Erdoğan, Suriyeli mültecileri sınır dışı etmeyeceğini söyledi, ancak hükümetin bir milyonu ülkesine geri gönderme planı endişeleri artırdı.

Türkiye'de yaşayan Suriyeliler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilerin yaklaşık bir milyonunu İdlib'in kuzey bölgesine geri gönderme önerisiyle ilgili korku ve endişelerini dile getirdiler . Suriye .

Mayıs ayında Erdoğan, hükümetin Suriyeli mültecileri kuzey Suriye'deki Türk güvenlik kontrolü altındaki bölgelere geri döndürmek için çalıştığını duyurdu. Plan, 250.000 konutun inşa edilmesini ve Azez, Cerablus ve El Bab şehirleri arasında, Tel Abyad ve Ain Issa'ya kadar uzanacak altyapı ile donatılmasını içeriyor.

Erdoğan, “Gönüllü geri dönüşleri teşvik eden projelerle devam eden göç stratejisini destekliyoruz” dedi.

Mazlumların hayatlarını ve haysiyetlerini kurtarmaları için kapılarımızı açtığımız gibi, evlerine dönmeleri için de her türlü çabayı gösteriyoruz” dedi.

Ancak pek çok Suriyeli, kuzey bölgesinin hala yoğun bir şekilde askerileştirilmiş bir savaş bölgesi olduğunu ve Suriye'nin 11 yıllık kanlı savaşı sırasında Türkiye'de kendileri için kurdukları hayatları kökünden sökeceklerini söyleyerek ülkelerine dönmekten çekiniyor.

İstanbul'da yaşayan bir cep telefonu şirketinin satış müdürü Mohammed Hawasli, Al Jazeera'ye “Hepimiz ülkemize dönüp onu yeniden inşa etmeyi çok isteriz” dedi. Ama bir sebepten dolayı ayrıldık çünkü Suriye kendi içinde savaşıyor ve biz onurlu bir şekilde yaşamak istedik” dedi.

32 yaşındaki Şamlı, 2012 yılında İstanbul'a geldi ve on yıl içinde, Türk Telekom'un önde gelen telekomünikasyon şirketi Türk Telekom'a yüz milyonlarca lira kâr getiren başarılı bir iş kurdu. Ayrıca evli ve Türk okullarına kayıtlı iki küçük çocuğu var ve zar zor Arapça konuşuyor.

Türkiye İçişleri Bakanlığı'na göre, Türkiye'de yaşayan 3.762.000 Suriyeli geçici koruma sağlandı. Bu rakamın bir kısmı - yaklaşık 295.000 - Türk vatandaşlığı elde etti.

Hawasli, Türkiye'deki çok sayıda Suriyeli'nin en az 10 yıldır ülkede olduğunu ve eğitimlerini tamamlayarak, iş kurarak ve aile kurarak hayatlarını yeniden kurduklarını söyledi.

“Kendimizi yeniden kurmak için uzun bir yoldan geldikten sonra hayatlarımıza nasıl yeniden başlayabiliriz?” O sordu. “Güvenli olduğu varsayılan ama gerçekte farklı ideolojilere mensup silahlı grupların kontrol ettiği ve silahlarla dolu bir bölgeye nasıl geri dönebiliriz?”

Türkiye'de yaşayan tüm Suriyeliler aynı fikirde değil.

27 yaşındaki Tel Rıfatlı esnaf Beşar Tikrar, memleketine dönmek için sabırsızlandığını söyledi.

El Cezire'ye “Suriye, yerleştiğimi gördüğüm tek yer” dedi. “Vatandaşları değilse, ülkeyi başka kim yeniden inşa edecek?”

Tikrar, ABD destekli Kürt Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yönetimi devralmasından sadece iki gün önce, Şubat 2016'da Tel Rıfat'tan ayrıldı ve saldırılarda binaların yaklaşık yüzde 40'ının yıkıldığını söyledi.

Bölge, Türk ordusu ve Suriye Milli Ordusu'nun himayesinde yeniden güvenli bölge olacak" dedi. "Ailem orada arsa ve evlere sahip ve PKK'nın bizim topraklarımızı almaya hakkı yoktu."

Türkiye, Tel Rıfat'ın SDG'nin kökünü kazımayı amaçlayan planlı askeri operasyonunun hedeflerinden biri olacağını söyledi.

Grup, büyük ölçüde Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olduğunu söylediği YPG'den oluşuyor - her ikisi de Türkiye'de “terörist” gruplar olarak adlandırılıyor.

PKK, 1980'lerden beri Türk devletine karşı bir savaş yürütüyor.

Zorla geri gönderilme korkuları

Olası geri dönüşün detayları hala belirsiz.

Suriyelilerin ülkelerine nasıl geri gönderileceği veya kimlerin gideceği henüz bilinmiyor.

Erdoğan projeyi “gönüllü geri dönüş” olarak nitelendirdi, ancak birçok Suriyeli hala mültecilerin geri dönmek zorunda kaldığı bir senaryonun ortaya çıkmasından korkuyor.

İstanbul'daki Suriyeli Avukatlar Kolektifi Başkanı Ghazwan Qoronfol, geri dönüşlerin gönüllü olmayıp zorunlu olması halinde, "Türkiye'deki Suriyelilerin yasal statüsünü belirleyen geçici korumanın ihlali" olacağı konusunda uyardı.

Geçen yıl boyunca, Türk muhalefet partilerinin – yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerini göz önünde bulundurarak – Suriyelilere ve diğer göçmenlere yönelik ırkçı saldırıları ve kampanyaları, Türk lirasındaki ekonomik çalkantı ve koronavirüs pandemisinin etkileriyle birleşerek arttı.

Erdoğan, Suriyeli mültecileri “ kovmayacağına ” söz verdi, ancak muhalefetin söylemi ve herhangi bir geri dönüşün nasıl işleyeceğine dair genel belirsizlik, Türkiye'de yaşayan birçok Suriyelinin hissettiği paniğe ve korkuya da katkıda bulundu.

Avukat, Suriye'deki Türk kontrolündeki bölgenin de güvenlik ve güvenliği otomatik olarak garanti etmediğini belirterek, kuzey Suriye'nin Esad rejimi, İran ve Rusya'nın hedef aldığı ağır askerileştirilmiş bir bölge olmaya devam ettiğini ve bunun yanı sıra çatışmalara ek olarak olduğunu belirtti. orada yaşayan silahlı gruplar arasında patlak verir.

Qoronfol, “Birçok Suriyelinin olmadığı bir bölgeye yeniden vatandaşlığa alınma veya zorla yerinden edilme, hayatlarını daha da zorlaştıracak” dedi.

By Hosam Salem

Editör: TE Bilisim