BM Genel Sekreteri António Guterres Pazartesi günü, İnsan Hakları Konseyi'ne “bugün yaşadığımız en büyük insan hakları ihlallerini tetiklediğini”  söyleyerek, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekûn işgalini uluslararası düzeyde kınayan sesini bir kez daha ekledi.

BM Genel Kurulu'nun büyük çoğunluğunun Rus birliklerinin Ukrayna'dan derhal geri çekilmesi çağrısında bulunan bir kararı kabul etmesinden sadece birkaç gün sonra konuşan BM başkanı , Rusya'nın 24 Şubat 2022'de komşusuna karşı savaşa girme kararının “ yaygın ölümlere yol açtığını” vurguladı.

BM Genel Kurulu Başkanı Csaba Kőrösi, Rusya'nın eylemlerinin birincil uluslararası güç olan New York'taki Güvenlik Konseyi'ni “ etkili bir şekilde felce uğrattığına ” dair sert bir uyarıda bulundu. 

Genel Kurul gibi Güvenlik Konseyi de bir yol ayrımındaydı , dedi.

Kőrösi, pek çok ülkede kadınlar ve kız çocuklarının "sistematik olarak marjinalleştirilmesi" ile birlikte, birçok ülkenin hala COVID-19 salgınından kurtulmak için mücadele ettiğini ve küresel yaşam maliyeti krizinin ortasında 70'ten fazla ülkenin borç sıkıntısı içinde olduğunu sözlerine ekledi .

Genel Kurul Başkanı, bu tür "benzeri görülmemiş...birbirine kenetlenen" krizlerin ortasında, özellikle birçok topluluk için zaten varoluşsal bir tehdit haline gelen iklim değişikliğiyle mücadelede, küresel tepkide temel bir değişimden daha azına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Ukrayna'da doğrulanmış ihlaller

Bay Guterres, Ukrayna şehirlerinin ve önemli altyapının tekrar tekrar bombalanmasının neden olduğu "korkunç acıya" ek olarak, geçen yıl Ukrayna'da erkeklere, kadınlara ve kızlara yönelik çatışma bağlantılı düzinelerce cinsel şiddet vakasının belgelendiğini ekledi.

BM Genel Sekreteri, İnsan Hakları Konseyi Üye Devletlerine son 12 ayda "Savaş esirlerine yönelik ciddi uluslararası insancıl ve insan hakları hukuku ihlalleri ve yüzlerce zorla kaybetme ve sivillerin keyfi olarak gözaltına alınması vakalarının" ortaya çıkarıldığını söyledi . Cenevre'de neredeyse altı haftalık bir oturum için benzeri görülmemiş bir maraton için toplandılar.

İnsan Hakları Konseyi'nin planlanan çalışmasının bir parçası olarak, 47 Üye Devleti, 20 Mart'ta Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'ndan Ukrayna ile ilgili bir güncelleme duyacak .

Soruşturma, Üye Devletlerin Rusya'nın saldırganlığından kaynaklanan Ukrayna'daki insan hakları durumuna ilişkin bir kararı kabul etmesinden sonra geçen yıl Mart ayında başlatıldı. Üç Komiserin çalışmaları, diğer görevlerin yanı sıra olası savaş suçlarına ilişkin tanıklıkları bir araya toplayan Ukrayna'daki mevcut BM İnsan Hakları İzleme Misyonu'nun ( HRMMU ) çalışmalarını tamamlıyor.

Evrensel gerçekler

Uluslararası toplum tarafından 75 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bu felaketin tekrarlanmaması için kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kalıcı değerinin altını çizen Guterres, insanlığın ortak planı olması gerekse de, bazı hükümetlerin “kullandığı” uyarısında bulundu. bir yıkım topu olarak ”.

"Tarihin doğru tarafında durun" çağrısı yapan BM başkanı, artık "herkesin, her yerde insan hakları için ayağa kalkma" zamanının geldiğinde ısrar etti. Herkesin “yaşama, özgürlük ve güvenlik” hakkını ortaya koyan Evrensel Beyannameyi hepimiz “canlandırmalıyız”; kanun önünde eşitlik; ifade özgürlüğüne; sığınma talebinde bulunmak; çalışmaya, sağlığa ve eğitime” dedi.

İnsan haklarında bir asırlık ilerlemeyi insani gelişmedeki "dikkat çekici sıçramalara" bağlayan Bay Guterres, 1900'de dünyadaki insanların yüzde 80'inin yoksulluk içinde yaşadığını, ancak bu rakamın 2015'te yüzde 10'un altına düştüğünü kaydetti. . 

Ve son 100 yıl önce ortalama yaşam süresinin 32 yıldan 70'in üzerine çıkmasına rağmen, BM başkanı bugün 21. yüzyılın çok sayıda zorluğuyla karşı karşıya olduğumuz konusunda uyardı.

“Aşırı yoksulluk ve açlık on yıllardır ilk kez artıyor. BM Genel Sekreteri, dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, 3,5 milyar insan, iklim sıcak noktalarında yaşıyor …Daha dün, Akdeniz'de meydana gelen bir başka korkunç gemi kazası, kendileri ve çocukları için daha iyi bir gelecek arayan çok sayıda insanın hayatına mal oldu” dedi. , antisemitizmin, Müslüman karşıtı bağnazlığın, Hıristiyanlara yönelik zulmün, ırkçılığın ve beyaz üstünlükçü ideolojinin "ilerlemekte " olduğu konusunda uyardığı için .     

BM insan hakları şefinden uluslara çağrı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Genel Sekreter'in tüm uluslara Evrensel Bildirge'ye sahip çıkma çağrısını yineleyerek, insanların temel haklarının bugün her zamankinden daha iyi anlaşıldığını vurguladı .

Bununla birlikte, BM insan hakları şefi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "geçmiş bir çağdan kalma, dünya çapında sonuçları olan eski yıkıcı saldırı savaşlarının" temsilcisi olduğuna işaret ederek, " baskı... çeşitli kılıklarda geri dönebilir " diye devam etti.

Sayın Türk, dijital inovasyonun sağladığı modern çağın fırsatlarının “en büyük zorluklarımız olan yoksulluk, iklim değişikliği ve eşitsizlik ile başa çıkmak için kullanılması gerektiğinde ısrar etti. " Her insan için insan hakları umudunu yeniden canlandıracak bir an varsa, o an şimdidir ."

BM insan hakları şefi, insanlığın hayatta kalmasının "ortak dile geri dönme yolumuzu bulmamıza bağlı" olduğunu belirterek, Üye Devletleri "halkınızın yoksulluktan kurtulma ve korkudan kurtulma haklarını eşit bir temelde ele almaya" çağırdı.

Küresel dayanışma çağrısında bulunan ve Genel Sekreter'in Evrensel Bildirge'nin Hindu Vedalar, Eski Çin Konfüçyüs Analektleri, İncil ve Kuran da dahil olmak üzere kadim metinlerde ifade edilen hikmeti yansıttığı yönündeki gözleminin altını çizen Yüksek Komiser Türk, “ sadece tüm kültürlerden kadim bilgelikleri dile getirmekle kalmaz, aynı zamanda hayatta kalmamızı da sağlar”.

Editör: Haber Merkezi