İstanbul Barosu, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirilen bir etkinlikte 40 yurttaşın yanı sıra avukatların da gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi. Baro, avukatların herhangi bir hukuki gerekçe sunulmadan gözaltına alındığını belirterek, “Bu uygulamalar demokratik toplum düzenine açık bir müdahaledir” dedi.
Baro’ya bağlı Avukat Hakları Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınanlar arasında İstanbul Barosu üyesi avukatlar Fatih Karataş, Nazlıcan Sıcakyüz ve stajyer avukat Oğuz Kaan Ercan’ın da bulunduğu bildirildi.
“Savunma Mesleğine Sistematik Müdahale”
Baro’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda gerçekleştirilen bir etkinlik sırasında, 40 kadar yurttaşın yanı sıra meslektaşlarımız Av. Fatih Karataş, Av. Nazlıcan Sıcakyüz ve Stj. Av. Oğuz Kaan Ercan, herhangi bir hukuki gerekçe sunulmaksızın gözaltına alınmışlardır.
Baromuzun üyesi meslektaşlarımızın anayasal hak olan ifade ve toplanma özgürlüğü kapsamında kamusal bir etkinlikte bulunmaları nedeniyle gözaltına alınmaları, yalnızca bireysel hak ihlali değil, aynı zamanda savunma mesleğine giderek artan sistematik müdahalelerin bir parçasıdır.”
Baro, avukatların yalnızca müvekkillerini değil, kamu yararını ve hukukun üstünlüğünü de savunduklarını vurgulayarak, “Avukatlara yönelik gözdağı niteliğindeki artan uygulamalar, demokratik toplum düzenine açık bir müdahaledir” dedi.
“Derhal Serbest Bırakın”
İstanbul Barosu, açıklamasında gözaltıların derhal sonlandırılması çağrısı yaptı:
“İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak bu hukuksuzluğa karşı sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildirir; gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ederiz.”