Çalışma, mesleklerin ve görevlerin üretken yapay zekaya (AI) maruz kalma potansiyelinin ve iş miktarı ve kalitesi üzerindeki olası sonuçların küresel bir analizini sunuyor.
Bu rapor, yeni teknolojinin bir rolü tamamen üstlenmek yerine bazı görevleri otomatikleştirerek işleri yok etmeyeceğini ve muhtemelen tamamlayacağını öngören BM kurumundaki üç sosyal bilimci tarafından yazıldı.
Teknoloji yükselişte
Chat Generative Önceden Eğitimli Transformer veya ChatGTP, geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana yapay zekanın yararları ve dezavantajları konusunda dünya çapında tartışmaları alevlendiriyor.
Chatbot istemlere yanıt verir ve metin üretir. Şirketler ve genel halk bunu iş akışlarını yönetmek, sorulara hızla yanıt vermek, kod yazmak, makaleler yazmak, tatil planlamak ve sosyal medya için kişiselleştirilmiş içerik oluşturmak dahil olmak üzere birçok şekilde kullanıyor.
ILO raporu, büro işinin teknolojiye en fazla maruz kalan iş kategorisi olduğunu ortaya çıkardı . Diğer meslek gruplarında (örneğin yöneticiler, profesyoneller ve teknisyenler) sadece küçük bir görev payının işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya olduğu görüldü.
Yazarlar, "Sonuç olarak, teknolojinin en önemli etkisinin, meslekleri tamamen otomatikleştirmek yerine, bir meslek içindeki bazı görevleri otomatikleştirirken diğer görevlere zaman bırakarak işi artırmak olması muhtemeldir" dedi.
Maruziyetin değerlendirilmesi
Çalışma, mevcut ekonomik yapılara ve mevcut teknolojik boşluklara bağlı olarak, farklı kalkınma seviyelerindeki ülkeler üzerindeki etkilerdeki dikkate değer farklılıkları belgeliyor.
Daha zengin ülkelerde toplam istihdamın yüzde 5,5'i potansiyel olarak Üretken Yapay Zeka'nın otomatikleştirici etkilerine maruz kalırken, düşük gelirli ülkelerde risk yalnızca yüzde 0,4 civarındadır.
Yazarlar, artış potansiyelinin ülkeler arasında neredeyse eşit olduğunu söyleyerek, doğru politikalarla Üretken Yapay Zekanın gelişmekte olan ülkeler için önemli faydalar sağlayabileceğini öne sürdü.
Cinsiyet yönü ve etkisi
Bununla birlikte, kadın istihdamının iki katından fazlası potansiyel olarak otomasyondan etkilendiğinden, potansiyel etkilerinin erkekler ve kadınlar için önemli ölçüde farklılık göstermesi muhtemeldir. Bunun nedeni, özellikle yüksek ve orta gelirli ülkelerde kadınların büro işlerinde aşırı temsil edilmesidir.
Ek olarak, ekonomiler geliştikçe büro işleri geleneksel olarak kadın istihdamının önemli bir kaynağı olduğundan, Üretken Yapay Zekanın daha geniş kullanımı, düşük gelirli ülkelerde bazı büro işlerinin asla ortaya çıkamayacağı anlamına gelebilir.
İnsanlar hâlâ önemli
Sonuç olarak rapor, Üretken Yapay Zekanın sosyoekonomik etkilerinin büyük ölçüde nasıl benimsenip uygulamaya konduğuna bağlı olacağını belirtti.
Yazarlar, "Bunun gibi çalışmaların ana değeri kesin tahminlerde değil, daha ziyade olası değişim yönünün anlaşılmasındadır" dedi.
"Bu tür içgörüler, değişimle reaktif bir şekilde ilgilenmek yerine, düzenli, adil ve istişari geçişleri destekleyebilecek politikaları proaktif bir şekilde tasarlamak için gereklidir."
Çalışanların görüşlerinin, beceri eğitiminin ve yeterli sosyal korumanın kilit önemde olacağını vurgulayarak, düzenli, adil ve istişari bir geçişi destekleyen politikalar tasarlama ihtiyacının altını çizdiler.
"Analiz, farklı mesleki kategoriler için potansiyel sonuçları özetlese de, teknolojik geçişin sonuçları önceden belirlenmemiştir" dediler. "Bu tür teknolojileri birleştirme kararının arkasında insanlar var ve geçiş sürecine rehberlik etmesi gerekenler de insanlar."