Çiftlik yasalarına karşı bir protesto sırasında çıkan şiddet olaylarının ardından dördü çiftçi olmak üzere en az sekiz kişi öldü.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinde bir federal bakanın oğluna bağlı bir araba konvoyunun çiftlik yasalarını protesto eden bir grup çiftçiyi ezmesi sonucu çıkan şiddet olaylarında dördü çiftçi olmak üzere en az sekiz kişi öldü.

Çiftçi kıyafetleri, Hindistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ajay Kumar Mishra'nın oğlunun Uttar Pradesh'in Lakhimpur Kheri semtinde kazaya karışan arabalardan birinde olduğunu söyledi. Ancak Mishra iddiayı reddetti.

Polis ve diğer bazı bölge yetkilileri ölü sayısını doğruladı, ancak eyalet başkenti Lucknow'a yaklaşık 130 km (81 mil) uzaklıktaki Tikonia-Banbirpur yolunda meydana gelen kazanın ayrıntılarını paylaşmadı.

Üst düzey polis yetkilisi Arun Kumar Singh, ANI haber ajansının aktardığına göre, "Lakhimpur [Kheri] olayında sekiz kişi öldü" dedi.

Otomobilin çarptığı iki çiftçi hayatını kaybetti. Parti ve yetkililere göre, müteakip şiddet olaylarında, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin üç üyesi, bir sürücü ve diğer iki çiftçi öldürüldü.

Pazar sabahından beri Lakhimpur Kheri'de çiftçiler, her ikisi de BJP üyesi olan Mishra ve Uttar Pradesh Başbakan Yardımcısı Keshav Prasad Maurya'nın ziyaretine karşı protestolar düzenliyorlardı.

Çiftçi birlikleri, milyonlarca dolar pahasına şirketlere fayda sağlayacağını söyledikleri çiftlik yasalarına karşı 10 aylık protestolarının dramatik bir şekilde artmasıyla, gelen süvari bir grup protestocuyu ezdiğinde yolda bir gösteri düzenlediklerini iddia ediyor. çiftçiler.

Çiftlik yasaları

Başbakan Narendra Modi hükümeti, tarım yasalarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) katkısı giderek azalan bir sektöre yatırım getirmek için önemli olduğu konusunda ısrar ediyor.

Çiftçi liderleri, suçlulara karşı harekete geçilmesini ve bakanın görevinden alınmasını talep etti.

Çiftçi lideri Darshan Pal, Al Jazeera'ya telefonda verdiği demeçte, "MoS Home'un [Mishra] kabine rütbesinden çıkarılmasını ve aracını çiftçiler ve olaya karışan diğerlerinin üzerinde çalıştıran oğluna karşı cinayet suçlamalarının tokatlanmasını talep ediyoruz."

Bu vahim olayla ilgili olarak bir Yargıtay hakiminin gözetiminde soruşturma açılmasını da talep ediyoruz” dedi.

Pal, çiftçi sendikalarının olaya karşı ülke çapında protesto çağrısında bulunduğunu söyledi.

Önde gelen bir çiftçi lideri olan Rakesh Tikait, şiddeti kınadı ve hükümeti çiftçilerin ölümlerinden sorumlu olanları tutuklamaya çağırdı.

“Lakhimpur Kheri'deki olay çok üzücü. Hükümetin zalim ve demokratik olmayan yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi” diye tweet attı Tikait.

Ağustos ayında, kuzey Haryana eyaletinde, çiftlik yasalarına karşı düzenlenen bir protesto sırasında polis müdahalesinde bir çiftçi öldü ve 10 kişi de yaralandı.

Şiddet görselleri

Olayın ardından öfkeli çiftçiler, bakanın oğlunun da aralarında bulunduğu üç aracı yaktı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde araçların ateşe verildiği ve yaralandığı anlaşılan bir adam yerde yatarken, bir başka görüntüde de bir adamın insanlar tarafından taşındığı görüldü. Ancak El Cezire, video görüntülerinin doğruluğunu teyit edemedi.

Mishra, oğlunun olaya karıştığını yalanladı. “Oğlum Lakhimpur Kheri olayının olduğu yerde yoktu. Video kanıtım var. Devrilen BJP işçilerinin arabasına taş yağdırıldı. İki kişi altına girdi ve öldü. Bunun ardından BJP çalışanları linç edildi” dedi.

Yetkililer internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldığı ve asayiş ve düzeni korumak için ek kuvvetler görevlendirdiği için bölgede durum gergin olmaya devam ediyor.

Uttar Pradesh Başbakanı Yogi Adityananth olayı "talihsiz" olarak nitelendirdi ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Ana muhalefetteki Kongre partisinin lideri Rahul Gandhi, olayı “katliam” olarak nitelendirdi. “Bu insanlık dışı katliamı gördükten sonra bile sessiz kalan kişi çoktan ölmüştür. Ama bu fedakarlığın boşa gitmesine izin vermeyeceğiz – Kisan Satyagraha Zindabad!” Başbakan Modi'ye atıfta bulunarak tweet attı.

Binlerce çiftçi, Modi hükümetinin geçen yıl Eylül ayında kabul ettiği üç tarım yasasının yürürlükten kaldırılmasını talep ederek Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi sınırlarında 10 aydan fazla bir süredir protesto gösterileri düzenliyor.

Çiftçiler, yasaların hükümetin çiftlik sübvansiyonlarının kademeli olarak sona ermesine yol açacağından korkuyor, hükümet bu suçlamayı reddediyor.

Geçen yıl yasaların çıkarılmasından iki ay sonra, çoğu Pencap, Haryana ve Uttar Pradesh eyaletlerinden gelen yüz binlerce çiftçi, hükümete bunları yürürlükten kaldırması için baskı yapmak için traktörleri, motosikletleri ve yürüyerek Yeni Delhi'ye yürüdü.

O zamandan beri Yeni Delhi sınırlarında kamp yapıyorlar.

Bilal Kuchay rapora Yeni Delhi'den katkıda bulundu

Editör: TE Bilisim