İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ; GEZİ TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN!                                                                                

“Gezi isyanı” üzerinden geçen 10 yıla rağmen adaletsizliğe, haksızlığa, hukuksuzluğa uğrayanlara umut olmaya devam ediyor. Bugün halen  hukuku, hak ve özgürlükleri yok sayarak baskı ve şiddetle ülkeyi yönetmek isteyenlere en güzel cevap; 10 yıl önce “bu daha başlangıç” Diyerek başlatılan  mücadelenin “mücadeleye devam” diyerek sürdürülmesi, Gezi İsyanı’nı ve isyanı bastırmak amacıyla yapılan saldırılarda yaşamını yitirenleri ve halen hapishanelerde tutsak edilenleri  unutmamak, unutturmamak, umut ve dirençle bu günümüze ve geleceğimize sahip çıkmak olacaktır.

Ekran görüntüsü 2023-05-31 163726

Hatırlanacağı üzere; Taksim Gezi Parkına AVM ve Topçu Kışlası yapılması projesine yöneltilen yoğun eleştiriler devam ederken, 27 Mayıs 2013 günü  polis ve belediye zabıtaları eşliğinde parka giren görevlilerin ağaçları kesmeye kalkışması sırasında, buna izin vermek istemeyen  yerel halk ve çevrecilerin eylemi ile başlayan ve bu eyleme polisin yoğun şiddet kullanarak müdahale etmesi sonrasında giderek yayılan olaylar sırasında  barışçıl gösteri hakkı, çevre hakkı, ifade özgürlüğü, yaşam hakkı, işkence yasağı  ihlal edilmişti. Bu arada, olaylar sadece büyümekle kalmamış, halkı bunaltmış olan baskı ve hak gasplarına karşı hak, adalet, demokrasi talepleri ile Gezi parkı protestosu tüm illere yayılarak toplumun büyük kesimini içine alan bir isyana dönüşmüştü. İktidar, temel haklara yönelik haksız baskıyı sonlandırmak ve halkın taleplerine kulak vermek yerine, bu barışçıl protestoları şiddet kullanarak bastırma yoluna gitmiş, emniyet güçlerinin doğrudan yaşam hakkına ve vücut bütünlüğüne yönelik müdahaleleri ve sağlık hakkına erişimi engellemeleri neticesinde Berkin Elvan ,Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetmişti. Sonrasında, bu olayların yaşanmasına neden olanlar hakkında etkin hiçbir adli ya da idari işlem yapılmadı. Ama 5653 kişi hakkında gösterilere katıldığı, sağlık yardımı sunduğu ve benzeri iddialarla  dava açıldı, zulme karşı direnme hakkını kullananlar cezalandırıldı.  

Ekran görüntüsü 2023-05-31 165338

 “Gezi Parkı Davası”nda 25 Nisan 2022 günü  verilen kararla, Osman Kavala “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman ise “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçlamasıyla 18’er yıl hapis cezası ile cezalandırıldılar ve duruşma salonunda tutuklandılar. 

Ekran görüntüsü 2023-05-31 165436

Gezi isyanının 10. Yılında; olaylar sırasında yitirdiklerimizi saygıyla anıyor, siyasi iktidarın, hak ve özgürlüklere yönelik baskıcı ve yasakçı tutumunu, halkın taleplerine karşı şiddeti dayatan yaklaşımlarını halen sürdürüyor olması karşısında devleti bu tutumundan vazgeçmeye ve Gezi tutuklularını derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.  

Ekran görüntüsü 2023-05-31 165653

Barış, demokrasi ve insan haklarını talep etmekten, insanca bir yaşam için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

Editör: Haber Merkezi