BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın ortasında kapalı kapılar ardında acil bir oturumla toplandı, ancak ortak bir açıklama için gereken oybirliğini sağlayamadı.

ABD, konseyin 15 üyesini Hamas'ı güçlü bir şekilde kınamaya çağırdı ancak diplomatlar, Rusya liderliğindeki üyelerin Filistin silahlı grubunu kınamaktan daha geniş bir odaklanmayı umduklarını söyledi.

Konsey yaklaşık 90 dakika toplandı.

İran, Hamas'ın saldırısına katılmadığını açıkladı

İran, Hamas'ın İsrail'de başlattığı benzeri görülmemiş saldırılarla herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti.

İran'ın BM misyonundan yapılan açıklamada, "Filistin'e kararlı bir şekilde destek veriyoruz, ancak Filistin'in tepkisine dahil değiliz, çünkü bu yanıt yalnızca Filistin'in kendisi tarafından üstleniliyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Filistin'in aldığı kararlı önlemler, yetmiş yıldır süren baskıcı işgale ve gayri meşru Siyonist rejimin işlediği iğrenç suçlara karşı tamamen meşru bir savunma teşkil etmektedir." ifadesine yer verildi.

İsrail'in güneyinde silahlı çatışmalar sürüyor

El Cezire muhabirlerine göre, İsrail'in güneyindeki üç ana bölgede (Karmia'daki bir kibbutz ile Aşkelon ve Sderot şehirlerinde) Hamas savaşçıları ile İsrail güçleri arasında silahlı çatışmalar devam ediyor ve bir İsrail ordusu komutanının yaralandığı bildiriliyor.

Batı Kudüs'ten gelen El Cezire muhabiri Muhammed Jamjoom, İsrail özel kuvvetlerinin Hamas'ın elindeki yerleri geri almaya çalışmak üzere getirildiğini söyledi.

Yetkili, İsrail birliklerinin de Sderot kenti yakınlarında Hamas savaşçılarıyla çatışmanın olduğu yere çağrıldığını da sözlerine ekledi.

BM: Gazze'de 100 binden fazla insan yerinden edildi

BM insani yardım kuruluşuna göre, İsrail'in evlere ve apartmanlara yönelik hava saldırıları ve bombardımanı, Gazze'deki yaklaşık 123.538 Filistinliyi yerinden etti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin son güncellemesinde, evlerinden kaçmak zorunda kalanların çoğunun kıyı bölgesindeki yaklaşık 64 okula sığındığı belirtildi.

İsrail saldırılarında yıkılan önemli binaların arasında birden fazla katlı konut birimlerinin yer aldığı dört büyük kulenin yer aldığı ifade edilen raporda, toplam 159 konutun yıkıldığı, 1.210 konutun ise ağır hasar gördüğü belirtildi.

Hamas, Gazze'de 100'den fazla kişiyi esir tuttuğunu açıkladı

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, grubun İsrail'e saldırı sonrasında 100'den fazla kişiyi esir tuttuğunu söyledi.

Mousa Abu Marzouk bu açıklamayı Pazar günü Arapça yayın yapan haber kaynağı al-Ghad'a yaptı. Tutuklananlar arasında üst düzey İsrailli subaylar da var" dedi.

Bu rakam, Filistin İslami Cihad grubunun elinde olduğu söylenen 30'dan fazla kişiye ekleniyor.

Hamas savaşçılarının Gazze'ye sürüklediği esirler arasında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar yer alıyor. Hamas ve Filistin İslami Cihadının duyurularına kadar bunların kesin sayısı belli değildi.

İsrail, Gazze yakınlarına 100.000 yedek asker yığdı

İsrail ordusunun bir sözcüsü, ülkesinin Hamas'la devam eden savaş için Gazze yakınlarında 100.000 yedek asker topladığını söyledi.

Jonathan Conricus, X'te yayınlanan bir videoda, "Şu anda güney İsrail'de bulunan yaklaşık 100.000 yedek birlik topladık" dedi.

"Bizim işimiz, bu savaşın sonunda Hamas'ın artık İsrailli sivilleri tehdit edecek herhangi bir askeri yeteneğinin kalmamasını sağlamak" dedi. "Buna ek olarak Hamas'ın Gazze Şeridi'ni yönetemeyeceğinden de emin olmalıyız."

Conricus, İsrail birliklerinin güney İsrail'e sızan son Filistinli savaşçıları da avladığını ekledi.

BM üyeleri şiddet konusunda 'birincil sorumluluk taşıyor': Hak grupları

Üç Filistinli insan hakları örgütü, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine yazdıkları açık mektupta, "BM Üye Devletleri, eylemsizlikleri ve İsrail'in sistematik ve yaygın ihlallerindeki suç ortaklıkları nedeniyle Filistin'deki şiddetin birincil sorumluluğunu üstleniyorlar" dedi.

Filistin merkezli örgütler (Al-Haq, Al-Mezan İnsan Hakları Merkezi ve Filistin İnsan Hakları Merkezi) BM üye ülkelerini "temel nedenleri ele almaya ve Filistin halkını İsrail saldırılarından korumaya" çağırdı.

Gruplar mektubu, BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin Pazar öğleden sonra New York'ta acil istişarelerde bulunduğu sırada gönderdi.

Mektupta, "Son iki yıl, İkinci İntifada'dan bu yana İsrail şiddetinin en kanlı yılı oldu" denildi.

Gazze'deki Filistinlilere uygulanan kara, hava ve deniz kapatmalarını "uluslararası hukuku ihlal eden toplu cezalandırma önlemleri" olarak nitelendirdi.

Mektupta, "İsrail, 2008'den bu yana Gazze Şeridi'ni yaşanmaz hale getiren en az yedi büyük askeri saldırı gerçekleştirdi." ifadeleri kullanıldı.

Al-Mezan İnsan Hakları Merkezi ve Filistin İnsan Hakları Merkezi Gazze Şeridi'nde yerleşik sivil kuruluşlardır; Al-Haq'ın genel merkezi Batı Şeria'daki Ramallah'tadır.

Editör: Haber Merkezi