Iraklılara yönelik toplu katliamlar, 19 Mart 2003 gecesi ABD önderliğindeki koalisyonun Bağdat'ı “şok ve korku” bombalaması ile başladı. Adına “ Irak'a Özgürlük Operasyonu ” adını verdiler.

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, bombaların ve füzelerin patlamasını televizyon ekranlarının önünde büyülenmiş bir şekilde izledi. Raporlar, “yanıp sönen görüntüler içerdiği” uyarısıyla geldi. Doğru, Bağdat'ın üzerindeki gökyüzü turuncu ve altın renginde parladı - ama bunlar bombalardı, flaşlı fotoğraflar değil.

O gün başlayan terör anlatısı yıllarca sürecekti. Gökten terör, yerden terör, yabancı askerden terör, komşudan terör. İşgal tamamlandığında, hava saldırılarında yaklaşık 7.500 Iraklı sivil öldürülmüştü.

Her ölüm, birkaç yıldır dahil olduğum Irak Ceset Sayısı (IBC) veritabanı tarafından kaydedildi. Aralarında 30 Mart 2003'te Bağdat'ın Zafaraniya bölgesinde hayatını kaybeden 15 yetişkin ve çocuk da vardı:

Ekran görüntüsü 2023-03-20 094416

Savaş başladığında, ABD başkanı George W. Bush, patlamaların Irak başkentini sallamasından kısa bir süre sonra canlı bir televizyon konuşmasında “Irak'ı silahsızlandırma ve halkını serbest bırakma” sözü verdi. ABD askeri kaynakları BBC'ye, Irak rejiminin başkanı Saddam Hüseyin de dahil olmak üzere beş kilit üyesinin bu ilk saldırılarda hedef alındığını, ancak hedeflerin vurulup vurulmadığının ve ne tür hasara yol açmış olabileceğinin bilinmediğini söyledi.

Sivil ölümlere gelince, bir IBC dosyası 2003 ile 2005 yılları arasındaki cinayetlerin boyutlarını ortaya çıkardı. İşgal sırasında ve onu takip eden iki yıl içinde, neredeyse yarısı başkent Bağdat'ta olmak üzere 24.865 sivilin öldürüldüğü bildirildi.

Bu sivil ölümlerin yaklaşık üçte biri, 1 Mayıs 2003'ten önceki işgal aşamasında, Bush'un San Diego sahilinin güvenli mesafesindeki USS Abraham Lincoln uçak gemisinin güvertesinden "görev tamamlandı" konuşmasını yaptığı sırada meydana geldi.

ABD önderliğindeki güçler, ilk iki yılda tüm sivil kurbanların %37'sini öldürdü. İşgal karşıtı güçler ve isyancılar %9'unu öldürdü, işgal sonrası suç şiddeti tüm ölümlerin %36'sını oluşturdu ve geri kalanı "bilinmeyen ajanlar" tarafından öldürüldü. En az 42.500 sivilin daha yaralandığı bildirildi.

Ekran görüntüsü 2023-03-20 094439

Morg görevlileri ve sağlık görevlileri bu ölümlere en sık atıfta bulunulan tanıklar olurken, aralarındaki üç basın ajansı (Associated Press, Agence France Presse ve Reuters) tüm medya haberlerinin üçte birinden fazlasını sağladı.

Sonrası

O ilk şok ve dehşet gecesinden bu yana her yıl binlerce sivil öldürüldü. 2006'da zirvede olan çatışmada 29.027 kişi yer aldı . En sakin olduğu 2022'de 740 ölüm meydana geldi.

Yirmi yıl sonra, cinayetler devam ediyor. IBC'nin 2022 güvenlik raporu, Irak'ın Kalan Savaşı , ülkenin hâlâ etkin bir şekilde savaşta olduğunu ortaya koydu.

2022'de sivil cinayetlere ek olarak, Irak ordusu tarafından ABD ile ortak operasyonlarda 521 İslam Devleti savaşçısı öldürüldü ve Türk ordusu tarafından 506 PKK (Kürdistan İşçi Partisi) üyesi öldürüldü. Çatışmayla ilgili diğer ölümler arasında 97 Türk ve 80 Irak askeri, 30 Halk Seferberlik Güçleri (İran'la bağlantılı paramiliterler) üyesi ve 23 federal polis yer alıyor.

