaya koyan bir anketten geliyor.

Yeni e-kurs, 7 Kasım'da , Google Haberler Girişimi (GNI) tarafından finanse edilen bir öğrenme platformu olan NCTJ Gazetecilik Becerileri Akademisi aracılığıyla sunulacak.

Bu e-kurs çevrimiçi güvenlik, dayanıklılık ve zihinsel sağlık, iş güvenliği ve ev içi terörü kapsayacak. Bu dört modülün tamamlanması yaklaşık iki saat sürecek ve tamamlandıktan sonra bir sertifika alınabilecek.

Bu,  NCTJ'nin akredite kurslarında gazetecilik öğrencileri için zorunlu dayanıklılık eğitimi vermesinden sonra geldi. Başka bir deyişle, bu yalnızca ücretli kurslardaki gazetecilik öğrencilerine açıktı. NCTJ, kritik güvenlik ve dayanıklılık eğitimlerini her deneyim seviyesindeki gazeteciler için daha geniş çapta erişilebilir hale getirmesi gerektiğini fark etti.

NCTJ Gazetecilik Becerileri Akademisi başkanı Laura Adams, Journalism.co.uk'ye e-posta yoluyla "Bu kısa kursun mümkün olduğunca çok sayıda gazeteciye ve gelecek vadeden gazetecilere sunulmasını istiyoruz" dedi.

"Bütçelerin artan baskı altında olması nedeniyle, bu kursu e-öğrenme platformumuzdaki büyüyen kurs portföyündeki ücretsiz kaynaklardan biri haline getirdik. Araştırma ve tartışma forumlarımızdan, esnekliğin eğitim verenler için çok sıcak bir konu olduğunu biliyoruz."

NCTJ, kursu hazırlamak için Leeds Trinity Üniversitesi, Portsmouth Üniversitesi, Ulster Üniversitesi ve Headlines Network dahil olmak üzere birçok önde gelen üniversite ve kuruluşla işbirliği yaptı.

Bu giriş çok önemlidir. Kuzey İrlanda'daki Ulster Üniversitesi'nde lisans gazeteciliği kurs direktörü Leona O'Neill, meslektaşı Dr Colm Murphy ile birlikte güvenlik eğitimini destekledi.

O'Neill, gazetecilikte ruh sağlığı hakkında bir tartışma başlatmak için kendisi de dahil olmak üzere 16 gazetecinin deneyimlerini paylaşan bir kitap yayınladı . O'Neill, 2019'da gazeteci Lyra McKee'nin öldürülmesine tanık olduktan sonra travma geçirdi ve çevrimiçi kitlesel tacize maruz kaldı.

O'Neill, "Bu, tüm gazetecilik öğrencilerinin, gazetecilerin ve haber odalarının faydalanması gereken son derece önemli bir kaynaktır" diyor.

"Gazetecilerimizin güvenliği her zamankinden daha önemli ve NCTJ'nin bu ihtiyaç üzerinde düşünmesi ve buna göre hareket etmesi harika."

Headlines Network, deneyimli gazeteciler John Crowley ve Hannah Storm tarafından yönetilen ilk faaliyet yılında gazetecilikte ruh sağlığı hakkında eğitim ve konuşma için bir alan sağlayarak değerli bir deneyim de getiriyor .

Crowley, "Tavsiyeleri meslektaşlarımıza nasıl aktardığımızın bilincindeyiz. İkimiz de yoğun haber odası ortamlarında çalıştık ve gazetecilerin üzerindeki baskıları anlıyoruz" diyor.

"NCTJ ile yaptığımız çalıştay, öz bakım konusunda - özellikle sağlıklı iş-yaşam sınırları oluşturma konusunda - ve aynı zamanda ihtiyacı olan meslektaşları nasıl destekleyeceğiniz konusunda pratik, sağduyulu tavsiyeler sunuyor."

Kurs ayrıca Birleşik Krallık'ta kendi deneyimlerini paylaşan çalışan gazetecilerin katkılarını da içeriyor.

NCTJ patronu ve Sky News özel muhabiri Alex Crawford, kariyeri boyunca güvenliğine yönelik birçok tehditle karşı karşıya kaldı. Basın açıklamasında şunları söyledi: "Nasıl daha dirençli olunacağını ve uyarı işaretlerinin nasıl tanınacağını öğrenmek, gazeteciler için steno, kamu yönetimi ve temel hukuk çalışmak kadar önemli ve gerekli görülmelidir. Bu e-öğrenme programı harika bir başlangıç."

Editör: Güven BOĞA