Güvenlik Konseyi'ne brifing veren Avrupa Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča, BM Genel Sekreteri'nin şu görüşünü yineledi: “Bir Devletin topraklarının başka bir Devlet tarafından tehdit veya güç kullanımı sonucu ilhak edilmesi, Şart'ın ilkelerininve uluslararası hukuğun ihlali anlamına gelir" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'nın askeri olarak kontrol ettiği bölgelerde sözde seçimler düzenlediği yönündeki haberler hakkındaki endişelerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: "Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde yapılan bu sözde seçimlerin hiçbir hukuki dayanağı yok."

BM pozisyonunu temizle

Bay Jenča, Rusya'nın geçen yılın Eylül ayında "yasadışı sözde referandumlar düzenleyerek" Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporizhzhya bölgelerini ilhak etmeye yönelik "yasadışı girişimini" hatırlattı.

"Birleşmiş Milletler'in, Ukrayna'nın karasularına kadar uzanan uluslararası tanınmış sınırları dahilinde egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne tam bağlılığını sürdürdüğünü yinelemek isterim" dedi.

Yasal yükümlülükler

Bay Jenča ayrıca, işgalci güç olarak Rusya'nın, uluslararası insancıl hukuk uyarınca “kesinlikle engellenmediği sürece, işgal ettiği bölgelerde yürürlükte olan Ukrayna yasalarına saygı göstermek” zorunda olduğunun altını çizdi.

Durumu daha da tırmandırabilecek veya kötüleştirebilecek her türlü eylemi kınamaya devam ediyoruz."

İnsani kaygılar

Üst düzey BM yetkilisi, Rus işgali altındaki bölgelerdeki insani ihtiyaçlar ve insan hakları durumunun yanı sıra erişim eksikliği hakkındaki endişelerini dile getirdi.

"Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgali […], sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıları yoğunlaştırarak, her gün Ukrayna halkına büyük çapta acı yaşatmaya devam ediyor" dedi.

Şubat 2022'den bu yana, BM insan hakları ofisi ( OHCHR ) 9.511'i ölü ve 17.206'sı yaralı olmak üzere 26.717 sivilin öldüğünü belgeledi En az 549 çocuk öldürüldü ve 1.166 çocuk da yaralandı.

'Amansız saldırılar' sürüyor

Daha bu hafta Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Kostiantynivka'daki kalabalık bir pazara düzenlediği füze saldırısında aralarında bir çocuğun da bulunduğu 16 kişi hayatını kaybetti.

Bay Jenča, Ukrayna'nın tarım ve liman tesislerinin de "sürekli, amansız saldırılara" maruz kaldığını belirterek, Rusya'nın Karadeniz Girişimi'ni genişletmeme kararı sonrasındaki saldırılarının "küresel gıda güvenliği açısından geniş kapsamlı sonuçlara yol açma riski taşıdığını" da sözlerine ekledi. .

"Gıda üretimi ve dağıtımı için gerekli nesneler de dahil olmak üzere sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılar, uluslararası hukuka göre yasaktır" diye vurguladı.

Editör: Haber Merkezi