İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU; (566. F Oturması) AĞIR HASTA VE ENGELLİ MAHPUSLAR Fırat Nebioğlu ve Emrah Nebioğlu Serbest Bırakılsın!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

Hapishanelerdeki binlerce hasta mahpus tedavi ve sağlık hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını,  yaşam haklarının korunmasına yarar önlemlerin alınmasını ve tedavi maksadıyla serbest bırakılmayı beklerken, çıkarılan genelge beklenen faydayı sağlamamış,  ayrımsız tüm mahpuslar için sağlanması gereken sağlık ve tedavi hakkının bazı mahpuslar için uygulanırken bazı mahpuslar için uygulanmadığı bir defa daha ortaya çıkmıştır.

foto1-4

Nitekim, Adalet Bakanlığı'nın çıkardığı genelge sonrasında Cumhurbaşkanı, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 87 yaşındaki İlhan Kılıç ve 75 yaşındaki Kenan Deniz'in cezalarını Adli Tıp Kurumu'nun "kocama hali" raporu üzerine kaldırmış, 9 yıl 46 ay 24 gün hapis cezası alan adli suçtan tutuklu Osman Kartal'ın cezasının ise, "sürekli sakatlık hali" sebebiyle kaldırılmasına karar vermiştir. Bir defa daha söylüyoruz. Yanlış olan bu kararlar değil, yanlış olan, bu hafta işleyeceğimiz Nebioğlu kardeşlerin durumunda olduğu gibi, uygulanan ayrımcılıktır.

On yılı aşkın süredir devam eden F Oturmalarında ağır hasta mahpusların ayrımsız olarak serbest bırakılmasını istiyoruz. Bunun için ve acilen, Ceza İnfaz Kanunu 16. Maddesinde  hasta mahpuslar lehine gerekli değişikliklerin yapılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

566. F OTURMASI’nda bu hafta;  hasta ve ağır engelli mahpuslar Fırat Nebioğlu ve Emrah Nebioğlu kardeşlerin durumunu paylaşıyoruz.

Halen Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan ve kronik böbrek yetmezliği, ağır görme ve işitme kaybı bulunan 7 yıllık mahpus, 1997 doğumlu Fırat Nebioğlu’na, geçirdiği felç ve kronik hastalıkları nedeniyle yüzde 60 engelli raporu verilmiştir.

Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşamını sürdüren ve hayatta kalabilmek için  böbrek nakli olması gereken  Fırat Nebioğlu’nun böbrek nakli için yaptığı 3 başvuru da sonuçsuz kaldı. Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi 14.12.2017 tarihinde düzenlediği sağlık kurulu raporu ile Fırat Nebioğlu’nun tedaviye 6 aydır cevap vermediğini tespit etmiş ve İnfaz Kanunu 16. Madde kapsamında infazının ertelenmesi durumunun değerlendirmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk etmiştir. Adli Tıp Kurumu ise 11.04.2018 tarihinde oybirliği ile cezaevinde kalabilir raporu vermiştir.

foto2-3

Sonrasında, Batman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde uzun ve düzenli takipleri sonrası düzenlenen sağlık kurulu raporunda;  kalıcı işitme kaybı yaşadığı, %60 engelli raporu olduğu, 5. Evre kronik böbrek hastalığı olduğu, böbrek nakli gerektiği ancak ailede kronik böbrek hastalığı olduğu için donör bulmanın zor olacağı bu nedenle hastanın diyaliz ile klinik ve izole bir ortamda tedavi görmesi gerektiği belirtilmiş ve ayrıca infazının ertelenmesi durumunun değerlendirmesi için Adli Tıp Kurumu’na yeniden sevk etmiştir. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022 tarihinde hasta mahpusun tedavisine cezaevi şartlarında devam edebileceği kararı almıştır.

Oysa bu değerlendirmelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği engellilik sınıflamasını kullanarak hasta mahpusların yalnızca mevcut hastalığı değil; bulunduğu koşullar, hastalığın neden olduğu sorunlar, hastalığın gündelik yaşantıya etkisi ve aldığı sosyal desteğin hastaya özgü ve gerçeğe yakın olarak yapılması gerekmektedir. Bu koşullar altında %60 engeli bulunan, hipertansiyon ve görme bozukluğu olan ve olağanüstü steril ortamda tedavisi gereken 5. Evre kronik böbrek hastalığı olan Fırat Nebioğlu’nun hapishanede kalması ve sürekli hastane-hapishane arasında sevke maruz kalmasının insan onuruyla bağdaşmayan bir muamele olduğunun tespiti gerekmektedir.

Fırat Nebioğlu şu an haftada 2 gün Batman T Tipi Hapishanesi’nden hastaneye diyalize götürülüyor. Hapishanede karantina koğuşunda tutuluyor. Daha önce de süreklileşen hastane-hapishane sevkleri arasında korona geçirdi ve durumu daha da ağırlaştı.

Son olarak 09.05.2022 tarihinde Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu durum bildirir raporu ile Fırat Nebioğlu’na uygun donör adayı bulunduğu kayıt altına alınmıştır. Hastaneye yapılan başvuru sonucunda raporun bir sureti aileye teslim edilmiş. İlgili rapor doğrultusunda Fırat Nebioğlu’nun yaptığı sevk talepleri cezaevi idaresi tarafından yanıtlanmamıştır. Avukatı 23.05.2022 tarihinde cezaevi savcılığı üzerinden yeniden talepte bulunmuş, savcılık sevk işlemlerinin başladığını şifahen belirtmiş olsa da Fırat Nebioğlu  halen sevk edilmemiş, sevk edileceğine dair resmi bir yanıt alamamıştır.

Halen Antalya S Tipi Ceza İnfaz Kurumun’da tutulan Emrah Nebioğlu ise başına isabet eden bir kurşunun verdiği hasar nedeniyle  felç kalmış ve  Batman Bölge Devlet Hastanesi tarafından hakkında yüzde 94 engelli raporu düzenlenmiştir.  Emrah Nebioğlu felç ve yaralanmaya bağlı olarak  ciddi kas gücü kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon sorunları yaşamakta, ciddi bir tedavi ve bakıma ihtiyaç duymaktadır. Emrah Nebioğlu tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda olmasına rağmen serbest bırakılmamaktadır.

Yaşananları "zulüm" olarak nitelendiren anne Nebioğlu, eşini böbrek yetmezliğinden kaybettiğini, çocuklarını da kaybetmek istemediğini ,  çocuklarının hayatta kalması için ne gerekiyorsa yapılması için yardım talebinde bulunduğunu belirtmektedir.  

Anne Nebioğlu, “Fırat daha küçük yaştaydı. Olayın yaşandığı gün hayvanlarına yem veriyordu. Ancak olaylara karıştığı iddia edilerek tutuklandı. Somut hiçbir delil olmadan ceza verildi. Cezaevine sağlam giren oğlum şu an diyalize bağlı bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Hukuksuzluğa cezaevi idaresinin keyfi yaklaşımları eklenince böyle bir hal aldı. İki böbreği iflas etmesine rağmen böbrek nakline izin verilmiyor. Nereye başvursak kapılar yüzümüze kapatılıyor. Oğlumun cenazesi çıksın istemiyorum. Bana oğlumu verin tedavi edelim. Aileden böbreği uyanlar var. Onlar böbreklerini vermeye hazır. " şeklinde konuşmaktadır.

Fırat’ın ağabeyi Emrah’ın da hasta ve engelli  olmasına rağmen tutuklandığını söyleyen anne Nebioğlu; "Emrah dışarıdayken Fırat için birlikte mücadele ediyorduk. Hasta olmasına rağmen birçok yere başvuruda bulunuyordu. Sürekli bir mücadele içindeydi. Ancak o da hasta haliyle tutuklandı. İki oğlum da şu an cezaevinde yaşam mücadelesi veriyor. Yetkililer hiçbir talebimize cevap vermiyor. Hastalıkları bu kadar ağır olan iki insan nasıl oluyor da halen cezaevinde tutuluyor? Bu işkence son bulsun. Burada vicdanı olan herkese sesleniyorum. Cezaevinden cenaze çıkmasın. Çocuklarımın tedavi olmaları sağlansın."

566. F Oturması kapsamında bir defa daha; AĞIR HASTA VE ENGELLİ MAHPUSLAR FIRAT NEBİOĞLU VE EMRAH NEBİOĞLU’nun  serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için,  yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. 

Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!

Fırat Nebioğlu serbest bırakılsın!

Emrah Nebioğlu serbest bırakılsın!

Tedavi haktır, engellenemez!

Editör: Haber Merkezi