Bu hafta yürürlüğe girecek olan yasa, hükümetin "yasadışı göçle mücadele" taahhüdünün bir parçası olarak geliyor.

Rishi Sunak'ın Birleşik Krallık'taki Muhafazakar hükümeti, ülkeye küçük teknelerle girenlerin sığınma talebinde bulunmasını önleyecek yeni bir yasayı duyurmaya hazırlanıyor.

Sunak, Pazar günü Mail on Sunday'e verdiği röportajda, "Yasadışı göç İngiliz vergi mükellefleri için adil değil, buraya yasal olarak gelenler için adil değil ve suç çetelerinin ahlaksız ticaretlerini sürdürmelerine izin verilmesi doğru değil." "Öyleyse kusura bakmayın, buraya yasa dışı yollardan gelirseniz kalamazsınız."

Geçici olarak Yasadışı Göç Yasa Tasarısı olarak adlandırılan yeni yasa, ülkeye küçük gemiler kullanarak giren kişilerin sığınma taleplerini İngiliz yasalarına göre kabul edilemez hale getirmeye çalışacak. Bu tür göçmenler Birleşik Krallık'tan "makul olan en kısa sürede" Ruanda'ya veya "güvenli bir üçüncü ülkeye" götürülecektir . Yasayı ihlal eden sığınmacıların da İngiltere'ye dönmesi yasaklanacak.

İngiltere ve Ruanda, 2022'de sığınmacıların Afrika ülkesinde sığınma talebinde bulunmalarına izin verileceği beş yıllık bir 'sığınma ortaklığı düzenlemesi' üzerinde anlaştılar. Ancak, Birleşik Krallık hükümetinin insanları Ruanda'ya sınır dışı etme girişimleri şimdiye kadar mahkemeler tarafından engellendi. İnsan hakları savunucuları da planı ağır bir şekilde eleştirdiler.

Birleşik Krallık'a girmek isteyen sığınmacılar, BM'nin Mülteci Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunan haklara sahiptir. Mail on Sunday'e göre Yasadışı Göç Yasa Tasarısı, BM'nin mülteci sözleşmesini etkili bir şekilde atlatacak bir "hak ihlaline" sahip olacak .

Mevzuatı eleştirenler, yasanın yasadışı girişi engellemeyeceğini, bunun yerine binlerce sığınmacının Birleşik Krallık vergi mükellefine büyük masraflar pahasına gözaltına alınmasıyla sonuçlanacağını söylüyor. Mülteci Konseyi'nden Enver Solomon, "Uygulanamaz, maliyetli ve tekneleri durdurmayacak" dedi.

Hükümet istatistiklerine göre, geçen yıl tahminen 45.755 göçmen Manş Denizi'ni geçerek Britanya'ya ulaştı. 2018'de kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana bu türdeki en yüksek sayı. Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Arnavutluk, İran, Irak, Afganistan ve Suriye de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen göçmenlerle 2023'te şimdiye kadar 2.950 kişinin geçiş yaptığını söylüyor.

Editör: Haber Merkezi