Mardin Milletvekili Pero DUNDAR; “Üniversite öğrencisi gençlerin özellikle iktidarın yanlış politikaları sonucu yaşanan ekonomik krizin etkisiyle yaşadıkları barınma krizi ve geçim sıkıntısı her geçen gün büyümektedir. Özellikle üniversiteli genç kadınlar, bu barınma krizinden en çok etkilenenler arasındadır. Yeterli sayıda yurt yapılmaması, var olan yurtlardaki yaşam kalitesi düşüklüğü ve güvenlik problemleri bu sorunun temel nedenlerinden yalnızca birkaçıdır.”

Dundar; “Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün “güven, konfor ve huzur sağladıklarını” söylediği Isparta Bediüzzaman Said Nursi Kız Öğrenci Yurdu’na geçtiğimiz günlerde zorla giren bir erkek, öğrencileri satırla kovalamış ve iki kişiyi ise yaralamıştır. Yurtta yaşayan bir öğrenci ise ilgili olayın ardından yaptığı paylaşımda, “Kapılar bloklar her yer güvenlik ile dolu ancak adamın biri elinde satırla yemekhanemize kadar girip bahçemizde tehditler savurabiliyor. Yaşadığımız yüksek güvenlikli alan için teşekkürler.” ifadelerini kullanmıştır.”

Mardin Milletvekili Pero DUNDAR, konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Pero Dundar’ın soru önergesi ve açıklaması şu şekilde;

Türkiye’de gençler, iktidarın tek tipleştirici politikaları ve otoriter yönetim anlayışı neticesinde birçok zorlukla karşı karşıya bırakılmaktadır. Tüm zorluklara rağmen demokratik tepkisini dile getiren, birer nesneden ziyade kendi yaşamlarının öznesi olduğunun ayırdında olan ve bu çerçevede mücadele eden gençler ise soruşturmalara, gözaltı-tutuklama operasyonlarına maruz bırakılmaktadır.

Üniversite öğrencisi gençlerin özellikle iktidarın yanlış politikaları sonucu yaşanan ekonomik krizin etkisiyle yaşadıkları barınma krizi ve geçim sıkıntısı ise her geçen gün büyümektedir. Özellikle üniversiteli genç kadınlar, bu barınma krizinden en çok etkilenenler arasındadır. Yeterli sayıda yurt yapılmaması, var olan yurtlardaki yaşam kalitesi düşüklüğü ve güvenlik problemleri bu sorunun temel nedenlerinden yalnızca birkaçıdır.

Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün “güven, konfor ve huzur sağladıklarını” söylediği Isparta Bediüzzaman Said Nursi Kız Öğrenci Yurdu’na geçtiğimiz günlerde zorla giren bir erkek, öğrencileri satırla kovalamış ve iki kişiyi ise yaralamıştır. Yurtta yaşayan bir öğrenci ise ilgili olayın ardından yaptığı paylaşımda, “Kapılar bloklar her yer güvenlik ile dolu ancak adamın biri elinde satırla yemekhanemize kadar girip bahçemizde tehditler savurabiliyor. Yaşadığımız yüksek güvenlikli alan için teşekkürler.” ifadelerini kullanmıştır.

Bu bağlamda;

1.)   Üniversite öğrencilerinin huzur ve güven içerisinde yaşayacakları yeterli kapasiteli yurtlar yapmaya dönük bir çalışmanız var mıdır?

2.)   Genç kadınlara dönük üniversiteler ve yurtlar dahil birçok alanda gerçekleşen yaşam hakkı gaspına varacak derecedeki hak ihlallerine dönük herhangi bir önleyici politikanız mevcut mudur?

3.)   İlgili yurdun idarecileri hakkında yaşanan “güvenlik açığı” gerekçesiyle herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi