İklim krizi Hindistan'da yıldırım çarpması ölümlerinde ani artışı tetikliyor.

Hükümet rakamlarına göre, her yıl Hindistan'da yıldırım çarpmalarında yaklaşık 2.500 kişi hayatını kaybederken, Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece 45 kişi ölüyor.

Sığırlar ve diğer hayvanlar genellikle şiddetli gök gürültülü fırtınalar sırasında ölüyor veya sakatlanıyor. Kuzeydoğu Assam eyaletinde bir yıldırım Mayıs ayında 18 fil sürüsünü yok etti.

Eskiden gök gürültülü fırtınaların neden olduğu ölümlerin nadir olduğu batı çöl eyaleti Rajasthan'da bu yıl düzinelerce insan benzer şekilde korkunç sonlarla karşılaştı.

Yıldırımlar bir milyar volta kadar elektrik içerir ve çarptıklarında binalarda büyük hasara neden olabilir.

'Ani bir yükseliş'

Mart ayına kadar 12 ayda yaklaşık 19 milyon kaydedilen yıldırım sayısı bir önceki yıla göre üçte bir artış göstermiş durumda.

Fırtınalar hakkında veri toplayan birkaç kuruluştan biri olan Lightning Resilient India Campaign'den Sanjay Srivastava, küresel ısınmanın artışı tetiklediğini söylüyor.

AFP'ye verdiği demeçte, "İklim değişikliği ve Dünya yüzeyinin yerel ısınması ve daha fazla nem nedeniyle, ani bir büyük yıldırım dalgalanması var" dedi.

Sorun dünya çapında, bu yıl yapılan araştırmalar, bu yüzyılda Kuzey Kutup Dairesi içindeki ortalama yıldırım çarpması sayısının iki katına çıkacağını tahmin ediyor.

Bu, yaygın tundra yangınlarına yol açabilir ve permafrost içinde depolanan muazzam miktarlarda karbonun atmosfere kaçmasını tetikleyerek küresel ısınmayı şiddetlendirebilir.

Kanıtlar, yıldırım çarpmalarının kentsel alanlarda da daha yaygın hale geldiğini gösteriyor - şehir nüfusunun önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artmasının beklendiği Hindistan'da özel bir endişe.

Srivastava, örneğin bir grevin bir hastaneyi vurması ve hastaları yoğun bakımda yaşam desteğinde tutmak için kullanılan ekipmanların kısa devre yapması halinde sonuçların felaket olabileceğini söyledi.

'Şeytan gökten geldi'

Yükselen deniz seviyeleri, artan ölümcül sıcak hava dalgaları ve iklim değişikliğinin diğer sonuçları gibi, 1,3 milyar nüfuslu ülke, daha kötü yıldırım çarpması tehdidine uyum sağlamak için mücadele ediyor.

Editör: TE Bilisim