İsveç dışişleri bakanı Cumartesi günü İsveç Radyosuna yaptığı açıklamada, İsveç'in yeni hükümetinin Türkiye'nin NATO'ya katılmak için onayını almaya çalışırken Kürt YPG milisleriyle arasına mesafe koyacağını söyledi.

Suriyeli Kürt YPG milisleri ve onun siyasi kolu PYD, 1980 yılında Türkiye'ye karşı ayaklanma başlatan ve Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye uzantıları olarak görülüyor.

İsveç, ABD ve diğer bazı NATO ülkeleri ile birlikte IŞİD'e karşı mücadelede YPG'yi destekledi.

Ancak Türkiye, milis grubunu desteklemeyi bırakmazsa İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu engelleyeceğine söz verdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, kamu yayın kuruluşu İsveç Radyosu'na verdiği demeçte, "Bu örgütler ile PKK arasında çok yakın bir bağ var ... bizimle Türkiye arasındaki ilişkiler için iyi olmayacak."

"Birincil hedef İsveç'in NATO'ya üyeliğidir" dedi.

Hareket, Başbakan Ulf Kristersson'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı İsveç'in askeri ittifaka katılmasına izin vermeye ikna etmeye çalışmak üzere Ankara'ya gitmesine birkaç gün kala geldi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğrudan bir sonucu olarak bu yılın başlarında NATO'ya katılmak için başvurdu.

Uygulama, NATO'nun 30 ülkesinden 28'i tarafından onaylandı. İskandinav ülkeleri bu hafta iyimser olduklarını Macaristan'ın da itirazlarını bırakacağını söylediler.

Editör: Güven BOĞA