İran yanlısı partiler Irak parlamentosuna hakim ve eski İran destekli Haşdi Şabi paramiliter güçlerinin 150.000'den fazla savaşçısı devlet ordusuna entegre edildi.

2021'de BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği , Irak adalet sisteminin ciddi ve kalıcı adaletsizliklerini vurgulayan bir çalışma yayınladı - mevcut veya eski tutuklularla yapılan 235 görüşmenin yanı sıra hapishane personeli, hakimler, avukatlar, tutukluların aileleri ile yapılan görüşmelere dayanarak. tutuklular ve diğer ilgili taraflar. Washington Post'ta bildirildiği üzere , çalışma şunları detaylandırdı:

... bir adaletsizlik labirenti, tutukluların yargı süreci her fırsatta reddediliyor ... İtiraflar sıklıkla işkence yoluyla geliyor ... [öyle ki] tutuklular sıklıkla işlemedikleri suçları kabul eden belgeleri imzalıyorlar. Mahkemeye çıkana kadar çok az tutuklu avukatla görüşür. İstismar yöntemleri arasında bazıları ayak tabanlarına olmak üzere şiddetli dayakların yanı sıra elektrik şokları, baskı pozisyonları ve boğulma yer alır. Cinsel şiddet de bildirildi.

Ayrıca 2022'de Irak'ta Terör Yasası kapsamında 1.352 kişi tutuklandı. Bütün bu adamlar ölüm cezasıyla karşı karşıya.

Travma geçirmiş ülke

2003 işgalinden bu yana Iraklılar soykırıma, teröre, protestocuların öldürülmesine, yoksulluğa ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine maruz kaldı. Irak'taki savaş 2011'de, dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın askerlerin çekileceğini ilan etmesiyle resmen sona erdiğinde, geride ekonomisi iflas etmiş, derinden sarsılmış bir ülke kalmıştı.

Ekonomistler, düşen petrol fiyatları ve COVID'in ülke ekonomisi üzerindeki etkileri nedeniyle Irak'ın yoksulluk oranının 2018'de %20'den 2020'de %30'un üzerine çıkmış olabileceğini, yani 12 milyon Iraklının yoksulluk sınırının altında yaşadığını söylüyor. . 2019'da, nüfusun neredeyse %60'ının 25 yaşın altında olduğu bir ülkede , Irak'ta tahmini genç işsizlik oranı %25 idi .

Gelecek

Sir John Chilcot , Temmuz 2016'da Birleşik Krallık'ın Irak savaşına ilişkin parlamento soruşturmasına sunduğu raporunda , askeri harekatın siviller üzerindeki etkilerinin belgelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Askeri harekatının olası ve gerçek etkilerini belirlemenin ve anlamanın hükümetin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Savaşa atıfta bulunarak şunları yazdı:

Çatışma sonrası dönemde sivil kayıpların sayısını ve askeri operasyonların siviller üzerindeki daha geniş etkilerini belirlemek için daha fazla çaba harcanmalıydı. Sivil kayıplar konusunda hangi dairenin sorumlu olması gerektiği sorusuna, gerçek sayıyı belirleme çabalarından daha fazla zaman ayrıldı.

Chilcot'un tavsiyelerinden biri, Birleşik Krallık hükümetinin zaman içinde bu tür değerlendirmeler ve tahminler geliştirmek için başkalarıyla, özellikle STK'lar ve akademik kurumlarla çalışmaya hazır olması gerektiğiydi. Irak'taki sivil ölümlerin büyük çoğunluğu yalnızca kısmen belgelenmiş durumda. Irak savaşında ölenlerin tümünün saygılı ve insancıl bir şekilde anlatılması tamamlanmamış bir görev olmaya devam ediyor.

Senior Lecturer in Security Studies, Birmingham City University

Editör: Haber Merkezi