Hong Kong Üniversitesi, Çin'in 1989'da Tiananmen Meydanı'ndaki baskısında öldürülen protestocuların anısına bir heykelin kaldırılmasını emretti.

8 metre yüksekliğindeki (26 ft) bakır heykel, 4 Haziran'da Hong Kong'un tanklar tarafından desteklenen Çin birliklerinin Pekin'deki silahsız demokrasi yanlısı kampanyacılara ateş açması sonucu öldürülenleri anmak için mum ışığında yapılan nöbetlerin merkezinde yer aldı.

Utanç Sütunu olarak adlandırılan heykel, birbirinin üzerine yığılmış 50 acılı yüz ve işkence görmüş ceset gösteriyor ve yirmi yıldan fazla bir süredir Hong Kong'un en eski üniversitesinde sergileniyor.

Karar, heykelin kaldırılmasının bir zamanlar açık sözlü ve yarı özerk iş merkezinde devam eden muhalefet tasfiyesini gösterdiğini söyleyen Danimarkalı heykeltıraş Jens Galschiøt tarafından reddedildi.

Üniversite, şu anda dağılmış durumdaki Hong Kong Alliance'a (HKA) - şehrin devasa yıllık Tiananmen nöbetinin organizatörü - yasal bir mektupta, gruptan saat 17.00'ye kadar "hemen ... heykelin üniversitenin binasından kaldırılması için düzenlemeler yapmasını" talep etti. 

Mektupta, "Eğer heykeli kaldırmazsanız... terk edilmiş sayılacak" denildi.

Üniversitenin heykelle başka bir bildirimde bulunmaksızın uygun gördüğü şekilde ilgileneceğini de sözlerine ekledi.

HKA'nın daimi komitesinin eski bir üyesi olan Richard Tsoi, üniversitenin talebinin "mantıksız" olduğunu söyledi ve rektörden heykeli tutmasını istedi.

Tsoi, "Özgür konuşma ve akademik özgürlüğe sahip bir alan olarak, Hong Kong Üniversitesi, Utanç Sütunu'nu korumak için sosyal sorumluluk ve misyona sahiptir." Dedi.

Galschiøt, “Çin tarihinde böylesine önemli ve önemli bir olayın tek anıtına saygısızlık etme planları varsa şok olduğunu” söyledi.

“Sütunun Hong Kong'da bugün olduğu yerde kalmasını diliyorum. Bu tarihsel olarak doğru olurdu. Sütun, Hong Kong ile tarihi bir bağlantısı olan ve Çin topraklarında kalması gereken önemli bir sanat eseridir” dedi.

Üniversite, talebinin "en son risk değerlendirmesine ve yasal tavsiyeye dayandığını" söyledi.

4 Haziran katliamının anılmasıyla bağlantılı gruplar ve mekanlar, büyük ve genellikle şiddetli demokrasi protestolarının ardından muhalefeti bastırmak için Çin'in geçen yıl şehre uyguladığı kapsamlı bir ulusal güvenlik yasasının son hedefi haline geldi .

Editör: TE Bilisim